Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ύμνος για την Ελλάδα από δημοσιογράφο της γερμανικής Die Welt

Σε ένα άρθρο- γνώμη του δημοσιογράφου Μπέρτολτ Σίβαλντ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα κάτω από τον τίτλο «Τι χρωστάμε στην Ελλάδα: Ένας Γερμανός εκτιμά τις μεσογειακές αξίες» διαβάσαμε τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια για την χώρα μας και μάλιστα αυτά μεταφέρονται από τα χείλη ενός 10χρονου κοριτσιού.



Ο δημοσιογράφος ξεκινά το άρθρο του κάτω από μια φωτογραφία των Δελφών, με μια αναφορά σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στη χώρα μας φέτος το Φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο ο ίδιος και η οικογένεια του αποφάσισαν να προγραμματίσουν αυτό το ταξίδι για να δείξουν στην 10χρονη κόρη του την Μεσόγειο. Όπως ο ίδιος αφηγείται μολονότι βρέθηκαν στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν την παραίτηση Παπανδρέου και ενώ οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες ήταν καθημερινό φαινόμενο έκπληκτος άκουσε την κόρη του να του ανακοινώνει πως θέλει να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα. Ο λόγος; Μα γιατί όπως είπε η μικρή «έχει ζέστη, είναι όλα πιο συναρπαστικά, καθαρά και η ζωή είναι λιγότερο έντονη και προγραμματισμένη σε σχέση με την πατρίδα της στον Βορρά».

Το άρθρο συνεχίζει με το να να εξηγεί ότι η απάντηση στο ερώτημα που δείχνει να απασχολεί πολλούς Ευρωπαίους σήμερα για το αν χρειάζονται την Ελλάδα η όχι είναι απλή: «ναι, φυσικά την χρειαζόμαστε». Το άρθρο συνεχίζει με το να μιλά για το πως η Ελλάδα και συνολικά ο ευρωπαϊκός Νότος αποτελούν τον αντίποδα στο «σιδερένιο κλουβί» του καπιταλιστικού Βορρά. Παράλληλα εξηγεί πως η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες της Μεσογείου κουβαλούν μια βαριά και πλούσια ιστορία και πως η Δύση οφείλει τον πολιτισμό αλλά και την ίδια της την πολιτική δομή στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ αναφέρει πως η χώρα μας δίδαξε τον ανθρωπισμό που λείπει από τα σύγχρονα κοινωνικά μοντέλα. Επίσης ο ίδιος ο συγγραφέας αναρωτιέται για το πως η κόρη του κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να εντοπίσει όλα αυτά που ενθουσιάζουν τους ταξιδιώτες στην Ελλάδα, εδώ και αιώνες.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο μεταφρασμένο στα αγγλικά εδώ
Και το αρχικό άρθρο στα γερμανικά εδώ

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου