Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα «βλέπουν» Σουλτς-Μπαρόζο

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ζήτησε ο Μπαρόζο - Aνταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη στη συνάντηση Σαμαρά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς - Χωρίς προηγούμενο η κρίση στην Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός - Επίκεινται συνάντηση με Ρομπάι


Μήνυμα στήριξης στην ελληνική προσπάθεια έστειλαν σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μαμουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον  Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε τη στήριξη της Κομισιόν στον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι είναι και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ εξέφρασε την εκτιμησή του οι μακροχρόνιες θυσίες των Ελλήνων θα ανταμειφθούν του χρόνου, «οπότε και η χώρα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», ωστόσο, χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση και να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Πάντως, ο κ. Μπαρόζο δεν έκανε κάποιο σχόλιο όσον αφορά στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ωστόσο, είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο έως τα μέσα του 2014, ενώ εκτίμησε ότι  μέχρι το 2021 το ελληνικό χρέος θα είναι κάτω από το 120% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, είπε ότι η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα» μετά από έξι χρόνια ύφεσης και τόνισε πως η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι «περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη Ευρώπη».

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο, όχι λιτότητα», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι ήδη γίνονται βήματα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για την περίοδο 2015 - 2016 και πως βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη στη συνάντηση με τον Σουλτς

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στον οποίο εξέφρασε τη θέση ότι το μέλλον είναι η ανταγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη και η ανάπτυξη.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, κατά το α' εξάμηνο του 2014, θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο, αναγνώρισε τον προσανατολισμό του κ. Σουλτς στην ανάπτυξη και έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου κρίση στην Ελλάδα.

Από τη μεριά του, ο κ. Σουλτς είπε ότι είχε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Σαμαρά για την ελληνική προεδρία που έρχεται το 2014 και ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις.

Επισήμανε ακόμη τη σημασία του γεγονότος ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα ενώ στάθηκε και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από τη χώρα μας.

Τι ζητά ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

Πολιτική στήριξη από τις Βρυξέλλες αναζητά ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην έδρα της ΕΕ για συναντήσεις με τους κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπάι, Σουλτς.

Από το Μαξίμου λένε ότι το μόνο θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού είναι η προετοιμασία για την προεδρία της ΕΕ που θα έχει η χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2014. Από το οικονομικό επιτελείο συμπληρώνουν ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ζήτημα που άπτεται της Τρόικας και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους παράγοντες των Βρυξελλών.

Ωστόσο και μόνο οι θετικές δηλώσεις για την πορεία της χώρας συνιστούν στήριξη στην κυβέρνηση ενώ είναι βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα μεταφέρει στους συνομιλητές του την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, όπως ανέφερε στη χθεσινή του ομιλία στην εκδήλωση της International Herald Tribune, θεωρεί ότι «οι προσεχείς μήνες είναι πολιτικά κρίσιμοι καθώς χρειάζεται χρόνος για να διαχυθεί στην κοινωνία η αίσθηση των επιτευγμάτων της κυβέρνησης». Αυτό το χρόνο ζητά ο πρωθυπουργός και από τον άξονα Βερολίνου-Βρυξελλών έστω και με την αποφυγή δηλώσεων των αξιωματούχων που θολώνουν το όραμά του.

Σε κάθε περίπτωση δε θέλει να ανοίξει συζήτηση περί λήψης νέων μέτρων είτε ως συνέπεια του ελέγχου της Τρόικας που είναι σε εξέλιξη είτε σε συνάρτηση με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το διάστημα 2014-2016 και την συνολική διευθέτηση του χρέους.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας είναι σε οριακό σημείο καθώς ήδη μία σειρά κλάδοι του δημοσίου τομέα με πρώτους τους εκπαιδευτικούς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Το Μαξίμου θεωρεί ότι χρειάζεται χρόνος και προσεκτικοί χειρισμοί ώστε να εμπεδωθεί στην κοινωνία το κυβερνητικό αφήγημα ότι επίκειται η έξοδος από την κρίση ότι διαφαίνεται η απαρχή της ανάκαμψης και ότι με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα λάβει τέλος και η επιτήρηση των δανειστών.

Ο κ. Σαμαράς ήδη επισείει και στο εξωτερικό τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής και ενίσχυσης των δυνάμεων που εκφράζουν ακραίες και λαϊκιστικές θέσεις και επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την κοινωνική δυσαρέσκεια. To Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ανησυχία του για την άνοδο της Χρυσής Αυγής αλλά παρά τις έντονες δηλώσεις του πρωθυπουργού υπάρχουν στελέχη του όμως ο κ. Βύρων Πολύδωρας, που επιμένουν να μιλούν για συνεννόηση με το ακροδεξιό μόρφωμα. Παράλληλα προβάλλει ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μία ευρύτερη ασταθή περιοχή  και ότι θα πρέπει να βοηθηθεί ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα εντός και εκτός χώρας.

Σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση ότι επανακάμπτει το ρωσικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στην Τραινοσέ και πιθανόν και στην επανάληψη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου