Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο: Άρματα στους δρόμους του Καΐρου

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η Αίγυπτος καθώς όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο προς τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.


Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Αιγύπτιου προέδρου, αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφάλειας, «στρατιωτικό πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο στρατός και η αστυνομία θα αποπειραθούν να απομακρύνουν δια της βίας τους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να έχουν απαγορεύσει στον Μόρσι και ανώτατα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με σύμβουλό του, ο πρόεδρος είναι στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και εργάζεται από εκεί, δεν είναι όμως σαφές αν όντως του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Το Αλ Τζαζίρα πάντως, μετέδωσε ότι βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι βοηθοί του έχουν αποχωρήσει από το κτίριο, ενώ πλήθος κόσμου που βρίσκεται πέριξ του κτιρίου φωνάζουν «Βγες έξω Μόρσι».

Σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται τεθωρακισμένα και άνδρες του Αιγυπτιακού Στρατού, οι οποίοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τοποθετούν συρματόπλεγμα και κάγκελα. Στρατιωτικά οχήματα και άρματα έχουν κατέβει και στους δρόμους του Καΐρου.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα για να «διαλύσουν» τους διαδηλωτές.

Ωστόσο, σε επίσημη ανακοίνωση του ο στρατός υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να κάνει επίθεση στους οπαδούς του Μόρσι, διευκρινίζοντας ότι απλώς διασφαλίζει την περιοχή.

Παράλληλα εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλουν να κυβερνήσουν την Αίγυπτο.

Νωρίτερα, ο στρατός κατέλαβε το κτίριο της δημόσιας αιγυπτιακής τηλεόρασης που βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου.





Κι ενώ η κατάσταση στη χώρα είναι έκρυθμη και οι κεντρικοί δρόμοι του Καΐρου «βράζουν» ο Αιγύπτιος πρόεδρος εμφανίζεται ανυποχώρητος και με μήνυμά τους προς το λαό κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ειρηνικά και να «μην χρησιμοποιήσουν βία».

«Σήμερα, σε αυτή την εποχή, κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να επιτύχει απέναντι σε μια μεγάλη λαϊκή δύναμη χωρίς εκτεταμένη αιματοχυσία», δήλωσε ο Ισάμ Ελ Χάνταντ, σύμβουλος του προέδρου.



(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου