Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

«Δεν είναι προς όφελός σας η συζήτηση για νέο κούρεμα», λέει ο Σόιμπλε

Να μην συνεχισθεί η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς «δεν είναι προς όφελός σας», ζήτησε την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.


«Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε ο γερμανός υπουργός, σχολιάζοντας το θέμα μετά από παρέμβαση που έγινε στην εκδήλωση.

«Συμφωνήσαμε υπέρ του δεύτερου προγράμματος και ήταν δύσκολο να το πετύχουμε. Και παρεμπιπτόντως θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που ήταν υπέρ κουρέματος για την Ελλάδα ήμουν εγώ και για μεγάλο διάστημα ήμουν ο μόνος», προσέθεσε.

«Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας», τόνισε.

Νωρίτερα, στην ομιλία του είπε ότι «νιώθουμε βαθύ σεβασμό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι κατανοεί πως «η Ελλάδα και οι Έλληνες περνάνε δύσκολες ώρες, βιώνουν χαλεπούς καιρούς».

Υπενθύμισε, όμως, παράλληλα ότι και η Γερμανία είχε βρεθεί σε μια αντίστοιχη θέση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πριν από 10 χρόνια, οι Γερμανοί είμαστε οι ασθενείς της Ευρώπης».

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ότι η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την ανταγωνιστικότητά της και αναγνώρισε ότι έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Στουρνάρας: «Αυτά που μας ενώνουν με τον κ. Σόιμπλε είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Για ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συλλογή απορριμμάτων, την υψηλή τεχνολογία, την πληροφορική, τον ιατρικό τουρισμό και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνο-γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο έλληνας υπουργός έκανε επίσης λόγο για τεράστιες συμπληρωματικότητες των οικονομιών Ελλάδας και Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι «αυτά που μας ενώνουν με τον κ. Σόιμπλε είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Ο κ. Στουρνάρας έκανε ειδική αναφορά για τη συνεχή εκροή κεφαλαίων από τον ευρωπαϊκό νότο στον ευρωπαϊκό Βορρά και για τις διαφορές επιτοκίων που υπάρχουν υπέρ του δεύτερου, τα οποία όπως είπε, αποτελούν υφέρπουσα απειλή για την ευρωπαϊκή ενότητα.

Δήλωσε προσηλωμένος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, κάνουμε το σωστό και παρά τα λάθη βρίσκουμε λύσεις».

Αναφερόμενος τέλος, στο πρόβλημα της ρευστότητας το οποίο χαρακτήρισε ως βασικό παράγοντα ανάσχεσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτό τώρα θα αποκατασταθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


(tanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου