Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Μέρκελ: Έχουμε διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί


Για «διαρκή ευθύνη» της Γερμανίας για τα εγκλήματα των Ναζί, έκανε λόγο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, εγκαινιάζοντας σήμερα έκθεση με τίτλο «Βερολίνο 1933 - Ο δρόμος προς την δικτατορία», με θέμα τους πρώτους έξι μήνες μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, στο Ίδρυμα «Τοπογραφία του Τρόμου».


 Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι τα γεγονότα της 30ής Ιανουαρίου 1933 πρέπει να αποτελούν για τους Γερμανούς «διαρκή υπενθύμιση» ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά από μόνα τους.

Με αφορμή την 80ή επέτειο από την ημέρα που ο Χίτλερ έγινε Καγκελάριος, η Μέρκελ τόνισε ότι η Δημοκρατία δεν επιτυγχάνει από μόνη της κι επισήμανε ότι η άνοδος του χιτλερικού καθεστώτος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την συμμετοχή της ελίτ και τμήματος της γερμανικής κοινωνίας ή έστω χωρίς την ανοχή τους: «Όλα αυτά, τα ποια κάνουν ζωντανή και ανθρώπινη μια κοινωνία, χρειάζονται ανθρώπους που σέβονται και φροντίζουν ο ένας τον άλλον και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εαυτό τους και για τους άλλους, ανθρώπους που δείχνουν θάρρος και παίρνουν ανοιχτά θέσεις, για τις οποίες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν εμπόδια και κριτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην εκστρατεία των Ναζί εναντίον ανθρώπων λόγω της θρησκείας, της καταγωγής, της σεξουαλικής τους προτίμησης και του τρόπου ζωής τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε την ποικιλία «γόνιμο έδαφος για τον πολιτιστικό πλούτο, έκφραση και σανίδα σωτηρίας κάθε ελεύθερης δημοκρατίας» και πρόσθεσε: «Ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφορετικών τρόπων σκέψης και απόψεων προάγει την δημιουργικότητα και την καινοτομία, προωθεί την συμμετοχή της κοινότητας. Αυτός ο ανταγωνισμός λειτουργεί επίσης διορθωτικά, καθώς οι αποφάσεις πρέπει να είναι διαφανείς και κατανοητές».

Η Μέρκελ κατέληξε με την ευχή η έκθεση να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες «ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα για ένα καλό μέλλον».

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου