Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ

ALPHA 21.00
Κομεντί, 2006 (Έγχρ.), 103'

JUST MY LUCK. Αμερικανική ταινία του Ντόναλντ Πέτρι, με τους Λίντσεϊ Λόχαν, Κρις Πάιν, Σαμέρ Άρμστρονγκ.

Η Άσλεϊ έχει την τύχη με το μέρος της… μέχρι τη στιγμή που φιλά τυχαία τον κακότυχο Τζέικ. Η ζωή της μετατρέπεται σε εφιάλτη, σε αντίθεση μ’ εκείνη του Τζέικ.

Το τι θα συμβεί εύκολα το προδικάζεις, αφού η τύχη (βλέπε πρωτοτυπία) σπάνια παίζει υπέρ των χολιγουντιανών σεναριογράφων κομεντί, που εδώ απλώς ξαναμοιράζουν την τράπουλα με τα κλισέ των κωμικο-ερωτικο-ρομαντικών καταστάσεων.




Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

MEGA 23.30
Τρόμου, 2001 (Έγχρ.), 91'

SHE CREATURE. Αμερικανική τηλεταινία του Σεμπάστιαν Γκουτιέρεζ με τους Ρούφους Σιούελ, Κάρλα Γκουτζίνο, Ράια Κίλστεντ.

Το 1905 στην Ιρλανδία, μια ομάδα θεατρίνων-τσαρλατάνων που έχουν στήσει ένα θέαμα με ψεύτικες γοργόνες και ζόμπι, ανακαλύπτουν μια αληθινή αιχμάλωτη γοργόνα. Την κλέβουν και με ένα πλοίο ξεκινούν για την Αμερική, όμως το ταξίδι τους εξελίσσεται σε εφιάλτη.

Η καλύτερη ταινία της σειράς «Creature Feature» έχει ατμόσφαιρα και γνήσια αίσθηση σασπένς και κινδύνου. Καμιά σχέση πάντως με την ομότιτλη ταινία του 1956, της οποίας υποτίθεται ότι είναι ριμέικ.


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

STAR 23.50
Περιπέτεια, 2005 (Έγχρ.), 96'

A HISTORY OF VIOLENCE. Αμερικανο-καναδική ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, με τους Βίγκο Μόρτενσεν, Μαρία Μπέλο, Εντ Χάρις.

Ο Τομ, ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, εξοντώνει με αφύσικη ευκολία δύο γκάνγκστερ που αποπειρώνται να ληστέψουν τη καφετέριά του και ανακηρύσσεται ήρωας από τα τοπικά μίντια. Όμως ένας άλλος γκάνγκστερ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αναγνώρισε στο πρόσωπό του έναν επικίνδυνο εγκληματία με τον οποίο έχει ανοιχτούς θανάσιμους λογαριασμούς, απειλεί αυτόν και την οικογένειά του.

Θρίλερ, μια πολιτική αλληγορία για τη βία στην Αμερική ή ένα λεπτοδουλεμένο αστείο με αναφορές στο γουέστερν; Η εναρκτήρια σεκάνς απαντά στον πρώτο, η ιδεολογία της ταινίας στον δεύτερο και η σκηνοθετική προσέγγιση στον τρίτο χαρακτηρισμό. «Το Τέλος της Βίας», μέσα στον άψογο εσωτερικό ρυθμό του, έχει συγκροτηθεί πάνω στο δίπολο της οικογένειας ως φετίχ και της παράλληλης πραγματικότητας την οποία οι άνθρωποι αναζητούν απεγνωσμένα προκειμένου να γίνουν κάποιοι «άλλοι» (μια θεματική που συχνά διατρέχει το έργο του Κρόνενμπεργκ). Ως προς την οικογένεια, οι δύο διαμετρικά αντίθετες ερωτικές σκηνές-κλειδιά του Τομ με την γυναίκα του Έντι στην αρχή και προς το τέλος, δηλώνουν κατηγορηματικά την επικείμενη μεταμόρφωση δυο φιλήσυχων, πολιτικά ορθών ανθρώπων. Ως προς την παράλληλη πραγματικότητα, εδώ ο σκηνοθέτης αναρωτιέται τι γίνεται όταν ο ήρωας προκαλεί την αναγέννησή του επιλέγοντας να καταπατήσει τα βίαια ένστικτά του – που όλοι έχουμε, ανέκαθεν και για πάντα. Όσο για την ενσυνείδητη απόλαυση που έχει καλλιεργήσει η μυθολογία της βίας σε εκατομμύρια θεατές, ο Κρόνενμπεργκ μας χαρίζει μια αποστασιοποιημένη αποδόμηση του ηρωικού γκανγκστερικού προτύπου προκαλώντας ακόμη και το γέλιο απέναντι στις πιο φορτισμένες σκηνές.


Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΤΟΥ ΜΑΣ

NET 01.10
Κωμωδία, 2006 (Έγχρ.), 97'

SIONE’S WEDDING. Νεοζηλανδική ταινία του Κρις Γκράχαμ, με τους Όσκαρ Κάιτλι, Σίμπαλ Λελίσι, Ρόμπι Μαγκασίβα.

Τέσσερις ανεύθυνοι τριαντάρηδες υποχρεώνονται από τον μελλόνυμφο αδερφό ενός απ’ αυτούς να παραστούν στο γάμο του με πραγματικές συντρόφους.

Τυπική κωμωδία αντροπαρέας, με μοναδικό ενδιαφέρον ότι εκτυλίσσεται σε μια κοινότητα Σαμοανών της Νέας Ζηλανδίας.


Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

MEGA 01.45
Τρόμου, 2001 ( Έγχρ.), 91'

THE DAY THE WORLD ENDED. Αμερικανική τηλεταινία του Τέρενς Γκρος, με τους Ναστάζια Κίνσκι, Ράντι Κουέιντ, Μπόμπι Έντνερ.

Μια ψυχολόγος φτάνει σε μια επαρχιακή πόλη που έχει αναστατωθεί από μια σειρά ανατριχιαστικών φόνων. Όλοι την αντιμετωπίζουν εχθρικά, εκτός από ένα μικρό παιδί το οποίο της αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός του πατέρας είναι ένα εξωγήινο τέρας που σκορπά το θάνατο.

Ριμέικ ταινίας τρόμου από αυτές που προβάλλονταν στα ντράιβ ιν της δεκαετίας του ’50. Αν και οι ερμηνείες –ειδικά του μικρού Μπόμπι Έντνερ– είναι αξιοπρεπείς, η «Μέρα της κρίσης» δεν αγγίζει τη φιλοδοξία του να δημιουργήσει έναν παράδοξο κόσμο αλά «Twin Peaks».


ΤΟ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙ

STAR 01.45
Θρίλερ, 2005 (Έγχρ.), 104'

THE SKELETON KEY. Αμερικανική ταινία του Ίαν Σόφτλι, με τους Κέιτ Χάντσον, Τζίνα Ρόουλαντς, Τζον Χαρτ.

Έχοντας αναλάβει την περιποίηση ενός άρρωστου άντρα, μια γυναίκα ξεκλειδώνει ένα δωμάτιο του σπιτιού του και βρίσκεται αντιμέτωπη με τελετές μαύρης μαγείας και επικίνδυνα μυστικά.

Περισσότερο θρίλερ μυστηρίου παρά ταινία τρόμου με εκδικητικά φαντάσματα (αν και τα τελευταία δεν απουσιάζουν), το «Αντικλείδι» σε κερδίζει αρχικά με την ατμόσφαιρα της εξωτικής και μυστηριακής Νέας Ορλεάνης. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν αποκαλύπτεται το αστυνομικό μυστήριο (ελάχιστα πειστικό και εν μέρει προβλέψιμο), ενώ η κλιμάκωση του φινάλε απογοητεύει.


ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΑΝΤ1 03.30
Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 98'

DICKIE ROBERTS: FORMER CHILD STAR. Αμερικανική ταινία του Σαμ Βάισμαν, με τους Ντέιβιντ Σπέιντ, Μαίρη ΜακΚόρμακ, Αλίσα Μιλάνο.

Πρώην παιδί θαύμα που έπαιζε σε κωμική σειρά στα ’70s έχει καταλήξει να πλένει αυτοκίνητα και να ζει με τους ιδεοψυχαναγκασμούς του. Όταν προσπαθεί να επανέλθει στο προσκήνιο διεκδικώντας ένα ρόλο στην καινούργια ταινία του Ρομπ Ράινερ (ναι, υπάρχουν διάφορα τέτοια σινεφίλ παιχνιδάκια εδώ πέρα), απορρίπτεται από την οντισιόν γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ενός φυσιολογικού ανθρώπου που ζητάει ο ρόλος. Εκείνος, λοιπόν, αποφασίζει να προσλάβει μια ολόκληρη θετή οικογένεια, ώστε να μάθει να ζει σαν τους φυσιολογικούς ανθρώπους.

Μέχρι να φτάσεις στους τίτλους τέλους που κρύβουν μια έκπληξη, αυτή η θαυμάσια ευκαιρία για μια γενναία σάτιρα της διασημότητας έχει χαθεί σε βαρετό slapstick και αυτονόητα συνθήματα. Αλλά δεν θα μπορούσες να ζητήσεις περισσότερα από τον σκηνοθέτη του «Τι Χειρότερο Μπορεί να Σου Συμβεί;» και τον σεναριογράφο των «Grown Ups»...

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου