Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Bloomberg: Τρίτο πακέτο διεκδικεί ο Σαμαράς περνώντας στην επίθεση

Τον έλληνα πρωθυπουργό να περνά στην επίθεση με στόχο τη διεκδίκηση νέου πακέτου στήριξης με μέτρα για ελάφρυνση του βάρους του χρέους βλέπει το πρακτορείο Blooomberg.

Σε δημοσίευμα του πρακτορείου με τίτλο «Ο Σαμαράς στην επίθεση ενώ πλησιάζουν οι συζητήσεις για την Διάσωση 3.0», επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας «του υψηλού επιπέδου απόγνωσης και οργής που κυριαρχεί στους πολίτες».

«Χρειάζεται στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους και την ίδια στιγμή χρειάζεται να δείξει στους Έλληνες ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής. Στο υφιστάμενο περιβάλλον, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα αισθάνονταν ισχυρή και άνετη» αναφέρει στο πρακτορείο ο Γ. Εμμανουηλίδης, διευθυντής μελετών του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

Ως πλεονεκτήματα με το οποία απευθύνεται στις Βρυξέλλες, το πρακτορείο αναφέρει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση για -αδύναμη- ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

«Η δημοσιονομική θέση είναι σημαντική επειδή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν συμφώνησαν τον περασμένο Νοέμβριο να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και στήριξη με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος» σημειώνει το δημοσίευμα. Στο ρυθμό έρχονται να προστεθούν η ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014 και οι Ευρωεκλογές.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται, η «ισχυρότερη πολιτική φιγούρα στην Ευρώπη, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έχει απορρίψει αυτό που η Ελλάδα ίσως χρειάζεται περισσότερο, διαγραφή μέρους του χρέους της».

 Εξαιτίας αυτού οι λύσεις στρέφονται «σε στήριξη ανάλογη του προηγούμενου Νοεμβρίου», γράφει, επισημαίνοντας την αναφορά του Όλι Ρεν για επιμήκυνση.

Σε κάθε περίπτωση, σε εκκρεμότητα παραμένει η στάση του ΔΝΤ και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού 4,4 που βλέπει το Ταμείο. Ελλείψεις, επισημαίνεται, υπάρχουν και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσων) την στιγμή που το πολιτικό περιθώριο για νέα μέτρα λιτότητας είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

(tovima)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου