Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πρωτοβουλία Ομπάμα για μείωση των πυρηνικών όπλων

Μπορεί να μη ζούμε πλέον με το φόβο του πυρηνικού ολέθρου, αλλά όσο θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα, ποτέ δεν θα είμαστε ασφαλείς, τόνισε μιλώντας στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.


Σε μία ιστορική ομιλία, ακολουθώντας τα χνάρια του Τζον Κένεντι και του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο Μπαράκ Ομπάμα ανήγγειλε την πρωτοβουλία για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ κατά 1/3, μετά από συνομιλίες με τη Ρωσία.

Ρωσία: Να μπουν και άλλες χώρες στη διαδικασία αφοπλισμού

Η απάντηση της Μόσχας δεν άργησε να έρθει, και δια στόματος του συμβούλου του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να περιληφθούν κι άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο στην διαδικασία αυτή.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωσε τον πρόεδρό μας για την πρόθεση των Αμερικανών να προτείνουν πρωτοβουλίες για μια νέα μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων», δήλωσε ο Ουσάκοφ σε δημοσιογράφους.

«Ακούσαμε τις πληροφορίες αυτές, κάναμε παρατηρήσεις, κυρίως όσον αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να περιληφθούν κι άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα στην διαδικασία μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η κατάσταση δεν είναι πλέον σήμερα αυτή που ήταν τις δεκαετίες του 1960 ή του 1970, όταν μόνον οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση έκαναν διαπραγματεύσεις για την μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών. Θα πρέπει τώρα να δούμε ευρύτερα (...) και να ανοίξουμε τον κύκλο των συμμετεχόντων για ενδεχόμενες επαφές πάνω στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε.

(newpost)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου