Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Οικονομικό ναυάγιο! - Στο 10,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2010!

Στο 10,5% του ΑΕΠ ή στα 24,2  δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα του 2010 από την Eurostat φέρνοντας νέα εισπρακτικά μέτρα.

Το στατιστικό όργανο της Ε.Ε. αναθεώρησε το έλλειμμα της Ελλάδος κατά 1,1% του ΑΕΠ ή κατά 2,3 δισ. ευρώ (από το 9,4% που  έθετε ως στόχο ο ελληνικός  προϋπολογισμός στα 21,9 δισ. ευρώ). Το Φεβρουάριο η Κομισιόν είχε τοποθετήσει το ελληνικό έλλειμμα στο 9,6% του ΑΕΠ για το 2010 και στο 7,6% για το 2011.

Επίσης, η Eurostat αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2008, στο 9,8% του ΑΕΠ, από 9,4% του ΑΕΠ προηγουμένως.

Πλέον η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα θα πρέπει να συμφωνήσει στην επίπτωση που θα έχει το έλλειμμα στο 2011 και  να «κλειδώσει» έτσι το νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων που προς το παρόν υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση της Eurostat το χρέος διαμορφώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ από 142,5% που υπολόγιζε η κυβέρνηση. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον στις ανακοινώσεις του κοινοτικού οργάνου αμφισβητήσεις των ελληνικών στοιχείων.

Νωρίτερα το Capital.gr, σε δημοσίευμα με τίτλο "Μεγαλύτερα ελλείμματα στην Αθήνα, αλλά και ΄διορθώσεις΄ στον Μηχανισμό" ανέφερε τα εξής:

"Σε λίγες ώρες θα ανακοινωθεί από την Eurostat η πολλοστή αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010 και μαζί του θα αυξηθεί για άλλη μια φορά το πακέτο των επιπρόσθετων μέτρων που θα πρέπει να δρομολογηθούν για το 2011, πέραν εκείνων που θα αφορούν την περίοδο 2012 - 2015.

Αν δεν έχουν υπάρξει διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο επίπεδο του 10,5% - 10,5% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι η επιπλέον τρύπα του 2010 που θα πρέπει να κλείσει το 2011 είναι περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σ΄ αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι προβλεπόμενες αποκλίσεις του 2011 οι οποίες σύμφωνα με το "ενδιάμεσο" σενάριο θα ξεπεράσουν τα 4 - 4,5 δισ. ευρώ.

Η εικόνα αυτή θα πάρει συγκεκριμένες διαστάσεις και περιεχόμενο μέσα στον Μάιο όταν μετά τους "τεχνικούς" της τρόικα που έρχονται οσονούπω, θα καταφθάσουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της ομάδας που αποφασίζει, στα μέσα Μαΐου.

Το ενδιαφέρον είναι, όπως μαρτυρούν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ότι στην Κομισιόν αλλά και στην ΕΚΤ έχουν αρχίσει να ωριμάζουν δεύτερες σκέψεις για το πως θα αντιμετωπισθεί η αδυναμία του προγράμματος του μνημονίου να επαναφέρει την Ελλάδα στις αγορές τον επόμενο χρόνο.

Το επικίνδυνο στοιχείο σύμφωνα με αναλυτές της ΕΚΤ είναι ότι η εμπειρία της Ελλάδας με την εφαρμογή του μνημονίου είναι μάλλον βέβαιο ότι θα διαμορφώσει τις προσδοκίες των αγορών και για τις υπόλοιπες χώρες που θα μπουν στο πρόγραμμα και πρώτη από όλες την Πορτογαλία. Η σημασία της οποίας είναι πολύ μεγάλη λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στη γειτονική της Ισπανία η οποία έχει μεγάλους οικονομικούς δεσμούς με την Πορτογαλία.

Στην εφημερίδα "Τα Νέα" δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο γίνονται ανεπίσημες συζητήσεις για ταυτόχρονη επίσκεψη Τρισέ - Στρος Καν - Όλι Ρεν στην Αθήνα τον Μάϊο με στόχο την δημιουργία κλίματος "εθνικής συναίνεσης" για την εφαρμογή του μακροπρόθεσμου προγράμματος 2012 - 2015, αλλά και την υλοποίηση του μνημονίου χωρίς τις απειλητικές αποκλίσεις που έχει μέσα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η προσοχή στην Ευρωζώνη στρέφεται και πάλι στην Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου με διπλό στόχο:

* Τη δημιουργία πολιτικών προϋποθέσεων που να πείθουν και τις αγορές ότι το μνημόνιο μπορεί να έχει αποτελέσματα στην Ελλάδα. Οι αγορές κεφαλαίου έχουν στείλει τις αποδόσεις των τριετών και διετών ομολόγων σε πρωτοφανή ύψη (20% - 21%) προδικάζοντας αποτυχία του μνημονίου και πορεία αναδιάρθρωσης του χρέους.

* Την προετοιμασία εναλλακτικών λύσεων για το 2012 όταν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία θα χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια για να καλύψουν τρύπες και να αποφύγουν την κήρυξη χρεοστασίου ένα χρόνο πριν μπει σε λειτουργία ο μόνιμος Μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων (ESM). Οι αγορές όμως έχουν ήδη προσδιορίσει την αχίλλειο πτέρνα του μέχρι σήμερα σχεδιασμού και προδικάζουν αναδιάρθρωση του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι τον Ιούνιο, αν έχουν βελτιωθεί οι πολιτικές προϋποθέσεις συναίνεσης στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, είναι πολύ πιθανό να επιχειρηθούν "διορθωτικές" κινήσεις στον προσωρινό Μηχανισμό (EFSF) ώστε να αποφευχθεί το ξέσπασμα νέου κύκλου κρίσεων πριν από το 2013".


capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου