«Προτιμώ να πέσει η κυβέρνηση παρά να κάνω πίσω!», ήταν η σαφής δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε συνεργάτες του, οι οποίοι διερευνούσαν τις προθέσεις του ως προς την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την απεργία των καθηγητών παραμονές των εξετάσεων.
Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει μπροστά στις όποιες πιέσεις, διευκρινίζοντας πως «ό,τι ήταν να κάνει, το έκανε».
Η απόφαση αυτή του Αντώνη Σαμαρά στηρίζεται στην πεποίθηση πως μια υποχώρηση απέναντι στους καθηγητές άνοιγε μια ανεξέλεγκτη αλυσίδα αιτημάτων, πιέσεων και υποχωρήσεων, μια αλυσίδα χωρίς αρχή και τέλος.
Έαν υποχωρούσε θα άνοιγε τις ορέξεις σε πολλούς, όπως λέει συνεργάτης του Πρωθυπουργού και η όποια προσπάθεια θα τιναζόταν στον άερα, αφού οι πολίτες θα έβλεπαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι άτρωτη.
Η κυβέρνηση βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε επικοινωνιακό καναβάτσο, αφού εκ των πραγμάτων το ταξίδι στην Κίνα θα επισκιαστεί από την εγχώρια πολιτική επικαιρότητα. Βέβαια εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου μηνύματα αποφασιστικότητας, αλλά κανείς δεν ξέρει εάν θα είναι θετικός ο απολογισμός της κυβέρνησης.
Αν όλα αυτά δίνουν επαρκώς το στίγμα των διαθέσεων του Αντώνη Σαμαρά, είναι σαφές ότι η κυβερνητική παράταξη δεν θα μείνει σε δηλώσεις προθέσεων: ο Πρωθυπουργός κηρύσσει «γενική επιστράτευση» σε κυβέρνηση και κόμμα ώστε να δοθεί «πολιτική απάντηση» στην κρίση. Προς το παρόν, τα μηνύματα που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου από το μέτωπο των κινητοποιήσεων είναι ελαφρώς αντιφατικά.
Από πολλές φορές διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η παρέμβαση του Πρωθυπουργού το Σάββατο να υπογράψει την πολιτική επιστράτευση, πολώνει το κλίμα. Όλα θα κριθούν τις επόμενες ώρες και μένει να δούμε ποια προσβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη θα υπερασπισθούν δημοσίως την κυβερνητική πολιτική, στη χάραξη της οποίας δεν συμμετέχουν.
Αρκετοί υπουργοί διατυπώνουν μια ελαφρώς διαφορετική άποψη για τον χειρισμό των κινητοποιήσεων και λένε ότι πρώτα έπρεπε να διογκωθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια κατά των καθηγητών και η αποκοπή τους από την κοινή γνώμη και μετά να εκδηλωθεί η κυβερνητική παρέμβαση.
(newpost)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου