Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Γυρίστε το Βερολίνο χωρίς να ξοδέψετε τίποτα

Μπορεί η γερμανική πρωτεύουσα να είναι από τις πιο φτηνές της Ευρώπης, αλλά εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τις 20 καλύτερες διευθύνσεις που θα επισκεφτείτε χωρίς καν να χρειαστεί να βάλετε το χέρι στην τσέπη. 
 
1. Περπατήστε κατά μήκος της East Side Gallery Πρόκειται για το κομμάτι του τοίχους του Βερολίνου που έχει απομείνει, μήκους 1,5 χιλιομέτρου περίπου. Πάνω από 100 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν κάνει γκράφιτι και το έχουν μετατρέψει στη μεγαλύτερη υπαίθρια γκαλερί στον κόσμο, φόρο τιμής στην ειρήνη.
 
 
  
 
 
2. Ανεβείτε στην κορυφή του Reichstag. Στεγάζει το γερμανικό κοινοβούλιο, το Bundestag, και προσφέρει υπέροχη θέα σε όλη την πόλη αλλά και μια κοντινή άποψη του εντυπωσιακού γυάλινου θόλου που σχεδίασε ο Norman Foster. Το γυαλί συμβολίζει την πολιτική διαφάνεια. Μπορείτε να ανεβείτε στο Reichstag καθημερινά από τις 8 π.μ. ως τις 11 μμ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε από πριν μια αίτηση ηλεκτρονικά. Δείτε λεπτομέρειες εδώ www.bundestag.de/htdocs_e/visits/kupp.html 
 
 
  
 
 
3. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική στο νησί των Μουσείων Πρόκειται για το βόρειο τμήμα του νησιού Spreeinsel, που βρίσκεται στον ποταμό Σπρέε που διασχίζει το Βερολίνο και είναι γνωστό για τα πέντε σημαντικά μουσεία που φιλοξενεί. Από το 1999, το πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα του Νησιού των Μουσείων έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.
 
 
 
4. Επισκεφτείτε το μνημείο του Ολοκαυτώματος Βρίσκεται ανάμεσα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και στην Postdamer Platz. Το μνημείο του Ολοκαυτώματος αποτίει φόρο τιμής στα Εβραϊκά θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κι αποτελείται από 2.711 μονόλιθους σε διάφορα ύψη που γεμίζουν μια έκταση ίση με ένα οικοδομικό τετράγωνο.
 
 
 
 
5. Κάντε πικ νικ στο πάρκο Μιμηθείτε τους βερολινέζους που καταφεύγουν στα πάρκα της πόλης τους, με αγαπημένο το Tiergarten για μπύρα. Εναλλακτικά, θα κατευθυνθείτε στο Templehof – το πρώην αεροδρόμιο που έγινε πάρκο – για μπάρμπεκιου ή στο Gorlitzer στην εναλλακτική γειτονιά Kreuzberg.
 
 
 
6. Εντοπίστε τα μουσεία με δωρεάν είσοδο Πολλά από τα αξιοθέατα του Βερολίνου είναι δωρεάν όπως το μνημείο του Τείχους (www.berliner-mauer-gedenkstaette.de) ή το Kunstraum Kreuzberg/Bethanien (www.kunstraumkreuzberg.de), που φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Επίσης, πολλά από τα μουσεία έχουν δωρεάν είσοδο για τα παιδιά κάτω των 18 ετών αλλά και συνήθως κάθε Πέμπτη απόγευμα.
 
 
 
 
7. Δοκιμάστε τα καλούδια στις υπαίθριες αγορές τροφίμων Για παράδειγμα, κάθε Πέμπτη από τις 5 μμ. στο Markthalle IX αλλά και στο τουρκικό παζάρι στο Kreuzberg. Εναλλακτικά, θα κατευθυνθείτε στην αγορά βιολογικών προϊόντων στην Kollwitzplatz, στο Prenzlauer Berg.
 
  
 
 
8. Επισκεφτείτε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν Το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης έκλεισε οριστικά το 1950 και το 1961 εγκαινιάστηκε το εθνικό μνημείο. Σήμερα είναι ανοικτό στο κοινό και λειτουργεί τόσο ως μνημείο (ανακατασκευάστηκαν ορισμένα κτίσματα και αναπαλαιώθηκαν κάποια άλλα) όσο και ως μουσείο (www.stiftung-bg.de/gums/en).
 
 
 
9. Χαζέψτε στις αγορές μεταχειρισμένων Τα σαββατοκύριακα η πόλη γεμίζει από υπαίθριες αγορές όπου θα βρείτε οτιδήποτε βάζει ο νους σας, από vintage μαγνητόφωνα μέχρι κουζινικά της ανατολικής Γερμανίας. Από τις καλύτερα αγορές είναι οι Arkonaplatz, Nowkoelln και Mauerpark. 
 
 
 
 
10. Πάρτε μέρος σε δωρεάν ξενάγηση στην πόλη Αρκετές εταιρίες διοργανώνουν καθημερινά δωρεάν ξεναγήσεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Έχουν διάρκεια 2,5-3,5 ώρες και στο τέλος, αν το επιθυμείτε, αφήνετε ένα φιλοδώρημα. Περισσότερες πληροφορίες στα www.brewersberlintours.com και www.newberlintours.com.
 
  


11. Φωτογραφηθείτε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου Το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της πόλης ολοκληρώθηκε το 1791 και βρίσκεται στην πλατεία Pariser Platz, την οποία συνδέει με την λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλά σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Γερμανίας, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, ιδιαίτερα του 20ου αιώνα.
 
 
 
12. Γιορτάστε στο Φεστιβάλ της Μουσικής Κάθε χρόνο οι ντόπιοι γιορτάζουν την άφιξη του καλοκαιριού με ένα μεγάλο φεστιβάλ μουσικής τον Ιούνιο, που περιλαμβάνει από ροκ και πανκ μέχρι εκκλησιαστικές χορωδίες (www.fetedelamusique.de/en/berlin-2/).
 
  
 
 
13. Επισκεφτείτε το Μουσείο της Τοπογραφίας του Τρόμου Το μουσείο της οδού Niederkirchnerstrasse 8 είναι κτισμένο εκεί όπου ορθωνόταν παλαιότερα το αρχηγείο της Γκεστάπο, της μυστικής αστυνομίας του Χίτλερ. Το αρχηγείο έχει κατεδαφιστεί από καιρό, τα θεμέλιά του όμως, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν τα κελιά των βασανιστηρίων, διατηρούνται άθικτα. Κατά μήκος των θεμελίων, σε απόσταση μόλις δύο μέτρων, υψώνεται ένα «διατηρητέο» κομμάτι από το Τείχος του Βερολίνου (www.topographie.de/en).
 
  
 
 
14. Περπατήστε στις αυλές Hackescher Hofe Πρόκειται για ένα δίκτυο από οκτώ ανακαινισμένες αυλές, στο Mitte, στο κέντρο του Βερολίνου όπου σας περιμένουν πολυάριθμα μικρά μαγαζιά, καφέ, εστιατόρια και γκαλερί.
 
 
 
 
15. Ακολουθήστε τους ντόπιους στο Mauerpark για καραόκε Κάθε Κυριακή τα πλήθη συγκεντρώνονται στο πάρκο και δοκιμάζουν τις ικανότητές τους στο τραγούδι. Συνδυάστε το με επίσκεψη στην κοντινή αγορά μεταχειρισμένων.
 
 
 
16. Εξερευνήστε το εναλλακτικό Βερολίνο Πάρτε μια γεύση από την ιστορία της πόλης 
με επισκέψεις σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, από αποθήκες του στρατού και σιδηροδρομικούς σταθμούς μέχρι το Teufelsberg, την αμερικανική μυστική βάση παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών της ανατολικής Ευρώπης σε λόφο έξω από το Βερολίνο. Δείτε περισσότερα στο www.abandonedberlin.com και στο http://alternativeberlin.com.
 
 
 
17. Αποδράστε σε λίμνη Ακολουθήστε το παράδειγμα των ντόπιων και πάρτε το τρένο για μία από τις κοντινές λίμνες όπως η Schlachtensee, μισή ώρα από το Βερολίνο για μπάνιο στα καθαρά νερά και πικ νικ, ή στην Tegeler See για βαρκάδα.
 
 
 
18. Επισκεφτείτε το πάρκο Treptower Εδώ βρίσκεται το Μνημείο αφιερωμένο στους 50.000 σοβιετικούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην τελική μάχη του Βερολίνου (Απρίλιος-Μάιος 1945) αλλά και ένα εγκαταλελειμμένο λούνα παρκ που μοιάζει με σκηνικό για τα γυρίσματα κάποιου b-movie.
 
 
  
 
 
19. Βγάλτε το ζωγράφο από μέσα σας Ζωγραφίζοντας στον μήκους 120 μέτρων καμβά που στήνεται κάθε καλοκαίρι στο Oberbaumbrücke κατά τη διάρκεια του Open Air Gallery (www.openairgallery.de). Εκεί, πάνω από 100 καλλιτέχνες παρουσιάζουν πίνακες, φωτογραφίες και γλυπτά.
 
  
 
 
20. Θαυμάστε τον Καθεδρικό Ναό του Βερολίνου O Berliner Dom είναι πιο όμορφος και διάσημος ναός της πόλης. Χτίστηκε σε ρυθμό μπαρόκ μεταξύ 1894 – 1905 και βρίσκεται στο νησί των μουσείων στην όχθη του ποταμού Spree. Θεωρείται η προτεσταντική απάντηση στο ναό του Αγίου Πέτρου της Ρώμης. 
 

(arttravel)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου