Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Σαμαράς προς Τρόικα: Δεν βγαίνει το πρόγραμμα, θέλει αλλαγές

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, σεβόμενη και εφαρμόζοντας τα όσα έχουν συμφωνηθεί, τόνισε στους εκπροσώπους της τρόικας ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.

Στην ωριαία συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια πρώτη αναγνωριστική συζήτηση, ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να επισημάνει, αυτή τη φορά ως Πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των πιστωτών, αυτό που έλεγε μονότονα και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και χρειάζονται αλλαγές.

Ο Πρωθυπουργός, παρόντος και του νεοορκισθέντος υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται από την πρόσφατη επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφηλς της Ε.Ε.

Επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς, στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που είπε πως δεν έχει διάθεση να επαναδιαπραγματευθεί ή να διαπραγματευθεί με τους Έλληνες, αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του οικονομικού προγράμματος, αλλά και της τόνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός, υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε, όπως ανακοινώθηκε και από το Μέγαρο Μαξίμου, να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

O πρωθυπουργός υπογράμμισε στην τρόικα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενναίο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, στη φορολογική μεταρρύθμιση και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ειδικά για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, υπήρξε η πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι περισσότερες απ´ο ότι προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των πιστωτών, όπως έχει επισημάνει και σε ξένους ηγέτες, ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέους φόρους. Επιχειρηματολόγησε κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και διευκρίνισε ότι οι περικοπές θα γίνουν από το λουκέτο που θα μπει σε δεκάδες φορείς του δημοσίου, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν πάρα πολλά χρήματα.

Η βασική γραμμή της κυβέρνησης πλέον είναι υπέρ των μετατάξεων και της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις, αντί του 1:5 που κυριαρχούσε πριν μήνες. Στη συζήτηση ετέθη και το μείζον θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, ενώ κατατέθηκε το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αλλά και να καταβάλλονται τα ποσά που οφείλουν οι φορολογούμενοι σε περισσότερες δόσεις.

Από το Μέγαρο Μαξίμου απέφευγαν να συζητήσουν εκτενώς για τη συνάντηση, αλλά κυριαρχεί η άποψη πως ήταν μια πρώτη αναγνωριστική επαφή για διάγνωση προθέσεων και η πραγματική μάχη επί της διαπραγμάτευσης θα γίνει, όπως έχει γράψει πρώτο το Βήμα, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, οπότε και θα έχουμε τη νέα επίσκεψη της τρόικας.

(tovima)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου