Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Κούρεμα έως και 60% στην Τράπεζα Κύπρου


Κούρεμα που ουσιαστικά αγγίζει και το 60% προβλέπει το διάταγμα που εκδόθηκε την Παρασκευή για την απορρόφηση της καλής Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου στη Μεγαλόνησο.


Το διάταγμα προβλέπει άμεσο κούρεμα 37,5% στις καταθέσεις άνω των 100.000 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα, ωστόσο, λόγω της ρευστής κατάστασης, η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύει ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξης του 22.5%, από την κάθε κατάθεση. Αυτό το ποσό ενδέχεται να υποβληθεί σε κούρεμα σε μεταγενέστερη φάση.

Όσον αφορά τους μετόχους, πρόκειται να δημιουργηθούν τέσσερις κατηγορίες, σύμφωνα με το διάταγμα:

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, στην πρώτη κατηγορία, θα δοθούν στους καταθέτες μετοχές κατηγορίας Α, οι οποίες θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο, ενώ στους μετόχους παραχωρείται και το δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στην κατηγορία Β, εντάσσονται οι κάτοχοι αξιογράφων οι οποίοι δεν επέλεξαν την μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, ενώ η κατηγορία Γ αγορά όσους δεν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση.

Στην κατηγορία Δ, εντάσσονται οι σημερινοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου πριν την αναδιάρθρωσή της, με μετοχές των οποίων η αξία θα είναι απειροελάχιστη.

Την παραίτησή του από την Τράπεζα Κύπρου, με άμεση ισχύ, υπέβαλε στο μεταξύ την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Γιάννης Κυπρή, μετά το διορισμό Ειδικού Διαχειριστή. Η Τράπεζα Κύπρου τον ευχαρίστησε για τη μακρά συνεισφορά του.

(skai)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου