Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΕΤ3 20.00
Κομεντί, 1953 (Α/Μ), 80'

Ελληνική ταινία του Μαυρίκιου Νόβακ, με τους Τζένη Ρουσσέα. Θόδωρο Μορίδη, Δήμο Σταρένιο.

Δύο νέοι κερδίζουν το δικαίωμα στον έρωτα και την ευτυχία αφού αντιμετωπίσουν το αρτηριοσκληρωτικό περιβάλλον τους.

Βασισμένο σε μυθιστόρημα του Ξενόπουλου φιλμ, «γεμάτο εύθυμη δράση, χαριτωμένα επεισόδια και δροσερό διάλογο» όπως αναφέρεται στην αφίσα της ταινίας.



FIREWALL: ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ALPHA 21.00
Αστυνομική, 2006 (Έγχρ.), 105'

Αμερικανική ταινία του Ρίτσαρντ Λονκρέιν, με τους Χάρισον Φορντ, Πολ Μπέτανι, Βιρτζίνια Μάντσεν.

Μια συμμορία κρατά ομήρους την οικογένεια του Τζακ Στάνφιλντ, υπεύθυνου ασφαλείας μιας τράπεζας, εκβιάζοντάς τον να κάνει μια μεγάλη χρηματική μεταφορά μέσω Ίντερνετ.

Υποτονική αστυνομική περιπέτεια, η οποία δεν καταφέρνει να σε συνεπάρει ούτε ως οικογενειακό θρίλερ ούτε ως ιστορία ληστείας. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα είναι ο ηλικιωμένος Χάρισον Φορντ και ο βαριεστημένος τρόπος με τον οποίο διεκπεραιώνει την παρουσία του στην ταινία.


ΤΖΟΝ ΡΑΜΠΟ 

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2008 (Έγχρ.), 93'

Αμερικανική ταινία του Σιλβέστερ Σταλόνε, με τον ίδιο και τους Τζούλι Μπενζ, Μάθιου Μάρντσεν.

Κι εκεί που καθόταν ξεχασμένος στη ζούγκλα, κάνοντας το ένα μπότοξ μετά το άλλο κι αιχμαλωτίζοντας φίδια για τα προς το ζην, τι νέα φτάνουν στ’ αυτιά του Τζον Ράμπο; Ο Ρόκι Μπαλμπόα ετοίμασε ήδη το πέμπτο του σίκουελ, ενώ ο ίδιος μόλις και μετά βίας συμπληρώνει τρεις κινηματογραφικές εμφανίσεις. Χωρίς καιρό για χάσιμο, παίρνει ό,τι όπλο και σενάριο βρισκόταν πρόχειρο και επιστρέφει στο κουρμπέτι. Βιετναμέζοι, Αφγανοί και Ρώσοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι, σε αντίθεση με ένα τάγμα αιμοσταγών Βιρμανών οι οποίοι, για να σκοτώσουν την ώρα τους, σκοτώνουν τα μέλη μιας ιεραποστολικής ανθρωπιστικής αποστολής, κρατώντας μερικούς ζωντανούς –μοιραίο λάθος– για να τους βασανίσουν εν ευθέτω χρόνω.

Ώσπου να πεις «δεύτερης διαλογής βιντεοταινία του ’80», ο Τζον μαζί με μια χούφτα αδικαιολόγητα τσαντισμένων κομάντο θα ορμήσει στο στρατόπεδο, θα δείρει, θα σφάξει, θα ξαναδείρει, θα ξανασφάξει, ώσπου θα βρει ένα πυροβόλο… Ας μην αποκαλύψουμε όμως τα πέντε τελευταία λεπτά και τους δύο χιλιάδες τελευταίους σκοτωμούς της ταινίας.


Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ

ΕΤ3 23.00
Αστυνομική, 1960 (Α/Μ), 70'

Ελληνική ταινία του Ίωνα Νταϊφά, με τους Δημήτρη Μυράτ, Βύρωνα Πάλλη, Νάντια Χωραφά.

Πρώην αντιστασιακοί με βρόμικο παρελθόν, ερωτευμένες και απελπισμένες γυναίκες, αθώοι φορτωμένοι με εγκλήματα, δημοσιογράφοι που δολοφονούνται εξαιτίας κακών κριτικών.

Όλα στον σεναριακό μύλο του Νίκου Φώσκολου – ή αλλιώς Κώστα Μαίανδρου. Θα τη δούμε επίσης επειδή «αποτελεί μικρό φόρο τιμής προς τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται για το δίκιο και τους ηθοποιούς που δίνουν τη μάχη τους για τα υψηλά καλλιτεχνικά ιδεώδη».


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ 

MEGA 23.30
Περιπέτεια, 2002 (Έγχρ.), 92'

FIRST SHOT: THE PRESIDENT IS DOWN. Αμερικανο-καναδική τηλεταινία του Αρμάντ Μαστρογιάνι, με τους Μάριελ Χέμινγουεϊ, Νταγκ Σάβαντ, Γκρέγκορι Χάρισον.

Στην τρίτη τηλε-περιπέτειά της, η Άλεξ ΜακΓκρέγκορ, επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, έχει να αντιμετωπίσει μια απόπειρα δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ, την απαγωγή του συζύγου της και τη στοχοποίηση της ίδιας από τρομοκράτες.

Στην τέταρτη ενδεχομένως να τα βάλει και με εξωγήινους.


ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

NET 00.30
Κομεντί, 1985 ( Έγχρ.), 100'

THE SURE THING. Αμερικανική ταινία του Ρομπ Ράινερ, με τους Τζον Κιούζακ, Δάφνη Ζουνίγκα, Νικολέτ Σέρινταν.

Ένας φοιτητής κατευθύνεται προς την Καλιφόρνια για να συναντήσει ένα φίλο του (και «εύκολα» κορίτσια), πραγματοποιώντας το ταξίδι με μια κοπέλα που αντιπαθεί.

Το «Συνέβη μια Νύχτα» του Κάπρα ως ιδιαιτέρως ευχάριστη νεανική ρομαντζάδα με όμορφη μουσική.


Η ΤΡΙΤΗ ΝΥΧΤΑ

ΕΤ1 01.00
Θρίλερ, 2002 (Έγχρ.), 85'

Ελληνική ταινία του Δημήτρη Παναγιωτάτου, με τους Δήμητρα Χατούπη, Μηνά Χατζησάββα, Χριστίνα Θεοδωροπούλου.

Ο Δημήτρης Παναγιωτάτος με το βιβλίο του για το σινεμά του φανταστικού, αλλά και πολλές άλλες δημοσιεύσεις, εκδήλωσε από παλιά την αγάπη του για το θρίλερ και ειδικότερα για το σινεμά του Χίτσκοκ. Μια «χιτσκοκική» σεναριακή δομή έχει και η «Τρίτη Νύχτα», που διεξάγεται στο συγκεκριμένο χρόνο ενός αυγουστιάτικου γουικέντ, στη διάρκεια του οποίου παρακολουθούμε τις παράλληλες ιστορίες τριών γυναικών, φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους, ώσπου να «δέσουν» στο τέλος.

Πρωτόγνωρο πείραμα για τα ελληνικά δεδομένα, που αξίζει της συμπάθειάς μας. Εξάλλου ο Παναγιωτάτος δεν φλυαρεί, η δράση είναι όσο γίνεται περισσότερο συμπυκνωμένη στην ουσία της και το μόνο ίσως πρόβλημα που υπάρχει είναι η τηλεοπτικής κατεύθυνσης ερμηνεία μερικών εκ των πρωταγωνιστών.


ΕΡΩΤΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

STAR 01.45
Δραματική, 2002 (Έγχρ.), 102'

POSSESSION. Αμερικανική ταινία του Νιλ ΛαΜπιούτ, με τους Γκουίνεθ Πάλτροου, Άαρον Έκχαρτ, Τζέρεμι Νόρθαμ.

Διασκευή ενός μυθιστορήματος της Α. Σ. Μπάιατ (βραβείο Μπούκερ 1990), που διερευνά και συγκρίνει τα ερωτικά και κοινωνικά ήθη της Αγγλίας του 19ου αιώνα με τη σύγχρονη εποχή. Ο Ράντολφ Χένρι Ας και η Κρίσταμπελ Λαμότ, φανταστικοί βικτοριανοί ποιητές, ως λογοτέχνες γνωρίζουν τη δύναμη αλλά και τα όρια των λέξεων, γι’ αυτό έπειτα από μια αλληλογραφία που τους φέρνει κοντά, ενδίδουν αμέσως στο σαρκικό – και κοινωνικά απαγορευμένο - πάθος τους. Αντίθετα ο Μίτσελ και η ξανθιά παγοκολώνα Μοντ, ως φιλόλογοι, γνωρίζουν μόνο από λέξεις, γι’ αυτό κι επιχειρούν να οριοθετήσουν τη σχέση τους πρώτα λεκτικά και στη συνέχεια σαρκικά. Η έρευνά τους, που αποκτά διαστάσεις επίλυσης αστυνομικού αινίγματος (ο παντρεμένος Ας είχε σχέσεις με τη Λαμότ, γνωστή φεμινίστρια και ομοφυλόφιλη της βικτοριανής εποχής;), μοιάζει ασήμαντη, γι’ αυτούς όμως είναι κάτι παραπάνω από την αναζήτηση του Ιερού Δισκοπότηρου.

Ο ΛαΜπιούτ δεν είναι Τριφό, ο οποίος αν ζούσε σίγουρα θα εκτιμούσε το μυθιστόρημα της Α. Σ. Μπάιατ. Οι αναφορές στη βικτοριανή εποχή είναι πολύ σύντομες και κοφτές, για να καταστήσουν αληθινούς ήρωες τον Ας και τη Λαμότ. Από την άλλη ορισμένα επεισόδια της σύγχρονης ιστορίας είναι απλοϊκά (η ευκολία με την οποία βρίσκουν την κρυμμένη αλληλογραφία) ή μοιάζουν να ανήκουν σε άλλη ταινία (η σεκάνς όπου ένας διάσημος ακαδημαϊκός σκυλεύει τον τάφο του Ας). Παρόλα αυτά η ταινία διαθέτει σπιρτάδα, χιούμορ, συμπαθείς ερμηνείες και κυρίως μας εισάγει σε έναν κόσμο της διανόησης χωρίς ούτε στιγμή να παραγνωρίζει το ψυχαγωγικό μέλημα του εγχειρήματος.


ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ

MEGA 01.45
Κωμωδία, 1994 (Έγχρ.), 93'

COPS & ROBERSONS. Αμερικανική ταινία του Μάικλ Ρίτσι, με τους Τζακ Πάλανς, Τσέβι Τσέιζ, Ντάιαν Γουίστ.

Ένας οικογενειάρχης που ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη δράση βλέποντας αστυνομικές σειρές βρίσκει την ευκαιρία να ζήσει μια πραγματική περιπέτεια.

Ο Τσέβι Τσέιζ επαναλαμβάνει σε παραλλαγή αστυνομικής κωμωδίας και χωρίς εκπλήξεις τον ήρωα του «Τρελού Θηριοτροφείου».


ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΔΟΛΩΜΑ

STAR 04.00
Δραματική, 2000 (Έγχρ.), 98'

THE PRIME GIG. Αμερικανική ταινία του Γκρέγκορι Μόσερ, με τους Βινς Βον, Εντ Χάρις, Τζούλια Όρμοντ.

Ένας μικροαπατεώνας υπάλληλος τηλεφωνικών πωλήσεων επιλέγεται για να πάρει μέρος σε ένα μεγάλο κόλπο.

Η θητεία του Γκρέγκορι Μόσερ στις θεατρικές σκηνές (έχει βραβευτεί μάλιστα με Tony) εξυπηρετεί την προβλέψιμη και επιφανειακή πλοκή που εκτυλίσσεται με μακροσκελείς τηλεφωνικές συνομιλίες.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου