Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε η κυβέρνηση

Σε επίταξη προχωρά η κυβέρνηση μετά από οκτώ ημέρες συνεχιζόμενης απεργίας στο Μετρό. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε, εξερχόμενος της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι «ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορούν να είναι όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων».«Πρότεινα στον πρωθυπουργό το μέτρο της επίταξης. Ο πρωθυπουργός το δέχτηκε. Προχωρούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για τυφλή σύγκρουση και αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους των εργαζομένων και απεργών του Μετρό και απέρριψε το αίτημα τους για διάλογο λέγοντας «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί ούτε με την προσχηματική προσπάθεια μίας καλής θέλησης».

Ο υπουργός Μεταφορών τόνισε με έμφαση ότι με την απεργία στο Μετρό «ταλαιπωρείται η Αθήνα και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική ζωή της πόλης».

Πρόσθεσε πως στο διάλογο είχε γίνει σαφές πως δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο. Ωστόσο «οι εργαζόμενοι στο Μετρό ακολούθησαν την τυφλή σύγκρουση, υιοθέτησαν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και δεν άκουσαν την δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης».

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η δικαιοσύνη θα προχωρήσει την έρευνα της για πρακτικές και περιφρόνηση των αποφάσεων δικαστηρίων, αλλά και για τις περιπτώσεις που απεργοί αμείβονταν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με την επίταξη

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ιπποκράτους και ζητήθηκε και η άποψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το μέτρο της επίταξης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αν και αρχικά δίστασε να πει «ναι», τελικά συμφώνησε αφού όπως είπε «δεν μπορεί να συνεχιστεί η ταλαιπωρία του κόσμου.

ΔΗΜΑΡ: Είμαστε αντίθετοι, κρατάμε χαμηλούς τόνους

Η Δημοκρατική Αριστερα είναι αντίθετη με το μέτρο της επίταξης, ωστόσο κρατά χαμηλούς τόνους. Μάλιστα δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μαξίμου με Αγίου Κωνσταντίνου, αφού όπως φαίνεται ήταν γνωστές οι θέσεις και των δύο πλευρών. Από τη ΔΗΜΑΡ αναφέρουν πως χθες ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τους είχε πει πως η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει σε επίταξη, μέτρο με το οποίο θα συμφωνούσε και το ΠΑΣΟΚ, οπότε δεν υπήρχε λόγος επικοινωνίας σήμερα.

Σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων.»

Εργαζόμενοι Μετρό: Η επίταξη είναι χούντα

«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Με τη φράση αυτή απαντούν οι εργαζόμενοι του μετρό στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη.

Όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους».

Οι απεργοί είχαν ζητήσει μετενέργεια και διάλογο

Νωρίτερα οι απεργοί, μέσω του προέδρου των Εργαζομένων του Μετρό Αντώνη Σταματόπουλου υποστήριξαν από το αμαξοστάσιο στα Σεπόλια όπου βρίσκονται πως δεν θέλουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο με τις κινητοποιήσεις τους και θα σταματήσουν την απεργία στην περίπτωση που η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω και ξεκινήσει διάλογο μαζί τους.

Συγκεκριμένα ζήτησαν από την κυβέρνηση να παραμείνει σε ισχύ η συλλογική σύμβαση, η οποία λήγει τον Απρίλιο, αλλά και να ισχύσει η μετενέργεια, (δηλαδή να παραταθεί η ισχύουσα σύμβαση για τρεις μήνες ακόμα).

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεχθεί τον όρο τον εργαζομένων στο Μετρό, εκείνοι θα αναστείλουν σε αυτή τη φάση τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με το υπουργείο.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου