Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Υπουργοί στηλώνουν τα πόδια για συγχωνεύσεις και απολύσεις - Πιέσεις Σαμαρά


Επικαιροποιημένη λίστα με τους οργανισμούς και εταιρείες του δημοσίου από δέκα υπουργεία και τη Βουλή, στους οποίους εργάζονται πάνω από 2500 υπάλληλοι με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου έχει στα χέρια του ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.


Πρόκειται για την λίστα την οποία αναμένεται να εγκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στις αρχές Ιουνίου, με βάση την οποία θα οδηγηθούν στην έξοδο από το δημόσιο εντός Ιουνίου περί τους 2000 υπαλλήλους.

Οι υπουργοί αντιδρούν και θέτουν εμπόδια

Ωστόσο, πολλά προβλήματα παρουσιάζονται στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την κατάργηση φορέων και οργανισμών, καθώς αρκετοί υπουργοί αντιδρούν και θέτουν εμπόδια, αναγκάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου να παρέμβει δυναμικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Βήμα στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει οργή για τη μεγάλη καθυστέρηση και ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή να υπάρξουν άμεσα αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός θέλει μετά την επιστροφή του από την Κίνα την Κυριακή 19 Μαιου, να μην υπάρχει εκκρεμότητα και να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τους υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση φορείς.

Ψάχνουν πηγή για τις 2.000 απολύσεις

Στόχος της κυβέρνησης αλλά και δέσμευση απέναντι στην Τρόικα είναι να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες οι πρώτες 2.000 απολύσεις, οι οποίες θα προέλθουν από τις συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.

Πάρα τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη για να προχωρήσει το σχέδιο, αρκετοί υπουργοί κινούνται «παλαιοκομματικά» και με γνώμονα, όπως λέγεται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, το πολιτικό κόστος και κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τους εποπτευόμενους φορείς ώστε να εξυπηρετούν τους ψηφοφόρους τους.

Επιστολή Σταμάτη σε υπουργούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς οι απολύσεις υπαλλήλων από τις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες του δημοσίου (ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΠΕ κλπ) δεν φαίνεται να μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, η κυβέρνηση στρέφεται στην κατάργηση ΝΠΙΔ αλλά και στη μετατροπή ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, προκειμένου να πετύχει μέσα στον επόμενο μήνα τις 2000 απολύσεις.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό ο κ. Σταμάτης πρόκειται να στείλει άμεσα επιστολή προς τους δέκα υπουργούς οι οποίοι εποπτεύουν φορείς των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες αντιδράσεις.

Ποιοί είναι οι φορείς στο top της Λίστας Σταμάτη

Τα δύο μεγάλα «στοιχήματα» για την κυβέρνηση από τους 34 Οργανισμούς είναι η ΜΟΔ Α.Ε. του υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία εργάζονται 1150 υπάλληλοι αλλά και το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο με 280 υπαλλήλους. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να καταργηθούν (μέσω ιδιωτικοποίησης, καθώς θεωρείται ότι θα ενδιέφεραν επιχειρηματίες από την αγορά) άμεσα, τότε στη «λίστα Σταμάτη» θα ενταχθούν και άλλα, «εφεδρικά», ΝΠΙΔ (κυρίως) αλλά και ΝΠΔΔ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 2000 απολύσεων.

Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, πραγματικό dead line σε όλη τη διαδικασία αποτελεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου δηλαδή, λίγες ημέρες πριν την έλευση της τρόικας στα τέλη Ιουνίου.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς -όπως το απόγευμα της Πέμπτης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και τον υφυπουργό Μανούσο Βολουδάκη- και ο κ. Σταμάτης θα επιχειρήσει να κλείσει την υπόθεση το επόμενο διάστημα.

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση» λέει κυβερνητικό στέλεχος που έχει πλήρη εικόνα των συζητήσεων και των συσκέψεων και συμπληρώνει με νοήμα: «Το πρωί έχουμε μια λίστα έτοιμη και το βράδυ αλλάζει από τις πιέσεις, τις διαμαρτυρίες και τις γκρίνιες».

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου