Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

CNN: Αυτοί είναι 15 δημοφιλέστεροι αρχαιολογικοί προορισμοί - Αποθέωση για τις Μυκήνες

Με την αρχαία πόλη των Μυκηνών και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό ασχολείται το CNN, το οποίο χαρακτηρίζει την αρχαία πόλη ως έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο.


Σε ρεπορτάζ του, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται στις «πολύχρυσες» Μυκήνες τονίζοντας πως όσοι έχουν ασχοληθεί με το εν λόγω αρχαιολογικό μνημείο, αναγνωρίζουν την πόλη σαν έναν από τους λαμπρότερους προϊστορικούς πολιτισμούς και έναν από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς προορισμούς.

Ανάμεσα στους 15 πιο γνωστούς αρχαιολογικούς προορισμούς, το CNN περιλαμβάνει την αρχαία πόλη Κούριο και τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου στην Κύπρο, τις Θήβες της Αιγύπτου, το φρούριο- ανάκτορο του Ηρώδη του Μέγα στη Μασάντα του Ισραήλ, την αρχαία ελληνική πόλη της Ιορδανίας Γέρασα, το Λουμπίνι του Νεπάλ όπου γεννήθηκε ο Βούδας, αλλά και τον τάφο του Κομφούκιου στην Κίνα.

«Δεν μας χρειάζεστε για να σας επιστήσουμε την προσοχή ως προς τις Πυραμίδες της Αιγύπτου ή το Κολοσσαίο της Ρώμης, ωστόσο, όπως οι αρχαιολόγοι, έτσι κι εμείς "σκάβουμε" βαθιά στη λίστα με τα λιγότερα γνωστά αρχαία ερείπια», γράφει ο αρθρογράφος, επεξηγώντας ότι ως «αρχαία ερείπια» νοούνται μνημεία, που χρονολογικά φτάνουν μέχρι την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 μ. Χ. και τα οποία είτε διατηρούνται εδώ και αιώνες είτε αποτελούν «απλώς σκιές των ένδοξων ημερών τους».

Η αναφορά στις Μυκήνες ξεκινά με τον Ερρίκο Σλίμαν, ο οποίος το 1876 ανακάλυψε το χρυσό νεκρικό «Προσωπείο του Αγαμέμνονα», όπως αποκαλείται το περίφημο εύρημα το οποίο ο Γερμανός αρχαιολόγος συνέδεσε με τη σωρό του θρυλικού βασιλιά. Αν και αυθαίρετη η ονομασία, η αξία της παραμένει αδιαμφισβήτητη.

«Η μυκηναϊκή αυτοκρατορία εντούτοις, ήταν πραγματική και άσκησε εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στον αρχαίο κόσμο» αναφέρει το CNN, μνημονεύοντας παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διατήρηση της επιβλητικής Πύλης των Λεόντων, καθώς και τη συνέχιση της έρευνας που αφορά στους βασιλικούς θολωτούς τάφους.

Την 15αδα των δημοφιλέστερων αρχαιολογικών προορισμών, πλαισιώνουν οι θρακικές αρχαιότητες στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας, το παλάτι του Διοκλητιανού στο Σπλιτ της Κροατίας, οι ρωμαϊκές θέσεις στις πόλεις Αρλ και Νιμ στη Γαλλία, οι ετρουσκικές νεκροπόλεις του Σερβετέρι και της Ταρκίνια στην Ιταλία, τα ντολμέν στην Κορέα, οι μεγαλιθικοί ναοί της Μάλτας, η Καρχηδόνα στην Τυνησία και η πρωτεύουσα των Χετταίων, Χατούσα στην Τουρκία.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου