Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΛΗΣΗ

ALPHA 21.00
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 89'

CELLULAR. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Ρ. Έλις, με τους Κιμ Μπέισινγκερ, Κρις Έβανς, Τζέισον Στέιδαμ.

Μια καθηγήτρια που έχει απαχθεί από αγνώστους καταφέρνει να επικοινωνήσει με το κινητό ενός άγνωστου νεαρού, τον οποίο κινητοποιεί άθελά του για να τη σώσει.

Υπάρχει μια αίσθηση αυθεντικού χιτσκοκικού σασπένς στη σεναριακή ιδέα (το σενάριο έχει γράψει ο Λάρι Κοέν του «Τηλε-φονικός Θάλαμος»). Όμως βασικός σκοπός είναι να διαφημιστούν οι αρετές της κινητής τηλεφωνίας και να προβληθεί η ιδέα ότι και ο πιο κοινός άνθρωπος μπορεί να μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα, αρκεί να σταθεί αντάξιος της ευκαιρίας που του δίνεται.



ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ 

MEGA 21.15
Περιπέτεια, 2000 (Έγχρ.), 98'

CHARLIE’S ANGELS. Αμερικανική ταινία του ΜακΤζι, με τις Κάμερον Ντίαζ, Ντρου Μπάριμορ, Λούσι Λιου.

Η κινηματογραφική αναβίωση της θηλυκής ομάδας των ιδιωτικών ντετέκτιβ με τρεις νέες ηρωίδες φιλοδοξεί να πιάσει την ατμόσφαιρα της σειράς και να τη μπολιάσει με το στιλ των ασιατικών ταινιών δράσης και των παραγωγών του Τζέιμς Μποντ.

Η επιλογή ωστόσο των τριών ηρωίδων, μ’ εξαίρεση τη Λούσι Λιου, ελάχιστα πείθει ότι πρόκειται για δυναμικό τρίο και μάλιστα εξπέρ στις πολεμικές τέχνες, η υπόθεση είναι τόσο ισχνή που αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να υπογράφουν το σενάριο τρεις τουλάχιστον σεναριογράφοι, οι σκηνές δράσης, αν και θεαματικές, δεν συγκρίνονται με το δυναμισμό των ταινιών που αυτή εδώ θέλει να αντιγράψει. Εκεί που η ταινία πετυχαίνει απόλυτα είναι να δώσει όλη την κιτς ατμόσφαιρα της σειράς: έτσι μόνο μπορούμε να δούμε τους κινηματογραφικούς «Άγγελους του Τσάρλι», σαν μια πλάκα, μια (αυτο)παρωδία των περιπετειών δράσης, αν και αμφιβάλλω αν αυτή ήταν η αρχική πρόθεση της αναβίωσης.


Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙ

ET1 21.30
Δραματική, 1982 (Έγχρ.), 150'

SOPHIE’S CHOICE. Αμερικανική ταινία του Άλαν Πάκουλα, με τους Μέριλ Στριπ, Κέβιν Κλάιν, Πίτερ ΜακΝίκολ.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μια Πολωνή που κουβαλάει φριχτές εμπειρίες από το Άουσβιτς γνωρίζεται μ’ έναν συγγραφέα κι έναν Εβραίο διανοούμενο και διχάζεται ανάμεσα στους δύο άντρες.

Μεταφορά μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Στάιρον που δίχασε κοινό και κριτικούς, χωρίς ωστόσο κανείς να αμφισβητεί την ερμηνεία της Μέριλ Στριπ, η οποία τιμήθηκε με το δεύτερο Όσκαρ της.


Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 2/5)

ALPHA 22.50
Αστυνομική, 2008 (Έγχρ.), 109'

STREET KINGS. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Άγερ, με τους Κιάνου Ριβς, Φόρεστ Γουίτακερ, Χιού Λόρι.

Ο Τομ Λάντλοου, ένας βετεράνος αστυνομικός του Λος Άντζελες, βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή κι ενοχοποιείται για τη δολοφονία ενός συναδέλφου του.

Αστυνομική περιπέτεια που διατείνεται πως όλη η διαφθορά και η βία του κόσμου έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους του Λος Άντζελες. Σχηματικοί και αφελείς διάλογοι, γραφική βία, ασταμάτητη αιματοχυσία.


SEVEN

(Βαθμολογία Armageddon: 4.5/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 23.00
Θρίλερ, 1995 (Έγχρ.), 122'

SE7EN. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, με τους Μπραντ Πιτ, Μόργκαν Φρίμαν, Γκουινέθ Πάλτροου.

Δύο ντετέκτιβ (ο ένας στην αρχή και ο άλλος στο τέλος της καριέρας του) αναζητούν την ταυτότητα ενός κατά συρροή δολοφόνου, του οποίου τα σχεδιασμένα με διαβολική ακρίβεια εγκλήματα παραπέμπουν στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Στο μουντό, κλειστοφοβικό και απειλητικό σκηνικό μιας πόλης που θα μπορούσε να είναι η κόλαση, ο Φίντσερ πάει ενάντια στην κυρίαρχη λογική των θρίλερ τρόμου. Ούτε μια σκηνή φόνου ή έστω απειλής του υποψήφιου θύματος δεν αναστατώνει ίσως την πιο τρομακτική και υποβλητική ταινία που έγινε γύρω από τη μυθολογία των serial killers. Σίγουρα πάντως εκείνη που έγραψε ξανά τους κανόνες του είδους για τις επόμενες γενιές.


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΤ3 23.00
Κοινωνική, 1993 (Έγχρ.), 115'

THE MAN WITHOUT A FACE. Αμερικανική ταινία του Μελ Γκίμπσον, με τον ίδιο και τους Νικ Σταλ, Μάργκαρετ Γουίτον.

Πρώην καθηγητής, παραμορφωμένος στο μισό πρόσωπό του από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, γίνεται ο πνευματικός μέντορας ενός έφηβου.

Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Μελ Γκίμπσον εντυπωσιάζει με τη σεμνότητα και την απλότητα του ύφους της. Με μια καλύτερη επεξεργασία του σεναρίου θα αποφεύγονταν και οι συναισθηματικές κοινοτοπίες.


ΚΑΝΕΝΑΣ

MEGA 23.15
Δραματική, 2010 (Έγχρ.), 95'

Ελληνική ταινία του Χρήστου Νικολέρη, με τους Αντίνοο Αλμπάνη, Τζωρτζίνα Λιώση, Νικόλα Παπαγιάννη.

Με σκηνοθετική δεξιοτεχνία που δεν φοβάται τις συμπλοκές συμμοριών ή τις θεαματικές κόντρες αυτοκινήτων, ο Χρήστος Νικολέρης («Άγρια Παιδιά» του MEGA) ανακαλύπτει στη σκοτεινή πλευρά της πρωτεύουσας έναν καταδικασμένο έρωτα. Αυτόν του Ρώσου Γκόραν και της Αλβανίδας Τζούλια, στους οποίους οι προκαταλήψεις μιας φονικής έχθρας δεν επιτρέπουν να είναι μαζί.

Άλλη μια κινηματογραφική διασκευή της τραγικής ιστορίας των εραστών της Βερόνας, αφορά την Αθήνα του σήμερα. Σε επίπεδο απλής αναφοράς όμως. Γιατί, δυστυχώς, το γνωστό μοτίβο περιγράφεται εδώ με δυναμισμό αλλά και τέτοια αφέλεια, που η προδιαγεγραμμένη εξέλιξη της πλοκής δεν είναι παρά μια σειρά από απανωτά, εξόφθαλμα κλισέ. Λίγες οι δημιουργικές ιδέες (η σκηνή του μπαλκονιού), πολλές οι απλοϊκές λύσεις κι εντελώς γραφικοί οι περιφερειακοί χαρακτήρες, ψευτίζουν υπερβολικά το δραματικό βάρος της αρχετυπικής ιστορίας. Επιπλέον, ο τηλεοπτικός νατουραλισμός της γοργής αφήγησης εντυπωσιάζει σε μερικές σκηνές, αλλά γυαλίζει ακόμη περισσότερο τη σεναριακή σοβαροφάνεια, η οποία είναι φορές που αγγίζει τα όρια της μελό παρωδίας. Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


ΕΞΑΧΝΩΣΗ

STAR 01.30
Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 113'

SUBLIME. Αμερικανική τηλεταινία του Τόνι Κραντς, με τους Τομ Κάβανο, Κάθλιν Γιόρκ, Κας Άνβαρ.

Ένας άντρας ξυπνά από τη νάρκωση μετά από μια μικροεπέμβαση και ανακαλύπτει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει.

Αν και διαρκεί λίγο παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε, αυτό το θρίλερ είναι αρκετά πρωτότυπο για να ξυπνήσει τους φόβους σας για την επίσκεψη στο γιατρό.


ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ 

ET3 01.30
Περιπέτεια, 1999 (Έγχρ.), 89'

STORM CATCHER. Αμερικανική ταινία του Άντονι Χίκοξ, με τους Ντολφ Λούντγκρεν, Μάιστρο Κλαρκ, Ρόμπερτ Μιάνο.

Ένας από τους καλύτερους πιλότους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, που κατηγορείται άδικα για εσχάτη προδοσία, δραπετεύει και προσπαθεί να εντοπίσει τους πραγματικούς ενόχους.

Βλέπουν καλά τα μάτια μου; Ο Ντολφ Λούντγκρεν εμφανίζεται στην ΕΤ3;


ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ 

MEGA 01.30 (Επανάληψη)


ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ 

STAR 03.45
Δραματική, 2003 (Έγχρ.), 91'

A LONG WAY HOME. Αμερικανική τηλεταινία της Λορέιν Σένα, με τους Μέρεντιθ Μπάξτερ, Ρόμπερτ Γιούριχ, Νταϊάν Λαντ.

Αληθινή ιστορία συν κακοποίηση ανηλίκου από τον πατέρα τι μας κάνει;

Άλλη μια τηλεταινία-κοινωνικό μήνυμα. Με μηδενικό αντίκτυπο.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου