Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Κάνει πίσω η Φινλανδία στο θέμα των εγγυήσεων;

Το Ελσίνκι εγκατέλειψε και επισήμως την συμφωνία παροχής εγγυήσεων που είχε συνάψει με το ελληνικό υπουργείο οικονομικών, υπό την πίεση της Γερμανίας.


Υψηλόβαθμη πηγή του Φινλανδικού υπουργείου οικονομικών ανέφερε σήμερα σε ομήγυρη δημοσιογράφων στο Ελσίνκι ότι η χώρα του εγκατέλειψε τη συμφωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά από απειλές που δέχθηκε από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη και τους εκπροσώπους των υπουργείων τους που επεσήμαναν στην σκανδιναβική χώρα ότι «η στάση της απειλεί να τινάξει το δεύτερο ελληνικό πακέτο στον αέρα». Η ίδια πηγή μετέφερε στις Βρυξέλλες ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται μέχρι να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Νωρίτερα την Τετάρτη η καγκελάριος Μέρκελ είχε καταστήσει σαφές, μιλώντας σε έντονο ύφος ότι «οι χώρες της Ευροζώνης δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μονομερή μέτρα στην ελληνική κρίση», τη στιγμή που η συζήτηση άναβε για τα καλά και τον δρόμο της Φινλανδίας ακολουθούσαν Ολλανδία και Αυστρία. Παρόλα αυτά είναι γνωστό σε όλες τις πλευρές πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να αναζητήσει διμερείς «διευκολύνσεις».

Όλες τις τελευταίες μέρες, ήδη από την προπερασμένη Πέμπτη, η λεγόμενη οικονομική και νομισματική επιτροπή, που αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων οικονομικών, συνεδριάζει για το θέμα. Οι συναντήσεις πύκνωσαν, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη τεχνικού χαρακτήρα λύση και τα περισσότερα υπουργεία ξεκαθάρισαν ότι θα μπλοκάρουν την αρχική συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας αν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από το Ελσίνκι. Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν ακόμα και τηλεδιασκέψεις, όπως την Παρασκευή 26 του μήνα και η κατάληξη της όλης πίεσης ήταν η υπαναχώρηση του Φινλανδικού υπουργείου.

Η κυβέρνηση της σκανδιναβικής αυτής χώρας έχει προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να περάσει το δεύτερο ελληνικό πακέτο από το κοινοβούλιό της, αν δεν υπάρχει μια πρόνοια «αποκατάστασης της Φινλανδίας» σε περίπτωση κακής έκβασης της ελληνικής υπόθεσης. Τα 600 εκατομμύρια ευρώ που καλείται να εγγυηθεί στον EFSF, ώστε ο τελευταίος να δανειστεί από τις αγορές και να δανείσει την Ελλάδα δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό για το Φινλανδικό budget, όπως δε μπορεί να υποτιμηθεί και ο κίνδυνος του εσωτερικού λαϊκισμού και της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών και της ακροδεξιάς.

Η κατάσταση προβληματίζει έντονα τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν σηκώνει τα χέρια ψηλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα έκτακτη συζήτηση για την κρίση χρέους στην επιτροπή οικονομικών, παρουσία του επιτρόπου Ρεν, του κεντρικού τραπεζίτη Τρισέ και του Ζ.Κ. Γιούνκερ.

real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου