Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

ALPHA 21.45
Περιπέτεια φαντασίας, 2008 (Έγχρ.), 92'

JOURNEY TO THE CENTER OF THE EARTH. Αμερικανική ταινία του Έρικ Μπρέβιγκ, με τους Μπρένταν Φρέιζερ, Τζος Χάτσερσον, Ανίτα Μπρίεμ.

Πολλές φορές διασκευασμένο για το σινεμά και ακόμα περισσότερες για την τηλεόραση, το διασκεδαστικά περιπετειώδες μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν κρατά ακόμα τη ρετρό γοητεία του. Η βερσιόν τού δυο φορές υποψήφιου για Όσκαρ οπτικών εφέ Έρικ Μπρέβιγκ ποντάρει επάνω της συνειδητά, κρατώντας μια παλιομοδίτικη, fifties σκηνοθετική πατίνα, η οποία όμως μάλλον γεννά ερωτηματικά παρά λύνει προβλήματα. Το στόρι «ενσωματώνει» στην πλοκή το βιβλίο του προφητικού Γάλλου συγγραφέα και οι ήρωες, ένας επιστήμονας, ο μικρός ανιψιός του και η όμορφη Ισλανδή οδηγός τους, επαναλαμβάνουν τη διαδρομή του Όλιβερ Λίντενμπρουκ και βρίσκονται μέσω ενός ηφαιστείου στο κέντρο της Γης.


Το χιούμορ με το οποίο αντιμετωπίζουν τους κινδύνους, τα παράξενα πλάσματα και το «χειροποίητο», λιγάκι ψεύτικο ντεκόρ παραπέμπει σε παιδικό θέαμα και σε ανώδυνη κωμική περιπέτεια άλλης εποχής. Η αφέλεια που διατρέχει το εγχείρημα διατηρεί τη γοητεία της αθωότητας, αλλά φαντάζει ξεπερασμένη. Είναι κι ο Μπρένταν Φρέιζερ που νομίζει ότι παίζει ακόμα στη «Μούμια»...


DEMOLITION MAN

STAR 22.00
Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, 1993 (Έγχρ.), 115'

Αμερικανική ταινία του Μάρκο Μπραμπίγια, με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Γουέσλι Σνάιπς, Σάντρα Μπούλοκ.

Ένας εγκληματίας κι ένας αστυνομικός μπαίνουν στην κατάψυξη και έρχονται ξανά αντιμέτωποι πολλά χρόνια αργότερα.

Στην πρόθεση, μια κόμικ περιπέτεια με έξυπνες σατιρικές βολές κατά του κινήματος της πολιτικής ευπρέπειας. Στην πράξη, ένα «κατεδαφιστικό» υπερθέαμα δράσης.


ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΚΟΤΑΔΙ

STAR 00.30
Θρίλερ, 2010 (Έγχρ.), 91'

AND SOON THE DARKNESS. Αμερικανο-αργεντίνικη ταινία του Μάρκος Έφρον, με τους Άμπερ Χερντ, Οντέτ Γιούστμαν, Καρλ Έρμπαν.

Ριμέικ ενός ξεχασμένου βρετανικού θρίλερ του ’70 του Ρόμπερτ Φιούεστ, το ντεμπούτο του Μάρκος Έφρον είναι ακόμη μία «τουριστική» ταινία τρόμου, αυτήν τη φορά με φόντο την εξωτική αργεντίνικη επαρχία. Εκεί θα πέσει θύμα απαγωγής η μία από τις δύο (σούπερ σέξι) Αμερικανίδες, οι οποίες τη διασχίζουν ανέμελα με ορθοπεταλιές, ενώ όταν η άλλη αρχίσει να την αναζητά δεν θα βρει βοήθεια από τους ντόπιους ή την αστυνομία, παρά μόνο από τα χιλιοϊδωμένα κλισέ του είδους.

Μια ξανθιά και μια μελαχρινή με σορτσάκι και μαγιό, αλλά χωρίς στοιχειώδεις προφυλάξεις, ένας μυστηριώδης ξένος (είναι ή δεν είναι ο κακός της υπόθεσης;), πολλές απειλητικές τριτοκοσμικές φάτσες και μια σειρά από συμπτώσεις που βοηθούν την Άμπερ Χερντ να δραπετεύει κάθε δέκα λεπτά. And soon the dullness…


FRANTIC

STAR 02.15
Θρίλερ, 1988 (Έγχρ.), 120'

Αμερικανική ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, με τους Χάρισον Φορντ, Εμανουέλ Σενιέ, Μπέτι Μπάκλεϊ.

Η γυναίκα ενός Αμερικανού που βρίσκεται στο Παρίσι για επαγγελματικούς λόγους, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Έτσι ξεκινάει άλλος ένας φόρος τιμής στον Χίτσκοκ: η εξαφάνιση, ένα αγαλματίδιο με πολύτιμο περιεχόμενο, ο τρόμος της πτώσης στο κενό μάς θυμίζουν γνωστές στιγμές του χιτσκοκικού σύμπαντος.

Ο μηχανισμός λειτουργεί τέλεια, αλλά από τον Πολάνσκι ίσως περιμέναμε κάποιο παιχνίδι ανατροπής των κωδίκων του θρίλερ και όχι μια στείρα αναπαραγωγή των κλισέ του είδους.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου