Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Παραδοχή CIA για ανατροπή Ιρανού πρωθυπουργού το 1953

Σε αναγνώριση του γεγονότος ότι σχεδίασε το πραξικόπημα για την ανατροπή του πρωθυπουργού του Ιράν, Μοχάμεντ Μοσαντέχ, τον Αύγουστο του 1953, έχει προχωρήσει η CIA όπως περιγράφεται πρόσφατα σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.


Ο Μοσαντέχ είχε κρατικοποιήσει το 1951 την εταιρεία πετρελαίου αγγλικών και ιρανικών πετρελαίων που ήταν τότε ο πρόδρομος της BP, δυσχεραίνοντας αισθητά τις σχέσεις με το Λονδίνο καθώς το ιρανικό πετρέλαιο θεωρείτο πολύ σημαντικό στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοσαντέχ και το υπουργικό συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε υπό τη διεύθυνση της CIA σε μια πράξη εξωτερικής πολιτικής", αναφέρει το εν λόγω αποχαρακτηρισμένο έγγραφο.

Μια πρώτη παραδοχή είχε γίνει το 2000 όταν η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τεχεράνη, είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν "παίξει σημαντικό ρόλο" στην ανατροπή του Μοσαντέχ και είχε κάνει τη διαπίστωση ότι το πραξικόπημα ήταν μια "οπισθοδρόμηση για την πολιτική ανάπτυξη του Ιράν".

Παρόμοια θέση είχε εκφράσει και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

(megatv)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου