Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

"Βέλη" ΠΑΣΟΚ κατά Στουρνάρα για τους πλειστηριασμούς

Μήνυμα στον πρωθυπουργό να σταματήσει αμέσως η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έστειλε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος μέσω του γραμματέα επικοινωνίας του ΠΑΣΟK κ. Δημ. Καρύδη.


Στις δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Καρύδης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «πρόχειρο» τον κ. Γ. Στουρνάρα, επικρίνοντάς τον για την επιλογή του να ανακινήσει το ζήτημα (την Κυριακή στη Real) χωρίς καμία προετοιμασία. «Ηταν λάθος ο τρόπος του και δείγμα προχειρότητας, διότι προκλήθηκε αναστάτωση και σύγχυση στους πολίτες», είπε ο κ. Καρύδης (9,84) και επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα του ΠΑΣΟΚ να αναβληθούν για ένα ακόμη έτος οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και προανήγγειλε όσα είναι βέβαιο ότι θα πει και ο κ. Βενιζέλος στον κ. Σαμαρά στη συνάντηση που θα έχουν εντός της εβδομάδας.

Οπως υπενθύμιζαν πηγές της Χαρ. Τρικούπη, η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ότι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν θα γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και ως εκ τούτου είχε προγραμματίσει να επανασυζητήσει το θέμα μετά τον δύσκολο Σεπτέμβριο που έρχεται. Και με το δεδομένο αυτό συνεργάτες του κ. Βενιζέλου εξέφραζαν την απορία τους για την επιλογή του κ. Στουρνάρα να δημιουργήσει άνευ λόγου σύγχυση. Πολύ περισσότερο, όπως έλεγαν, όταν από τις δηλώσεις του διεφάνη ότι δεν έχει γίνει καμία προεργασία για τη διάκριση όσων οφειλετών έχουν αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δανείων τους από εκείνους που προσχηματικά ισχυρίζονται ότι έχουν περιέλθει σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αρνούνται να κάνουν διακανονισμούς.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου μέσω των δηλώσεων Καρύδη δεν είχε αποδέκτες μόνον τους κ. Σαμαρά και Στουρνάρα. Ηδη από προχθές αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν αρχίσει να υπονοούν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την άρση των πλειστηριασμών, ενώ χθες ουκ ολίγα στελέχη κατέστησαν τις προειδοποιήσεις τους και δημόσιες. Η κ. Θοδ. Τζάκρη, για παράδειγμα, προαναγγέλλοντας την αρνητική ψήφο της είπε ότι «αν το δίλημμα είναι ένα εκατομμύριο ξεσπιτωμένοι ή εκλογές, τότε δεν πρέπει κανείς να φοβάται τις εκλογές», ενώ ακόμη πιο οξύς ήταν ο κ. Μιχ. Κασσής που «ευχήθηκε» «η κυβέρνηση να πέσει και να μην σηκωθεί, αν αποδειχθεί ότι δεν είναι εις θέση να κατανοήσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν σήμερα να αποπληρώσουν τα δάνεια των σπιτιών που μένουν».

Το καυτό αυτό ζήτημα, ωστόσο, φαίνεται να δοκιμάζει και τη συνοχή της της Ν.Δ., δεδομένου ότι και γαλάζιοι βουλευτές έσπευσαν τις τελευταίες ώρες να απευθύνουν αντίστοιχες προειδοποιήσεις. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μιχ. Ταμήλος προέβλεψε ότι δεν θα περάσει ένα τέτοιο μέτρο, ενώ ο κ. Κ. Τζαβάρας εξέφρασε την ελπίδα του να βρεθούν λύσεις που να πείσουν τους βουλευτές ότι αν τελικώς γίνουν πλειστηριασμοί αυτοί θα αφορούν μόνον περιπτώσεις πολιτών που μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους μέσω άλλων περιουσιακών τους στοιχείων.

Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να εξηγηθεί η αναδίπλωση του κ. Στουρνάρα που παραδέχθηκε μετά τη δήλωσή του ότι «οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων», ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Καρύδης θέλοντας να καταδείξει ότι μια βιαστική κυβερνητική απόφαση θα μπορούσε να αποδειχθεί μπούμερανγκ και για τις τράπεζες, τόνισε ότι βάσει εκτιμήσεων τα πραγματικά «κόκκινα» δάνεια υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ.

(kathimerini)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου