Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

180 ΜΟΙΡΕΣ 

ALPHA 21.45
Κωμωδία, 2010 (Έγχρ.), 87'

Ελληνική ταινία του Νικόλα Δημητρόπουλου, με τους Παναγιώτα Βλαντή, Μιχάλη Μαρίνο, Βλαδίμηρο Κυριακίδη.

Πλήττοντας σε ένα γάμο με έναν επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης, η Άννα αποφασίζει να το σκάσει με έναν φιλότεχνο διαρρήκτη. Καθώς οι δύο φυγάδες περιφέρονται ανά την Ήπειρο με δύο ας πούμε γκάνγκστερ στο κατόπι τους, ανακαλύπτεις πως οι «180 Μοίρες» είναι μια sui generis κρυάδα που εκβιάζει τα χάχανα με κάθε ξενέρωτο τρόπο.


Αν, ωστόσο, έχεις ακόμη και… απολυτήριο δημοτικού, πρέπει να σε απειλούν με περίστροφο για να σου αποσπάσουν έστω κι ένα. Ούτε ρομαντική κωμωδία, ούτε road movie, ούτε περιπέτεια, η ταινία εκπλήσσει τόσο με τις παιδιάστικες, γιγάντιες αφέλειές της όσο και με την άτσαλη, χωρίς κανένα κωμικό timing σκηνοθεσία της.


ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 8 ΛΕΠΤΑ

STAR 22.00
Θρίλερ, 2011 (Έγχρ.), 93'

SOURCE CODE. Αμερικανική ταινία του Ντάνκαν Τζόουνς, με τους Τζέικ Τζίλεγχαλ, Μισέλ Μόναχαν, Βέρα Φαρμίγκα.

Από τις λιγότερο flashy, μα από τις πιο πρωτότυπες ταινίες επιστημονικής φαντασίας προσφάτως, το «Moon» του Ντάνκαν Τζόουνς άφησε πίσω του υποσχέσεις τις οποίες ο γιος του Ντέιβιντ Μπόουι τηρεί κατά… το ήμισυ επιστρέφοντας πίσω από την κάμερα. Χωρίς σεναριακή εμπλοκή αυτήν τη φορά, διεκπεραιώνει υποδειγματικά την έξυπνα στημένη ιδέα ενός σπιντάτου θρίλερ φαντασίας, υπερκαλύπτοντας με τη βιρτουοζιτέ του πολλές αυθαιρεσίες: ένας στρατιώτης στο Αφγανιστάν ξυπνά στο σώμα ενός άγνωστου άντρα σε ένα τρένο με κατεύθυνση το Σικάγο. Σε οκτώ λεπτά μια βόμβα εκρήγνυται κι εκείνος γυρίζει πίσω ξανά και ξανά – μέχρι να βρει την ταυτότητα του βομβιστή.

Κοφτός αφηγηματικός ρυθμός, αποτελεσματικό παιχνίδι με τις λεπτομέρειες κι ένα αγωνιώδες whodunit, το οποίο εμπλουτίζεται γρήγορα με μια παράλληλη, σχετική με την ταυτότητα του ήρωα υποπλοκή. Πιο απλό από το «Inception» και τους «12 Πιθήκους» και λιγότερο αστείο από τη «Μέρα της Μαρμότας», το φιλμ ξεμπερδεύει αποτελεσματικά, αν και λίγο εκβιαστικά, το δραματικό μίτο του και… μα, υπάρχουν άλλα είκοσι λεπτά! Ένα άλλο ουρανοκατέβατο, μελοδραματικά επεξηγηματικό και δακρύβρεχτα αισιόδοξο δεύτερο φιλμ ξεκινά τότε εκβιάζοντας ένα αταίριαστο feelgood φινάλε.


ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 

STAR 01.45
Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 101'

RAILS AND TIES. Αμερικανική ταινία της Άλισον Ίστγουντ, με τους Κέβιν Μπέικον, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Μάιλς Χάιζερ.

Ένας οδηγός τρένου και η γυναίκα του, η οποία πάσχει από καρκίνο, υιοθετούν το ορφανό αγόρι μιας γυναίκας που αυτοκτόνησε σταματώντας το αμάξι της πάνω στις γραμμές του τρένου.

Το ντεμπούτο της κόρης του Κλιντ Ίστγουντ, η οποία κοπιάρει τον πατέρα της σε αρκετά πλάνα, πραγματεύεται τα εύκολα θέματα (πένθος, βαριά ασθένεια) μιας κοινωνικής ταινίας που μάλλον έχει σκοπό να συγκινήσει παρά να πει κάτι καινούργιο για την ανθρώπινη ψυχολογία.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου