Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Kόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα δύο "άκρα" - Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ να απομονώσει τα ακραία στοιχεία του

-”Έχω πει επανειλημμένα ότι υπάρχουν μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακραία στοιχεία”
- Τι λέει για τη Χρυσή Αυγή και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
- "Ο Μελιγαλάς και η Χαλκίδα ξεχείλισαν το ποτήρι για την ΕΛΑΣ"


Μετά από την ομιλία του Α. Σαμαρά στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ όπου φωτογράφισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που υποστηρίζει ή ανέχεται τη βία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “να απομονώσει και να αποβάλλει τα ακραία στοιχεία από το εσωτερικό του”.

“Έχω πει επανειλημμένα ότι υπάρχουν μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακραία στοιχεία. Και έχω καλέσει τα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τα απομονώσει και να τα αποβάλει. Αν με ρωτάτε όμως αν είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ , στο σύνολό του, είναι ''άκρο'' αυτό αξιωματικά δεν μπορεί να το δεχτεί κάποιος. Ειδικά αν υπολογίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού”, δηλώνει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Νίκος Δένδιας.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν παρακολουθείται το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός απαντά “φαντάζομαι ότι αστειεύεστε...” και οτι “ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει υπονοούμενα για το φαίνεσθαι και όχι γιατί διαθέτει πληροφόρηση πως συμβαίνει κάτι τέτοιο”.

Σε ερώτηση αν εμπλέκουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ νόμιμες συνακροάσεις στην ερευνά για τις Σκουριές, άπαντα χαρακτηριστικά: "Δεν θα μπορούσα να σχολιάσω το παραμικρό για μια εν εξελίξει δικαστική ερευνά. Επαναλαμβάνω ότι ζήτημα παρακολουθήσεων κομμάτων και βουλευτών απο κρατικές υπηρεσίες δεν υπάρχει στην Ελλάδα."

Ο κ. Δένδιας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ οτι “μπαίνει σε στενή δημοσκοπική λογική και νομίζει ότι θα έχει εκλογικά οφέλη. Δεν μπαίνει στη λογική παροχής εθνικής υπηρεσίας αλλά και ευρύτερης καταδίκης ακραίων και απαράδεκτων αντιλήψεων”.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

“Μετά τη δολοφονία υπήρχε καθαρή εικόνα ότι πίσω από τον φυσικό αυτουργό και τον πιθανό ηθικό αυτουργό υπήρχε μια ολόκληρη οργάνωση. Η σχέση μπορούσε να αποδειχθεί. Η ειδοποιός διαφορά στη δολοφονία του Φύσσα είναι ότι δεν υπήρχε καμιά προηγούμενη συνάφεια θύτη και θύματος. Υπήρξε μια διαφωνία στο καφενείο. Αλλά σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα καφενεία της χώρας, είτε μιλάμε για ποδόσφαιρο είτε μιλάμε για πολιτική, υπάρχουν διαφωνίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ένας από τους διαφωνούντες βγήκε ξαφνικά έξω, πήρε ένα τηλέφωνο και μια ολόκληρη ομάδα κρούσης ήρθε, και ένας από αυτούς εν ψυχρώ δολοφόνησε τον Φύσσα. Ποτέ δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για τέσσερις - πέντε ανθρώπους, δέκα, είκοσι, τριάντα, που αυθορμήτως οργισμένοι ήρθαν. Αλλά για ανθρώπους που ήταν έτοιμοι, ειδοποιήθηκαν, κατέβηκαν και δολοφόνησαν”.

Για τις 33 δικογραφίες

“Αυτές οι υποθέσεις δεν ήταν στα συρτάρια της Αστυνομίας, είχαν σταλεί ήδη στη Δικαιοσύνη. Το δεύτερο είναι ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση, μια αναφορά υπουργού, προβλέπεται από το άρθρο 40 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αυτό το δικαίωμα το έχει και κάθε έλληνας πολίτης. Πόσω μάλλον τα υπόλοιπα κόμματα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε. Αν λοιπόν κάποιος έκρινε πως είχε επαρκή στοιχεία ότι έχει δημιουργηθεί εγκληματική οργάνωση, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει απευθυνθεί αυτός στον Αρειο Πάγο. Ουδείς το έκανε. Ούτε απλή διαμαρτυρία σε επαρχιακό πταισματοδίκη δεν έχουν κάνει όλοι αυτοί που ασκούν κριτική”.

Για το “μαχαίρι” στην αστυνομία

“Ο τρόπος παρουσίας της Αστυνομίας στον Μελιγαλά, ο τρόπος παρουσίας της Αστυνομίας στα επεισόδια της Χαλκίδας, ήταν σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι” λέει ο υπουργός. Οταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά αν μέχρι τότε υπήρχαν ενδείξεις, ο Νίκος Δένδιας απαντά:

“Βεβαίως υπήρχαν ενδείξεις. Δεν πρέπει όμως κανείς να επιτρέπει να δημιουργούνται εικόνες συλλογικής ευθύνης. Πρώτον, ουδείς, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, ελέγχεται για το τι ψηφίζει. Ελέγχονται όμως όλοι για το πώς ενεργούν και για το αν υπόκεινται στο Σύνταγμα και στους νόμους. Υπό αυτήν την έννοια, πολλές φορές έχουν ελεγχθεί στην Αστυνομία μη επιτρεπτές συμπεριφορές ή παραλείψεις. Όπως δυόμισι μόλις μήνες αφότου ανέλαβα υπουργός, τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν τέθηκαν αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα και αναζητήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες για τα επεισόδια σε Μεσολόγγι και Ραφήνα, για συμμετοχή σε έκνομες ενέργειες της Χρυσής Αυγής και για μη ενδεδειγμένη αντίδραση σε αυτές αντίστοιχα, ενώ και σε άλλες περιπτώσεις υπήρξε παραπομπή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ομως έρευνα σε τέτοιο βάθος δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί παρά μόνο αφού έχουν συλλεγεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτό γίνεται. Η αυτοτελής έρευνα που κάνει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων θα πάει σε βάθος, θα διαρκέσει ίσως πολύ χρόνο, αλλά θα είναι μια συγκροτημένη δουλειά”.

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου