Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί τα μοντέλα αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας

Οι εξαντλητικές δίαιτες που ακολουθούν τα κορίτσια του modeling επηρεάζουν τη γονιμότητα με κύριο σύμπτωμα τη διακοπή της περιόδου


Ο γνωστός κανόνας του χαμηλού σωματικού βάρους που επικρατεί στον κόσμο της μόδας, οδηγεί τα νέα κορίτσια του modeling σε εξαντλητικές δίαιτες, με αποτέλεσμα αρκετά απ’ αυτά να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Τα περισσότερα από αυτά τα κορίτσια, στην προσπάθεια της καθιέρωσης και της αναγνώρισης, υποσιτίζονται, καταπονώντας έτσι σκληρά τον εαυτό τους, στερώντας του βασικά αποθέματα ενέργειας.

Όπως μας εξηγεί ο  μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος Δρ Βασίλειος Αθανασίου, όταν οι γυναίκες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια (θερμίδες) το ποσοστό του σωματικού λίπους συνεχώς μειώνεται καθώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις αποθήκες λίπους για να παράγει ενέργεια. Οι γυναίκες, όμως, χρειάζονται το σωματικό πάχος για την εύρυθμη λειτουργία των ορμονών του αναπαραγωγικού  και γεννητικού συστήματος. Έτσι, η έντονη απώλεια σωματικού βάρους επηρεάζει τη γονιμότητα με κύριο σύμπτωμα την διακοπή της περιόδου (αμηνόρροια).

Όμως, η διακοπή της εμμήνου ρήσεως και η υπογονιμότητα είναι συχνό φαινόμενο όχι μόνο σε κορίτσια που ασχολούνται με το modeling, αλλά εμφανίζεται και σε γυναίκες που ασκούνται πολύ έντονα (όπως αθλήτριες, χορεύτριες) και γενικότερα σε όσες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα σωματικού λίπους.

Το σωματικό βάρος το συσχετίζουμε με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

ΔΜΣ    Χαρακτηρισμός του ατόμου


 <15 nbsp="" p=""> 15-19    λιποβαρές
 19-25    φυσιολογικό
 25-30    υπέρβαρο
 30-40    παχύσαρκο
 40+       νοσηρά παχύσαρκο

Όταν ο ΔΜΣ είναι χαμηλός (<18 .5="" p="">
•Απουσία σταθερού έμμηνου κύκλου και δυσκολία σύλληψης και κύησης είτε φυσιολογικά είτε μέσα από προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
•Έντονες  ορμονικές διαταραχές
•Αν επιτευχθεί κύηση, αυξημένες πιθανότητες η κύηση να καταλήξει σε αποβολή
•Πιθανές επιπλοκές κατά την κύηση, πρόωρος τοκετός ή/και μικρό βάρος του μωρού
•Τέλος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης της λοχείας.

«Σε μελέτες», σημειώνει ο κ. Αθανασίου, «αποδεικνύεται ότι νεαρές λιποβαρείς γυναίκες που έκαναν ορμονική θεραπεία παρήγαγαν παρόμοιο αριθμό ωαρίων με το γενικό πληθυσμό, γεγονός που σημαίνει ότι η αρνητική επίδραση της λιποσαρκίας, ευτυχώς, δεν επηρεάζει τις ωοθήκες.  Μία αύξηση του βάρους έστω και κατά 10% μπορεί να αντιστρέψει την εικόνα και όλα να πάρουν την κανονική τους πορεία ακολουθώντας τη μητέρα φύση».

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου