Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ο Μπερλουσκόνι άλλαξε γνώμη και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα

«Κωλοτούμπα» του καβαλιέρε που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που προσπάθησε να ρίξει για να μην διασπαστεί το κόμμα του - Με 235 ψήφους υπέρ και 70 κατά έλαβε ψήφο η κυβέρνηση Λέτα

Έπειτα από μια ημέρα που χαρακτηρίστηκε από την αγωνία και την έκπληξη, η κυβέρνηση Λέτα έλαβε το πράσινο φως και συνεχίζει το πρόγραμμά της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, μετά την ομιλία του που διήρκησε περίπου μία ώρα και επικεντρώθηκε σε όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής, έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, ύστερα από την απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να στηρίξει την κυβέρνηση.

Οι 235 ψήφοι που δίνουν μία ανάσα ζωής στον Λέτα καθησυχάζουν τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ εκείνα της κεντροδεξιάς εξακολουθούν να αγωνιούν για την επόμενη ημέρα του κόμματος.
«Δεν πρόκειται μόνο για μία ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά για ένα ανθρώπινο δράμα γιατί βλέπουμε τη διάσπαση ενός κόμματος που υπάρχει εδώ και είκοσι χρόνια. Κανείς δεν είναι ήρεμος στον Λαό της Ελευθερίας, ούτε εκείνοι που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Λέτα, οι οποίοι φοβούνται ότι θα περάσουν ως προδότες -είδα ανθρώπους με δάκρυα στα μάτια- ούτε εκείνοι που θα παραμείνουν δίπλα του, καθώς είναι απογοητευμένοι από εκείνους που αποχωρούν», σχολιάζει ο δημοσιογράφος Μικέλε Μπραμπίλα.
Μάλιστα, από αποκαλύπτει ο Μπραμπίλα, οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει δραματικά τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος σύμφωνα με πηγές είναι καταρρακωμένος καθώς βλέπει το τέλος του κόμματός του.

Με διάθεση βαριά και κίνηση που πρόδιδε την δυσαρέσκειά του ο Μπερλουσκόνι έδωσε από τους πρώτους ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που από πολλούς ερμηνεύεται ως αναγκαστική επιλογή μπροστά στο απόλυτο χάος, αλλά για άλλους ως ένδειξη δύναμης.
Παρότι η εφημερίδα La Repubblica στο κεντρικό της δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Καβαλιέρε «παραδόθηκε», δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως η κίνηση-έκπληξη αποκαλύπτει τη δύναμη ισχύος που ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες εξακολουθεί να έχει στα χέρια του ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς.

Ο ίδιος πάντως σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν έκανε «κανένα βήμα πίσω», θέλοντας να εννοήσει πως είπε το «ναι» σκεπτόμενος τη σωτηρία της Ιταλίας και σε καμία περίπτωση τη δική του σωτηρία από τις δικαστικές περιπέτειες που τον ταλανίζουν.Αν και μόλις εχθές δήλωσε ότι κατανοεί τους κινδύνους, αλλά «επέλεξα να δώσω τέλος στην κυβέρνηση Λέτα».
Όπως και να έχει η απόφασή του έσωσε κυριολεκτικά τον Ενρίκο Λέτα που έβλεπε την κυριαρχία του να καταρρέει. Μάλιστα, όπως κατέγραψε η τηλεοπτική κάμερα από την ώρα της ψηφοφορίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να είπε με ένα πλατύ χαμόγελό «Μεγάλος!» όταν ο Μπερλουσκόνι ολοκλήρωσε την ομιλία του αποκαλύπτοντας ότι το κόμμα του θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η κάμερα τον δείχνει να κοιτά, με το χαμόγελο ακόμα στα χείλη του, τον Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος ήταν το μοναδικό στέλεχος της κυβέρνησης που χειροκρότησε την απόφαση του Μπερλουσκόνι.

Πάντως, κατά τη διάρκεια εξόδου του από το Παλάτζο Μαντάμα κάποιοι αποδοκίμασαν τον επικεφαλής της κεντροδεξιάς φωνάζοντάς του ότι πρέπει να φύγει, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν το πλήθος ανήκε σε κάποια συγκεκριμένη παράταξη.
Αυτό που αναμένεται με μεγάλη αγωνία τώρα είναι το μέλλον του Λαού της Ελευθερίας ή Φόρτσα Ιτάλια, όπως θέλησε να μετονομάσει το κόμμα του ο Μπερλουσκόνι, καθώς οι 23 βουλευτές που δήλωσαν ότι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον Καβαλιέρε, δεν είναι γνωστό πλέον πως θα κινηθούν καθώς οι δηλώσεις τους πραγματοποιήθηκαν πριν τη μεγάλη έκπληξη του επικεφαλής τους. Έτσι, όπως δήλωσε ο Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, από τους «αντάρτες-κλειδιά» του κόμματος, θα αποφασιστεί πως θα πράξουν τις προσεχείς ώρες.



(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου