Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ρέσλερ: Ο Σαμαράς προχώρησε σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τις αναμενόμενες

«Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, από ό,τι αναμενόταν πριν από μισό χρόνο» δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, στο πλαίσιο του γερμανικού οικονομικού φόρουμ στη Φρανκφούρτη.


Αναφερόμενος στη «διάσωση» της Ελλάδας και του ευρώ, ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι «ίσως χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα», αλλά διευκρίνισε ότι δεν εννοεί μακροοικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, «τα οποία πιθανόν να χρηματοδοτηθούν με τη δημιουργία επιπλέον χρεών» και έκανε και πάλι λόγο για την δημιουργία επενδυτικής τράπεζα στην Ελλάδα.

«Η ΕΚΤ πρέπει να μπορεί να ελέγχει και τις μικρές τράπεζες»

Ο κ. Ρέσλερ τόνισε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία καλείται να εξασφαλίσει βαθμιαία την επιτήρηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα από τον επόμενο χρόνο, θα χρειασθεί επίσης να έχει και τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τα μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα εάν χρειαστεί.

«Υποστηρίζω ολόψυχα μία ευρωπαϊκή τραπεζική επιτήρηση, η οποία θα πρέπει να καλύπτει το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του», δηλαδή ακόμη και τα ταμιευτήρια και τις άλλες συνεταιριστικές τράπεζες της Γερμανίας, δήλωσε ο Φίλιπ Ρέσλερ στην παρέμβασή του σε οικονομική συνδιάσκεψη στην Φρανκφούρτη.

Ορισμένες από τις πτυχές της τραπεζικής εποπτείας θα εξακολουθήσουν μεν να παραμένουν στη δικαιοδοσία των εθνικών αρχών επιτήρησης, «όμως θεωρητικά η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει όποτε και όπου θα είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης δεν κατόρθωσαν αυτή την εβδομάδα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον μελλοντικό μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας, που εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων για τη θωράκιση της ζώνης του ευρώ, πλην όμως ευελπιστούν ότι θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους την Τετάρτη, πριν από την διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Οι πολύ μικρές γερμανικές τράπεζες πάντως είναι ιδιαίτερα απρόθυμες να δουν την ΕΚΤ να παρεμβαίνει στις υποθέσεις τους, προτάσσοντας τις πολιτισμικές διαφορές και τη γενικότερη φρόνηση των δικών τους προτύπων χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας, που λένε πως δεν δικαιολογούν έναν έλεγχο πέραν των ορίων του εθνικού τους χώρου.

(epikaira)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου