Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Έρχεται η τρόικα το απόγευμα της Τρίτης με "σκληρή" γραμμή

Το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.


Στη συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί το θέμα της μαύρης τρύπας των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ηγεσία του υπουργείου έχει επανηλειμμένα διακηρύξει ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις πέραν εκείνων που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Η τρόικα, ειδικά η εκπροσώπηση της Κομισιόν, δεν είχε καμία πρόθεση να επιστρέψει χωρίς εχέγγυα ότι οι δύο πλευρές μιλάνε επί της ίδιας βάσης. Ως εκ τούτου η τελική απόφαση ελήφθη μετά από ένα έντονο παρασκήνιο το βράδυ της Παρασκευής και μόνο όταν η ελληνική πλευρά δήλωσε τελικώς ότι θα ξαναδεί το θέμα της ΕΑΣ και δέχεται να μιλήσει για το δημοσιονομικό κενό του 2014, από το ύψος που το προσδιορίζει η τρόικα. Δηλαδή το υπουργείο οικονομικών, σύμφωνα με πηγές κοντά στην παρακολούθηση του μνημονίου ξεκινάει και πάλι από τη βάση των 2,9 δισ.

Χθες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα που, μετά την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου από την 1-1-14, αναμένεται να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 30%. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες και διευκρίνισε ότι "δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση αναδρομική προσαρμογή των εφάπαξ".

Αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι "στο εξής κάθε συνταξιούχος θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ζωής του". Για τον σκοπό αυτό, από την 1-6-14 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μαθηματικός τύπος και για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

Σε ότι αφορά το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα παρέμβαση για όσους θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Προθεσμία δύο εβδομάδων

Στις Βρυξέλλες κύκλοι κοντά στην παρακολούθηση του προγράμματος ενημέρωσαν επισήμως πως:

• οι 4.000 απολύσεις δεν έχουν επιτευχθεί και η βάση των 2.000 της ΕΡΤ δεν είναι δεδομένη, καθώς θα εξεταστεί πόσοι μισθοδοτούνται από το ενδιάμεσο σχήμα, που όπως ξέρουν οι Βρυξέλλες δεν έχει σαφή ημερομηνία λήξης,
• οι απομακρύνσεις των συμβασιούχων με προσωρινές διαταγές δεν μπορεί να μπει στον υπολογισμό διότι πρόκειται για θέμα της δικαιοσύνης και συμβασιούχους που δεν αμείβονται με το καθεστώς, τις παροχές και τις δεσμεύσεις των μονίμων.
• οι απολύσεις σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι να είναι και αυτές εκτός υπολογισμού, καθώς τελούν υπό εκκαθάριση ή ιδιωτικοποίηση, κάτι που τότε η κυβέρνηση δέχθηκε για να εισπράξει τα χρήματα της δόσης του Ιουνίου,
• το δεύτερο κύμα της κινητικότητας είναι ήδη εκτός στόχων κάτι που δεν μπορεί αυτομάτως να επιτρέψει την θετική εισήγηση για την επόμενη δόση (μας ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση χωρίς να ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα)
• το πρώτο κύμα των 12.500 της κινητικότητας εκκρεμεί προς πιστοποίηση, λόγω του αριθμού που λείπει από το υπουργείο παιδείας.

Κοινώς οι αποκλίσεις είναι ακόμα πάρα πολύ μεγάλες και η τρόικα πρέπει να συζητήσει πως το πρόγραμμα που έχει και πάλι εκτροχιαστεί θα ξαναμπεί σε βιώσιμη τροχιά. Κρίσιμο κομμάτι θα είναι και το λογιστικό πρόγραμμα για τα προσδοκώμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, που ως γνωστόν δεν μπορούν να γίνουν κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων.

Υπενθυμίζεται ότι στις τις 20 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014, καθώς και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017 και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει επέλθει συμφωνία.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Real News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου