Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Μητσοτάκης: Σε κινητικότητα το 4% των δημοσίων υπαλλήλων

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega άνοιξε τα χαρτιά του για το θέμα της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα.«Να δούμε τα απόλυτα νούμερα. Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κάποιος δημόσιος υπάλληλος σήμερα μπορεί να αισθάνεται κάποια ανασφάλεια. Άμα δει κανείς τα νούμερα θα διαπιστώσει ότι η κινητικότητα και στην πλήρη της ανάπτυξη, των 25 χιλιάδων υπαλλήλων θα αφορά το 4% του δημοσίου. Το 4% όχι το 40%, το τονίζω. Οι δε απολύσεις, γιατί έχουμε μια δέσμευση για 15 χιλιάδες απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014, θα αφορούν κάτι λιγότερο από το 2% του δημόσιου τομέα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Και σημείωσε: «Και μέσα στις απολύσεις θα είναι πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι, θα είναι υπάλληλοι των οποίων η σχέση εργασίας με το δημόσιο θα διακοπεί επειδή δεν θα μπορούν πλέον να αξιοποιούν το εργαλείο της προσωρινής διαταγής, θα είναι και κάποιοι οι οποίοι ενδεχομένως θα βγουν από τη διαθεσιμότητα».



Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε και στους υπαλλήλους που εισήλθαν στο δημόσιο τομέα εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. «Δεν τους αντιμετωπίζουμε σαν ρουσφέτια. Τους αντιμετωπίζουμε σε μία λογική διαβάθμισης στην οποία αξιολογούμε διαφορετικά και σωστά κατά την άποψή μου», είπε και τόνισε: «Εγώ δεν λέω ποιανού ευθύνη είναι. Λέω ότι εδώ πέρα καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Και πρέπει να υπάρχει ένα αόρατο νήμα δικαιοσύνης στις αποφάσεις τις οποίες παίρνουμε. Προσωπικά το είχα πει και πριν καθίσω σε αυτή την καρέκλα ότι ο τρόπος εισαγωγής στο δημόσιο, οι απόλυτα αξιοκρατικές διαδικασίες, σε σχέση με άλλες διαδικασίες μονιμοποίησης, θα πρέπει να βαραίνει καθοριστικά στην επιλογή των υπαλλήλων, αν είμαι στη δύσκολη και άχαρη θέση να πρέπει να επιλέξω κάποιον για διαθεσιμότητα. Αυτό κάνουμε».

Πρόσθεσε δε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα: «Εδώ πέρα καλούμαστε να κάνουμε μία πολιτική επιλογή. Και καλούμαστε να βάλουμε κάποια κριτήρια. Και είπαμε εξ αρχής ότι ο τρόπος εισόδου στο δημόσιο είναι ένα πολιτικό κριτήριο. Λέμε ότι αυτοί που μπήκαν τη συγκεκριμένη περίοδο δεν έχουν κάποια μοριοδότηση. Είναι μια πολιτική απόφαση αυτή». Και πρόσθεσε: «Ενας από τους λόγους που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση είναι γιατί τα κόμματα εξουσίας συνολικά, δεν θα κάνω διάκριση δεν θα επιμερίσω ευθύνη, συχνά βλέπαν το κράτος ως μηχανισμό διαιώνισης της παρουσίας τους στην εξουσία. Ενας από τους λόγους που τελικά είχαμε ένα κράτος το οποίο ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα έπρεπε είναι κι ακριβώς αυτό. Και πολλές φορές έρχονται οι βασικοί μας πολιτικοί αντίπαλοι και μας ρωτούν “μα εσείς το χτίσατε αυτό το κράτος, θα το ξηλώσετε τώρα” και τους λέμε “ναι”. Κάνουμε κάποια πρώτα βήματα. Και ρωτώ εγώ τους αντιπάλους μας, τους πολιτικούς, εσείς τι έχετε να προτείνετε γι’ αυτό. Γιατί, η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό κλείνει το μάτι στους παραδοσιακούς, εντός εισαγωγικών, πελάτες του συστήματος».



Στο ερώτημα αν η κοινωνία είναι έτοιμη να αντέξει και το δεύτερο κύμα κινητικότητας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε: «Η κοινωνία έχει επιδείξει, συνολικά η κοινωνία όχι η κοινωνία του δημοσίου, αξιοθαύμαστη υπομονή και αξιοπρέπεια σε μια κρίση η οποία βαδίζει στον 6ο της χρόνο. Και αν μπορέσουμε εμείς να πείσουμε ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρά και το κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών, κάτι για το οποίο πάντα μας κατηγορούσαν ότι δεν κάναμε τίποτα, τότε πιστεύω ότι η θέση της χώρας στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα ενισχυθεί. Και όλα αυτά τα οποία συζητούμε, μία ενδεχόμενη συζήτηση που αφορά το χρέος, ή την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από το 2015 και μετά, πιστεύω ότι αν αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαροί και συνεπής σε αυτά για τα οποία εμείς οι ίδιοι είχαμε δεσμευτεί, αλλά δεν τα κάναμε, θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε συνολικά αυτή τη συζήτηση με μεγαλύτερη αξιοπιστία».

(real)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου