Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΝΥΦΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 90'

BRIDE WARS. Αμερικανική ταινία του Γκάρι Γουίνικ, με τους Κέιτ Χάντσον, Αν Χάθαγουεϊ, Κρις Πρατ.

«Νύφες σε Πόλεμο» με τις Κέιτ Χάντσον και Αν Χάθαγουεϊ, από το σκηνοθέτη του «Σαρλότ η Αραχνούλα». Θέλετε κι άλλα; Η Λιβ και η Έμα, φίλες καρδιακές, αποφασίζουν να παντρευτούν στο ξενοδοχείο «Πλάζα», αλλά από λάθος οι γάμοι τους κανονίζονται την ίδια μέρα, την ίδια ώρα. Η επόμενη ελεύθερη ημερομηνία είναι σε τρία χρόνια, καμιά δεν υποχωρεί κι ένα ανελέητο ξεκατίνιασμα ξεκινά.

Στην αρχή όλη η υστερία και οι σατιρικές βολές στη «Sex and the City» μοδάτη ματαιοδοξία είναι διασκεδαστικές. Εις μάτην όμως... Όσο κι αν η Χάθαγουεϊ αγωνίζεται να κάνει την Έμα συμπαθή, οι σλάπστικ παρεξηγήσεις δίνουν και παίρνουν, τα νυφικά, τα προσκλητήρια κι η χλιδάτη επιδεικτικότητα γίνονται το κέντρο του σύμπαντος, μέχρι το τελικό μαλλιοτράβηγμα και την κρίση «πραγματικής» γυναικείας φιλίας που θ’ αποκαταστήσει τη σιροπιαστή τάξη. Όμορφος κόσμος, φεμινιστικά πλασμένος...



Ο ΘΡΥΛΟΣ ΕΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗ

MEGA 21.15
Περιπέτεια εποχής, 2001 (Έγχρ.), 134'

A KNIGHT’S TALE. Αμερικανική ταινία του Μπράιαν Χέλγκελαντ, με τους Χιθ Λέτζερ, Ρούφους Σιούελ, Μαρκ Άντι.

Τι μπορείς να πεις για μια ταινία που παίρνει όποια ελευθερία θέλει σχετικά με την Ιστορία, τα ήθη και τη μουσική κουλτούρα του Μεσαίωνα, για να μας παρουσιάσει ένα ιπποτικό στόρι ως ένα νεανικό τουρνουά ανάμεσα σε καλούς και κακούς παίκτες, με μουσική συνοδεία τους Queen και τον Bowie;

Η απάντηση σ’ αυτά τα 134 λεπτά αναχρονισμών, που στόχευαν αποκλειστικά στο νεανικό κοινό εκίνης της εποχής.


ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

ΕΤ1 22.00
Σινεφίλ, 2009 (Έγχρ.), 90'

RICKY. Γαλλική ταινία του Φρανσουά Οζόν, με τους Αλεξανδρά Λαμί, Σερζί Λοπέζ, Αρτίρ Πεϊρέτ.

Σκηνοθετικός χαμαιλέοντας, ο Φρανσουά Οζόν γυρίζει, αλά Μάικλ Γουιντερμπότομ, μια ταινία διαφορετικού είδους και στιλ κάθε χρόνο. Έτσι, μετά το κοστουμέ «Angel» περνά σ’ ένα ιδιότροπο κοινωνικό δράμα, το οποίο αγγίζει τα όρια της σουρεαλιστικής αλληγορίας! Μέσα σ’ ένα απόλυτα πραγματικό, καθημερινό πλαίσιο, μια γυναίκα που προσπαθεί να φτιάξει τη σχέση της με τον άστατο άντρα της γεννά το δεύτερο παιδί της. Ο Ρίκι, όμως, δεν είναι ένα μωρό σαν όλα τ’ άλλα και οι «θαυμαστές» ικανότητές του οδηγούν βήμα βήμα την ταινία στα χωράφια του μαγικού ρεαλισμού.

Αν και το αρχικό άγγιγμα του παραλόγου μοιάζει καλοδεχούμενο, ο Οζόν δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα παίζοντας σε κάθε πιθανό ταμπλό: της σάτιρας, του κοινωνικού σχολιασμού, των κινηματογραφικών αναφορών, της ψυχολογικής περιγραφής, της μεταφυσικής/θρησκευτικής παραβολής… Όλα μοιάζουν να παραπέμπουν κάπου αλλού και ο πυρήνας του δράματος αποκαλύπτεται εν τέλει μετέωρος και ισχνός.


AMERICAN DREAMZ

STAR 22.30
Κωμωδία, 2006 (Έγχρ.), 107'

Αμερικανική ταινία του Πολ Βάιτζ, με τους Χιου Γκραντ, Ντένις Κουέιντ, Μάντι Μουρ.

Σ’ αυτήν τη σάτιρα της πολιτικής και της τηλεόρασης των talent shows, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος γίνεται μέλος της κριτικής επιτροπής ενός ριάλιτι διαγωνισμού τραγουδιού για να τονώσει τη δημοτικότητά του, όλοι θυμίζουν κάποιον.

Ο δημιουργός του ριάλιτι τον Σάιμον Κάουελ, ο πρόεδρος τον Μπους, μια διαγωνιζόμενη την Μπρίτνι Σπίαρς, και πάει λέγοντας. Οι ηθοποιοί είναι, οι περισσότεροι, απολαυστικοί, αλλά η σάτιρα αναιμική.


ΜΗΝ ΤΗΣ ΤΟ ΠΕΙΣ

ET3 23.00
Δραματική, 2005 (Έγχρ.), 120'

LA BESTIA NEL CUORE. Ιταλική ταινία της Κριστίνα Κομεντσίνι, με τους Τζιοβάνα Μετσοτζιόρνο, Αλέσιο Μπόνι, Άντζελα Φινοκιάρο.

Η Σαμπίνα βλέπει εφιάλτες από την παιδική της ηλικία που σχετίζονται με τον μακαρίτη πατέρα της. Θέλοντας να μάθει την αλήθεια, επισκέπτεται στην Αμερική τον αδελφό της, αφήνοντας πίσω τις φίλες της και το σύντροφό της και χωρίς να έχει πει στον τελευταίο ότι είναι έγκυος.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Κριστίνα Κομεντσίνι κληρονόμησε την ευαίσθητη ματιά πάνω στους ανθρώπους και τα πράγματα από τον πατέρα της, Λουίτζι Κομεντσίνι, (το μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη). Η ιστορία αυτογνωσίας που αφηγείται με όχημα τη Σαμπίνα, η οποία βασανίζεται από εφιάλτες από την παιδική της ηλικία που συνηγορούν ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της, θα μπορούσε να δώσει ένα κραυγαλέο δράμα τύπου «Οικογενειακή γιορτή». Αυτή όμως προτιμά έναν πιο διακριτικό τρόπο δραματουργικής ανάπτυξης, που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του θεατή, τον συγκινεί, αλλά δεν τον ισοπεδώνει συναισθηματικά. Το ίδιο ισχύει και για τις παράλληλες ιστορίες που αφορούν τους χαρακτήρες που κινούνται γύρω από την ηρωίδα και κυρίως εκείνη ανάμεσα στην τυφλή φίλη της Εμίλια και τη συνάδελφό της Μαρία, μια σχέση με λεσβιακές προεκτάσεις, σίγουρα ιδιαίτερη, αλλά καθόλου ωραιοποιημένη. Μικρή νότα χιούμορ αποτελεί η παρουσία του σκηνοθέτη της ιατρικής σαπουνόπερας που έχει πλήρη αυτογνωσία των ηλιθιοτήτων που γυρίζει. Η ταινία τιμήθηκε με πληθώρα βραβείων και ήταν υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ.


PUNISHMENT PARK

ΒΟΥΛΗ 23.00
Πολιτική, 1971 (Έγχρ.), 88'

Αμερικανο-αγγλική ταινία του Πίτερ Γουάτκινς, με τους Κεντ Φόρμαν, Λιούκ Τζόνσον, Πάτρικ Μπόλαντ.

Ενώ ο πόλεμος του Βιετνάμ συνεχίζεται, μια ομάδα συλληφθέντων ακτιβιστών και «ταραχοποιών» στοιχείων αποστέλλεται στο Εθνικό Πάρκο Τιμωρίας. Εκεί, θα υποχρεωθεί να περπατήσει 80 χλμ. μέσα στην έρημο για να φτάσει σε μια αμερικανική σημαία. Άντρες της εθνικής φρουράς και αστυνομικοί την ακολουθούν, ενώ ένα συνεργείο κινηματογραφεί την παράξενη και βίαιη αυτή δοκιμασία.

Όπως και στο σοκαριστικό, βραβευμένο με Όσκαρ «War Game» (1966), ο Βρετανός δημιουργός προσγειώνει στην πραγματικότητα ένα σενάριο φαντασίας μέσα από την άμεση φόρμα ενός (ψευδο)ντοκιμαντέρ. Εκμεταλλευόμενος τη δύναμη του «ντοκουμέντου», σχολιάζει τις πολιτικές και κοινωνικές πρακτικές ενός ολόκληρου συστήματος, διευρύνοντας ταυτόχρονα τα όρια του σινεμά βεριτέ, το οποίο υπηρετεί πιστά. Το «Punishment Park» είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτικές ταινίες των ’70s και μια από τις τολμηρότερες και κινηματογραφικά πιο πρωτοποριακές χειρονομίες καταγγελίας.


ΕΜΜΟΝΗ

ALPHA 23.00
Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 97'

PREMONITION. Αμερικανική ταινία του Μέναν Γιάπο, με τους Σάντρα Μπούλοκ, Τζούλιαν ΜακΜάχον, Νία Λονγκ.

Μια φαινομενικά ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα ζει έναν εφιάλτη όταν τη μία μέρα ο άντρας της πεθαίνει σε τροχαίο και την επομένη ξυπνάει δίπλα της ολοζώντανος.

Η εφιαλτική πλεκτάνη που στήνεται γύρω από την Μπούλοκ δεν στηρίζεται σε καμία λογική εξήγηση. Μετά το δεύτερο-τρίτο χρονικό πισωγύρισμα οι αντοχές εξαντλούνται, αφού το μήνυμα ότι η οικογένεια γιατρεύει τον πόνο έχει (ξανα)βγεί.


ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

MEGA 23.50
Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 91'

SAVING FACE. Αμερικανική ταινία της Άλις Γου, με τις Μισέλ Κρούσιεκ, Τζόαν Τσεν, Λιν Τσεν.

Μία ομοφυλόφιλη γυναίκα αναγκάζεται να φιλοξενήσει τη μητέρα της, η οποία στέκεται εμπόδιο στις ερωτικές της αναζητήσεις.

Ανώδυνη κομεντί σεξουαλικών ηθών (έχει και η μάνα λερωμένη τη φωλιά της), που δεν πετάει καμία σπίθα παρά τον ερωτικό προσανατολισμό της ηρωίδας της και της δυναμικής που δημιουργείται εξαιτίας αυτού στη σχέση με την παραστρατημένη μητέρα της.


ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ

(Βαθμολογία Armageddon: 1/5)

STAR 00.45
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 94'

OPEN WATER 2: ADRIFT. Γερμανική ταινία του Χανς Χορν, με τους Σούζαν Μέι Πρατ, Ρίτσαρντ Σπάιτ Τζούνιορ, Έρικ Ντέιν.

Εμπνεόμενο όπως και ο «Άγριος Ωκεανός» από ένα αληθινό περιστατικό, αυτό το θρίλερ αφηγείται τη θαλασσινή τραγωδία μιας παρέας έξι φίλων που βουτούν στον ωκεανό χωρίς να κατεβάσουν την κινητή σκάλα του γιοτ.

Χωρίς καρχαρίες γύρω γύρω, η ένταση παραμένει ίδια, καθώς στο γιοτ υπάρχει ένα βρέφος εξίσου αβοήθητο, ενώ παρακολουθούμε την παρέα να αργοπεθαίνει από εξάντληση στη μέση του ωκεανού.


ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

ΕΤ1 01.00
Κωμωδία, 2006 (Έγχρ.), 120'

OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKEHO KRALE. Τσεχο-σλοβάκικη ταινία του Γίρι Μένζελ, με τους Ιβάν Μπάρνεφ, Όλντριτς Κάιζερ, Γιούλια Γεντς.

Στη δεκαετία του '30, ο μικροκαμωμένος Γιάν Ντίτες ξεκινά από μια κωμόπολη της Τσεχίας την πορεία του προς την Πράγα και την πλούσια ζωή.

Πονηρός, καταφερτζής, τολμηρός κι απίστευτα τυχερός, ο Γιάν Ντίτες θα ξεκινήσει από γκαρσόνι σε μια επαρχιακή μπιραρία και θα φτάσει, περνώντας από πολλά διαφορετικά αφεντικά, γυναικεία χάδια και πολιτικά καθεστώτα, ως τα πλούτη και τη φυλακή. Ο Μένζελ, διασκευάζοντας για έκτη φορά ένα μυθιστόρημα του Μπόχουμιλ Χράμπαλ, συμμερίζεται τον ενθουσιασμό και τη δίψα για ζωή του κοντοπίθαρου σερβιτόρου, κινηματογραφώντας τον σαν βουβό πρωταγωνιστή ενός ξέφρενου μπουρλέσκ. Με ένα καλορυθμισμένο κωμικό τέμπο, μια γλυκόπικρη νοσταλγική διάθεση κι έναν υπόγειο σαρκασμό που κάνει το χαμόγελο να παγώνει στα χείλη, αποτυπώνει στο (τόσο σπινθηροβόλο, που καταλήγει τόσο μελαγχολικό) βλέμμα του ήρωά του μια ιστορία ανόδου και πτώσης. Αυτή μιας χώρας που όταν της ζητήθηκε, δεν μπόρεσε παρά να σταθεί στο ύψος της - λίγο χαμηλότερα από εκείνο των περιστάσεων. Άξιζε το βραβείο κριτικών στο Βερολίνο.


ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ

ET3 01.00
Κωμωδία, 1990 (Έγχρ.), 100'

SPACED INVADERS. Αμερικανική ταινία του Πάτρικ Ριντ Τζόνσον, με τους Ντάγκλας Μπαρ, Ρόγιαλ Ντάνο, Αριάνα Ρίτσαρντς.

Μια ομάδα εξωγήινων προσγειώνονται σε μια μικρή αμερικανική πόλη ανήμερα του Χάλογουιν, οπότε οι κάτοικοι τους περνούν για μεταμφιεσμένα παιδιά.

Χαζοχαρούμενη παρωδία, που αν και προσπαθεί να μιμηθεί το cult sci-fi του 1950, δεν κατάφερε να γίνει και η ίδια cult.


THE OPPOSITE SEX AND HOW TO LIVE WITH THEM

ΑΝΤ1 01.15
Κομεντί, 1992 (Έγχρ.), 86'

Αμερικανική ταινία του Μάθιου Μέσεκοφ, με τους Άρι Γκρος, Κούρτνι Κοξ, Κέβιν Πόλακ.

Ο εβραϊκής καταγωγής Ντέιβιντ γνωρίζει την Κάρι σε ένα μπαρ στη Βοστόνη και παρόλο που η πρώτη τους επαφή είναι μια σκέτη καταστροφή, η σχέση τους οδηγείται μετά από πολλές περιπέτειες στο αίσιο τέλος.

Τα ’90s περνούν μπροστά από τα μάτια μας μέσα από μια τυπική ερωτική σχέση και τις σκέψεις των πρωταγωνιστών και των φίλων τους, οι οποίοι στρέφονται στην κάμερα για να κάνουν τις εξομολογήσεις τους. Αν δεν είχαμε δει ποτέ Γούντι Άλεν, μπορεί και να το θεωρούσαμε κάτι περισσότερο από χαριτωμένο…


Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΗ

MEGA 02.15
Περιπέτεια, 1992 (Έγχρ.), 91'

THE YEAR OF THE COMET. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Γέιτς, με τους Πενέλοπι Αν Μίλερ, Τίμοθι Ντέιλι, Λουί Ζουρντάν.

Κυνηγώντας το πράσινο... Λάθος. Πάμε πάλι. Η κόρη ενός δημοπράτη κρασιών ανακαλύπτει ένα σπανιότατο μπουκάλι, για το οποίο ενδιαφέρεται επίσης ένας επιστήμονας ο οποίος γνωρίζει ότι στην ετικέτα του κρύβεται το μυστικό για την αιώνια ζωή.

Το «Κυνηγώντας το Πράσινο Διαμάντι», λοιπόν, σε εξίσου όμορφα τοπία, αλλά με κατώτερους πρωταγωνιστές και σκηνοθέτη.


ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ

STAR 02.30
Κωμωδία, 1989 (Έγχρ.), 95'

UNCLE BUCK. Αμερικανική ταινία του Τζον Χιουζ, με τους Τζον Κάντι, Έιμι Μάντιγκαν, Μακόλι Κάλκιν.

Ένας γκαφατζής εργένης αναλαμβάνει να φυλάξει τα ανίψια του όταν οι γονείς τους αναγκάζονται ν’ απουσιάσουν από το σπίτι.

Τυπική οικογενειακή κωμωδία που εξυμνεί το babysitting.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου