Την προοπτική η Ελλάδα να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα χρυσού σε όλη την Ευρώπη έως και το 2016, επισημαίνει το δίκτυο Bloomberg σε σημερινό δημοσίευμά του.
Υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάρρευση της χώρας οδήγησε στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την επίσπευση των έως και πριν από λίγα χρόνια πολυδαίδαλων και χρονοβόρων διαδικασιών, το Bloomberg, επικαλούμενο αναλυτές και επενδυτές της αγοράς χρυσού, καταγράφει τη συνειδητοποίηση εκ μέρους της Πολιτείας της αναπτυξιακής δυναμικής που «κρύβουν» τα πολύτιμα μεταλλεύματα.
«Οι πολιτικοί έχουν αντιληφθεί ότι η ευμενής στάση προς τα ορυχεία είναι ενδεδειγμένη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», υποστηρίζει ο Jeremy Wrathall, επικεφαλής της Glory Resources, που εδρεύει στο Πέρθ της Αυστραλίας, ο οποίος διαπιστώνει το «ξύπνημα» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση της εξορυκτικής της δυνατότητας.
Μάλιστα η ενεργοποίηση των «fast-track» διαδικασιών και σε αυτόν τον τομέα, μέσω των οποίων παρακάμπτονται περιβαλλοντικά και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο να «προσπεράσει» ακόμα και την ευρωπαία «πρωταθλήτρια» και 40η στη σχετική παγκόσμια «χρυσή» κατάταξη, Φινλανδία.
Βέβαια για να συμβεί αυτό, η χώρα μας πρέπει να αυξήσει, ενδεικτικά, την παραγωγή της στο χρυσό, από τις 16.000 ούγκιες (τιμές 2012) στις 425.000 έως και το 2016. Με βάση τις σημερινές τιμές, η δυνητική παραγωγή αποτιμάται σε 757 εκατομμύρια δολάρια. Αν και ο στόχος μοιάζει φιλόδοξος, το πρότζεκτ ανάπτυξης τεσσάρων νέων εξορυκτικών μονάδων από τις εταιρείες El Dorado Gold Corp και Glory Resources Ltd., τον κάνει να μοιάζει αρκετά πιο ρεαλιστικός.
Ο χρυσός λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει το πεδίο για την ανάπτυξη ενός νέου Ελ Ντοράντο, στην Ελλάδα αυτή τη φορά.
(newpost)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου