Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ένα βήμα πριν από τον πυρηνικό πόλεμο βρεθήκαμε τον Νοέμβριο του 1983

Ένα βήμα πριν από τον πυρηνικό πόλεμο βρέθηκαν το ΝΑΤΟ και η Σοβιετική Ένωση το 1983, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα και ήρθαν στη δημοσιότητα την Κυριακή από τον έγκυρο Observer.


Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία παρά λίγο να προκαλέσουν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο παρασύροντας, άθελά τους, την τότε Σοβιετική Ενωση να εξαπολύσει μια τρομακτική πυρηνική επίθεση με καταστροφικά χτυπήματα σε στόχους στη δυτική Ευρώπη.

Ηταν τέτοιος ο κίνδυνος και το οριακό της κατάστασης, αναφέρει ο Observer, που μετά από αυτό το συμβάν η Μάργκαρετ Θάτσερ αναθεώρησε την πολιτική της και προσπάθησε να πείσει την Ουάσιγκτον να αλλάξει στρατηγική και να αναζητήσει ένα ειρηνικό τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Observer, τα μέχρι πρότινος απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν στην κατοχή του Πίτερ Μπαρτ, διευθυντή της Υπηρεσίας Πυρηνικών Πληροφοριών (NIS), οργάνωσης που μάχεται κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Τα έγγραφα, που αποτελούν εμπιστευτικές αναφορές και σημειώματα προς υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας, μαρτυρούν ότι τον Νοέμβριο του 1983 μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με 40.000 στρατιώτες και επωνυμία «Επιχείρηση: Ικανός Τοξότης», ήταν τόσο ρεαλιστική που έκανε τη Μόσχα να πιστέψει πως η Δύση ετοίμαζε μια μεγάλη επίθεση εναντίον της.

Ετσι, οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν ταχύτατα υποβρύχια που μετέφεραν πυρηνικούς πυραύλους στην Αρκτική καθώς και πάνω από 12 αεροσκάφη με πυρηνικά, έτοιμα να πλήξουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες!

«Το πάτημα ενός κουμπιού μας χώριζε από έναν πυρηνικό πόλεμο», τόνισε ο Πίτερ Μπαρτ.

Το πυρηνικό ολοκαύτωμα αποφεύχθηκε λίγες μόλις ώρες πριν από το χωρίς επιστροφή πάτημα του κουμπιού, όταν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έμαθαν ότι επρόκειτο για στρατιωτική άσκηση και ενημέρωσαν σχετικά τη Μόσχα.

Τους βρετανούς κατασκόπους ενημέρωσε για το περιστατικό ο Ολεγκ Γκορντιέφσκι, o πρώην αρχηγός της KGB στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Μπερτ, αυτό το συμβάν υπήρξε κομβικό. «Τα έγγραφα καταγράφουν ένα κομβικό σημείο στη σύγχρονη Ιστορία, είναι η στιγμή που η κυβέρνηση της Θάτσερ συνειδητοποίησε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έπρεπε να τελειώσει και άρχισε τις διαδικασίες για να πείσει τους αμερικανούς συμμάχους για αυτό», ανέφερε στον Observer.

H «Επιχείρηση: Ικανός Τοξότης» κινητοποίησε 40.000 άνδρες του ΝΑΤΟ και βασιζόταν στο σενάριο ότι οι δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας θα έστελναν στρατό στη Γιουγκοσλαβία για να καταπνίξουν μια πολιτική αναταραχή. Σύμφωνα με το σενάριο, αυτή η εισβολή των Σοβιετικών και των συμμάχων τους στη Γιουγκοσλαβία θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε στην εισβολή του Κόκκινου Στρατού στη Φινλανδία και τη Νορβηγία στον βορρά και στην Ελλάδα στον νότο προτού οδηγηθούμε σε μια πυρηνική σύρραξη...

(tanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου