Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Οι ταινίες στην TV σήμερα


SEX AND THE CITY

STAR 22.00
Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 148'

Αμερικανική ταινία του Μάικλ Πάτρικ Κινγκ, με τις Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κιμ Κάτραλ, Σίνθια Νίξον.

Η Κάρι δέχεται πρόταση γάμου από τον Mr Big. Η Μιράντα σοκάρεται μπροστά σε μια αποκάλυψη του Στιβ. Η Σαμάνθα έχει αρχίσει να βαριέται τη ζωή της στο Λος Άντζελες με τον Σμιθ. Η Σάρλοτ γίνεται έξαλλη με τη στάση του Mr Big απέναντι στην Κάρι λίγο πριν από το γάμο.


Το εξαιρετικό προσόν της σειράς, της ανάδειξης του νεοϋορκέζικου lifestyle ως ισότιμου χαρακτήρα και βασικού παράγοντα στη δράση, είναι μία από τις κυρίαρχες απώλειες. Οι δε προσωπικές σχέσεις, η κινητήρια δύναμη στη μυθοπλασία, είναι επίσης άνισες. Επίσης, το σεξ είναι λίγο, οι νέοι ρόλοι αδιάφοροι (περιττή η Τζένιφερ Χάντσον) και μόνο μερικές ατάκες της Σαμάνθα θυμίζουν αμυδρά πόσο σημαδιακή ήταν για τα early ’00s η σειρά του HBO. Έχοντας δει και τις δύο ταινίες, η κηδεία και το μνημόσυνο της σειράς έχουν πραγματοποιηθεί και δυστυχώς ήμασταν εκεί για να την κλάψουμε.


ΤΑ ΜΠΑΚΟΥΡΙΑ

ΕΤ1 22.30
Κοινωνική, 2006 (Έγχρ.), 96'

DIGGERS. Αμερικανική ταινία της Κάθριν Ντίκμαν, με τους Πολ Ραντ, Κεν Μαρίνο, Μόρα Τίρνεϊ.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, τέσσερις φίλοι ψαράδες οστράκων σε μια μικρή αμερικανική πόλη αντιμετωπίζουν την επέλαση μιας πολυεθνικής εταιρείας που απειλεί τη δουλειά τους, καθώς και τα προσωπικά τους προβλήματα.

Καλογραμμένο κοινωνικό πορτρέτο με προσεκτικά μετρημένες δόσεις χιούμορ και δράματος, αλλά και επαρκείς ερμηνείες. Η ελληνική μετάφραση του τίτλου είναι φυσικά εντελώς παραπλανητική.


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

MEGA 01.00
Δραματική, 1995 (Έγχρ.), 129'

HIGHER LEARNING. Αμερικανική ταινία του Τζον Σίνγκλετον, με τους Όμαρ Επς, Μάικλ Ράπαπορτ, Τζένιφερ Κόνελι, Λόρενς Φίσμπερν.

Τρεις πρωτοετείς φοιτητές σε αμερικανικό κολέγιο που προέρχονται από λαϊκές τάξεις αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις έντονες κοινωνικές, φυλετικές και σεξιστικές διακρίσεις.

Διεισδυτική ματιά των προβλημάτων στην ανώτατη αμερικανική εκπαίδευση, ιδωμένα μέσα από την αγωνιστική ματιά ενός μαύρου καλλιτέχνη (ο Τζον Σίνγκλετον είχε κάνει τα «Παιδιά της Γειτονιάς»). Δεν αποφεύγονται, όμως, τα στερεότυπα και οι διδακτικές κορόνες.


ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΛΕΞΗ 

STAR 03.45
Θρίλερ, 2001 (Έγχρ.), 114'

DON’T SAY A WORD. Αμερικανική ταινία του Γκάρι Φλέντερ, με τους Μάικλ Ντάγκλας, Σον Μπιν, Μπρίτανι Μέρφι.

Δεν βλέπεις περίεργα όνειρα. Μια συμμορία εκβιάζει έναν επιφανή ψυχίατρο για να μάθει πού βρίσκεται κρυμμένη η λεία μιας ληστείας, μυστικό που κατέχει μια κατατονική κοπέλα, η οποία από μικρό παιδί βρίσκεται έγκλειστη σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Σφιχτοδεμένο θρίλερ αγωνίας με χιτσκοκικές επιρροές, βασισμένο σε μπεστ σέλερ του Άντριου Κλάβαν. Αδύναμο σημείο ο σχηματικός «κακός» του Σον Μπιν.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου