Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Νόμπελ Ειρήνης στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων

Λίγους μήνες μετά την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, το Νόμπελ Ειρήνης για το 2013 απονεμήθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. 


Αυτό μετέδωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής η νορβηγική τηλεόραση, που θεωρείται αξιόπιστη ως προς την ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων: πέρυσι ανακοίνωσε ότι το Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ρωσο-αμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Η επίσημη ανακοίνωση του νικητή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,25 εκατομμυρίου δολαρίων, θα γίνει στις 12.00 (ώρα Ελλάδος).

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ.

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου