Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Wikileaks: Η Ε.Ε. ήθελε την Ελλάδα για πειραματόζωο!

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως από την εφημερίδα «Τα Νέα», με τη δημοσιοποίηση εγγράφων που εξασφάλισε η εφημερίδα από τα Wikileaks και αφορούν τις ασκήσεις επί χάρτου από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s για μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία.


Στο ρεπορτάζ της Αριστοτελίας Πελώνη φαίνεται ότι υπήρχε ανοικτή γραμμή μεταξύ της Srtatfor, της σκιώδους CIA και του οίκου Moody’s, τους μήνες που η χώρα οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο.

Επίσης όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία από τα Wikileaks, αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πακέτο δεν θα έλυνε το πρόβλημα της χώρας, ενώ πίστευαν ότι η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο.

Στις 12 Ιανουαρίου 2010 αναλυτής της εταιρίας, με αφορμή τις κατηγορίες που δέχεται η Ελλάδα για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, αναφέρει ότι «το να αποκαλείς ανοησίες τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας είναι ένας πολύ φτηνός τρόπος να κατεβάσεις τις τιμές των ομολόγων και να ασκήσεις πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο η αναλύτρια του οίκου Moody’s Λίσα Χιντς που έχει δίαυλο επικοινωνίας με τη Stratfor αφού αναλύει γιατί μεγάλες τράπεζες δεν επιθυμούν να αγοράσουν το ελληνικό χρέος, καταλήγει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται σε ελληνικές τράπεζες.

Και σε άλλο σημείο ο αναλυτής σημειώνει πως η ΕΕ χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως πειραματόζωο για να στείλει δύο μηνύματα: ένα προς το υπόλοιπο κλαμπ της Μεσογείου, που θα δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει καθαρή διάσωση στο τέλος του ουράνιου τόξου, αλλά αυτό θα είναι ματωμένο. Το δεύτερο μήνυμα είναι προς τις αγορές, δείχνοντας καθαρά ότι θα υπάρξει διάσωση, ώστε να μην πετάξουν τα ομόλογα.

Τέλος, το Μάρτιο του 2010 όταν πια είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας, αναλυτής σχολιάζει ότι το Ταμείο θα είναι πιο σκληρό από την ΕΕ και ότι το πακέτο και οι πολιτικές που θα έλθουν από το μηχανισμό στήροξης δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα.

(tanea)

 
Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου