Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ

ALPHA 21.00
Κομεντί, 1996 ('Εγχρ.), 91'

WISHFUL THINKING. Αμερικανική ταινία του Άνταμ Παρκ, με τους Ντρου Μπάριμορ, Τζένιφερ Μπιλς, Τζον Στιούαρτ.

Τα καθημερινά προβλήματα ενός νεαρού ζευγαριού που σκέφτεται να παντρευτεί, αλλά έρχεται αντιμέτωπο με τις ανασφάλειές του.

Αδιάφορη κομεντί, που έχει ενδιαφέρον μόνο στο ότι μιμείται την αφηγηματική δομή που έκανε μόδα ο Ταραντίνο στο «Pulp Fiction».



ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 22.00
Πολεμική, 2002 (Έγχρ.), 138'

WE WERE SOLDIERS. Αμερικανική ταινία του Ράνταλ Γουάλας, με τους Μελ Γκίμπσον, Μάντλιν Στόου, Γκρεγκ Κινίαρ.

Βασισμένη στα απομνημονεύματα του στρατηγού Χαλ Μουρ και του πολεμικού ρεπόρτερ Τζόζεφ Γκάλογουεϊ, καθώς και στις μαρτυρίες επιζησάντων από μια μάχη όπου για πρώτη φορά ο αμερικανικός στρατός αναμετρήθηκε και ηττήθηκε από τους Βιετκόγκ, η ταινία του Ράνταλ Γουάλας προσπαθεί να καταγράψει ρεαλιστικά το χρονικό των 100 ωρών που διήρκεσαν οι συμπλοκές.

Μόνο που το κάνει μέσα από την οπτική ενός αθεράπευτα μιλιταριστή και όχι ενός ανθρώπου που θέτει έστω και μια φορά το ερώτημα «Τι θέλαμε στο Βιετνάμ;». Στα θετικά πάντως είναι ότι εξισώνει Αμερικανούς και Βιετκόγκ, δείχνοντας και τις δυο πλευρές να μάχονται για τα ίδια πατριωτικά ιδανικά.


ΕΡΓΕΝΗΣ

ΕΤ1 22.00
Σινεφίλ, 1997 (Έγχρ.) 119'

Ελληνική ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τους Στράτο Τζώρτζογλου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άκη Σακελλαρίου.

Ένας τραπεζικός υπάλληλος οδηγείται σταδιακά στην τρέλα όταν όλες οι γυναίκες που μπαίνουν στη ζωή του γίνονται πόρνες πολυτελείας στην υπηρεσία του ίδιου προαγωγού.

Από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, ο σκηνοθέτης προσπαθεί να στήσει μια όχι και τόσο πειστική καφκική ατμόσφαιρα. Ανεπαρκής η ερμηνεία του Στράτου Τζώρτζογλου, σε αντίθεση με εκείνη του Άκη Σακελλαρίου.


Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ

MEGA 23.30
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 97'

THE COVENANT. Αμερικανική ταινία του Ρένι Χάρλιν, με τους Στίβεν Στρέιτ, Σεμπάστιαν Σταν, Λόρα Ράμσεϊ.

Τέσσερις μαθητές, απόγονοι μάγων, με υπερφυσικές δυνάμεις και κάκιστη διαγωγή στο σχολείο, τα βάζουν με έναν νιόφερτο μαθητή.

Τα βάζουν επίσης με τον Χάρι Πότερ, προσπαθώντας να είναι πιο cool και πιο trendy. Τελικά μοιάζουν σαν οποιονδήποτε πρωταγωνιστή νεανικής σαπουνόπερας, που το μόνο υπερφυσικό πάνω τους είναι η χαζομάρα τους.


CANDY

ΝΕΤ 00.30
Δραματική, 2006 (Έγχρ.), 116'

Αμερικανική ταινία του Νιλ Άρμφιλντ, με τους Χιθ Λέτζερ, Άμπι Κόρνις, Τζόφρι Ρας. Η Κάντι ερωτεύεται με πάθος τον Νταν.

Η Κάντι ερωτεύεται με πάθος τον Νταν. Είναι και οι δύο πανέμορφοι, σέξι και γεμάτοι νιάτα. Ο Νταν όμως αγαπά εξίσου παθιασμένα και την ηρωίνη συμπαρασύροντας στον καταστροφικό κόσμο της και την Κάντι. Σύμμαχός τους ένας εστέτ μακροχρόνιος χρήστης, αντίπαλοί τους οι συντηρητικοί γονείς της Κάντι.

Ό,τι υπόσχεται η ταινία με τη φευγάτη εναρκτήρια σεκάνς -το ζευγάρι πλέει σε πελάγη ευτυχίας σε μια σπιντάτη αλλά ρομαντικά κινηματογραφημένη περιδίνηση σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας- στην πορεία το γκρεμίζει. Η συμβατική κι επίπεδη σκηνοθεσία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις ομολογουμένως εντυπωσιακές ερμηνείες των δύο τζάνκι: απρόσμενα εκρηκτική η νεαρή Άμπι Κόρνις, αγγελικά υποχθόνιος ο Χιθ Λέτζερ. Η τραγικότητα της εξάρτησης είναι υπερβολικά υπογραμμισμένη (μέσα σε έναν κατά τα άλλα όμορφο κόσμο), ενώ δεν λείπουν και σκηνές σοκ.


SPEED RACER

STAR 03.00
Φαντασίας, 2008 (Έγχρ.), 136'

Αμερικανική ταινία των Άντι και Λάρι Γουατσόφσκι, με τους Έμιλ Χιρς, Κριστίνα Ρίτσι, Μάθιου Φοξ.

Ο Speed Racer θέλει να κερδίσει στο Γκραν Πρι, αλλά οι προσπάθειές του υπονομεύονται όταν απορρίπτει μια δελεαστική πρόταση του μυστηριώδους διευθυντή μιας βιομηχανίας.

Τα αδέρφια Γουατσόφσκι μεταφέρουν ένα διάσημο (και αγαπημένο τους) ιαπωνικό manga, στήνοντας έναν εκτυφλωτικά χρωματιστό κόσμο που κινείται στο όριο του animation και του videogame. Το στόρι είναι βασανιστικά απλοϊκό, με τους αναγνωρίσιμους «κακούς» από τη μια να βάζουν τρικλοποδιές στον Speed Racer και τη λατρευτή του οικογένεια από την άλλη (μέλος της οποίας είναι και ένας χιμπαντζής), να βρίσκεται μονίμως στο πλευρό του για να τον εμψυχώνει και να του λέει πόσο πιστεύει σ’ αυτόν. Υπάρχει και η πολυτάλαντη, αλλά διακοσμητική φιλενάδα του, η οποία επίσης δήθεν βοηθάει σε κρίσιμες στιγμές. Πιο απλό δεν γίνεται. Κατά τ’ άλλα, όλη η βαρύτητα πέφτει στο art direction και τα απίστευτα ψηφιακά ειδικά εφέ: θεαματικά σχεδιασμένα, πολυμορφικά αυτοκίνητα, εξοπλισμένα με… απειλητικά εξαρτήματα, πίστες σε εξωτικές πόλεις και άνυδρες έρημοι (όλα φτιαγμένα από ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας με την τεχνική quick time virtual reality), υποχθόνιοι οδηγοί-μισθοφόροι κ.ο.κ. Πολύ κακό για το τίποτα όμως, διότι αυτό που συμβαίνει από πίσω είναι κενό και ανούσιο.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου