Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μαύρα σενάρια από Goldman Sachs, UBS και Citi- Έλληνες διαχειριστές δεν βλέπουν έξοδο στις αγορές και με spread στις 500 μ.β.

Tη στιγμή που οι Ευρωπαϊοι ηγέτες είχαν κλειστεί μέσα στο γυάλινο κτίριο για τις Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναζητώντας τη λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε., νέα σενάρια και δηλώσεις εκπροσώπων ξένων οίκων, όπως της UBS και της Goldman Sachs, περί χρεοκοπίας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την σκοπιμότητά τους.


«Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», δηλώνει ο Ντιμπέλιους στην εφημερίδα Bild. Εκτιμά επίσης ότι είναι απαραίτητο «ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής».

Μολονότι η χώρα αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη – συνεχίζει ο Ντιμπέλιους – και δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην αποτυχία ενός μεγάλου νομισματικού συστήματος. Προσθέτει επίσης πως η έγκαιρη αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι το μικρότερο κακό.

Ο κορυφαίος τραπεζίτης - διευθύνει τη Goldman Sachs Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης - αποδίδει στη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για το ευρώ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ωφελείται από το ευρώ πολύ περισσότερο από όσο κοστίζει η κρίση. Τα πλεονεκτήματα για αυτήν είναι τεράστια και η Γερμανία σήμερα να είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρητικά να μπορεί να αντέξει μόνη της την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Αυτό φυσικά δεν το θέλει κανείς και ούτε θα συμβεί, επισημαίνει.

UBS

Τις... προφητείες της για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος παραθέτει σε νέα έκθεση της η UBS. Οι συντάκτες της έκθεσης δεν επεξεργάζονται μόνο ένα, αλλά περισσότερα σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τα οποία περιλαμβάνουν από αναδιαπραγμάτευση του χρέους έως και πλήρη χρεοκοπία.

Κατά τη UBS, πρώτα ξεκινάει μία εκ νέου συζήτηση για την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, στη συνέχεια το εν λόγω σχέδιο θα επεκταθεί έπειτα από τρία χρόνια, ενώ έπεται αναδιάρθρωση του χρέους με κάποιου τύπου haircut.

Η UBS δεν αποκλείει τη χρεοκοπία της χώρας μας, ωστόσο δίνει λιγότερες πιθανότητες σε αυτό το σενάριο, καθώς, όπως εκτιμά η χρεοκοπία είναι μία μακρά και επίπονη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει σωρεία εμποδίων που είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν.

Citi: Haircut 50% στο χρέος χρειάζεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση του χρέους της κατά το ήμισυ, αλλά καθυστερεί πολιτικά η απόφαση για την αναδιάρθρωση. Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup, καθ. Βίλχελμ Μπούιτερ. "Οικονομικοί λόγοι επιβάλουν την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά πολιτικοί λόγοι καθιστούν αναγκαία την αναμονή ολοκλήρωσης των μέτρων αντιμετώπισης αναταράξεων στο τραπεζικό σύστημα", λέει ο κ. Μπούιτερ σε συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ 04.02.11).

Ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι πάνω από το ήμισυ του ελληνικού χρέους των 360 δις ευρώ βρίσκεται "εκτός συνόρων". Μεταξύ των πιστωτών βρίσκονται και "συστημικά σημαντικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία άριστα δικτυωμένα πολιτικά". Ο κ. Μπούιτερ εκτιμά ότι "μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε σημαντικές αναταράξεις και θα απαιτούσε νέα κρατική βοήθεια. Γίνονται προσπάθειες να επιμηκυνθεί ο χρόνος, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις τράπεζες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες ζημιές. Αυτός είναι ο μόνος λόγος των καθυστερήσεων.

Καθυστερείται η αναδιάρθρωση προκειμένου να προετοιμαστεί αυτό το πλαίσιο", λέει ο αναλυτής της Citigroup.

Ο κ. Μπούιτερ υπογραμμίζει ότι όλα τα μέτρα που προτείνονται για τον περιορισμό του χρέους Ελλάδας και Ιρλανδίας είναι χρήσιμα, όταν οδηγούν στην πραγματική μείωση του. Τάσσεται δε υπέρ της ενίσχυσης του Ταμείου "EFSF" με τα μέσα εκείνα που θα βοηθούσαν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Διαχειριστές

Επιφυλακτικοί δηλώνουν Έλληνες διαχειριστές, ως προς την περίφημη επίλυση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και που προωθεί ο Γαλλογερμανικός άξονας.

Σύμφωνα με έναν από αυτούς, αν υπαχθούμε στον μηχανισμό του EFSF το δάνειο που θα πάρουμε θα είναι senior. Δηλαδή, θα χρωστάμε πρώτα στον μηχανισμό και μετά σε όλους τους άλλους. Θα είναι ένα δάνειο με προσημείωση, όπως αναφέρει η ίδια πηγή και είναι αμφίβολο αν σε αυτό το μηχανισμό θα υπαχθούν τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών ή των ασφαλιστικών ταμείων. Εκείνο που θα προωθηθεί, όχι σήμερα στις Βρυξέλλες, αλλά περί τα τέλη Μαρτίου, όπου θα γίνει η εαρινή Σύνοδος Κορυφής, θα είναι πραγματικά να πάρει λεφτά η Ελλάδα για να επαναγοράσει τα ομόλογα από τους ξένους δανειστές της, τις ξένες τράπεζες. Δημιουργείται ζήτημα να υπάρχουν ομόλογα δύο ταχυτήτων, αυτά που κατέχουν οι ξένοι επενδυτές και αυτά που έχουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σημειώνει η ίδια πηγή, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μπαίνει ένα τέλος στην κρίση χρέους, που τείνει να αγγίξει το σύνολο της ευρωζώνης, αφού αυτό προεξοφλούν οι αγορές, όπως προκύπτει από την αποκλιμάκωση του spread και την άνοδο του Χ.Α. Ως προς το αν συμμερίζεται η ίδια πηγή ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, όπως διατυμπανίζουν κυβερνητικά στελέχη, αναφέρει ότι αυτό είναι αδύνατο, ακόμα κι αν πέσουν τα spreads στις 500 μονάδες βάσης. Θα πρέπει να επιδείξουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό για να βγούμε στις αγορές. Κι αυτό θα γίνει αν δεσμευθούμε στο σύνταγμά μας, αναφέρει χαρακτηριστικά, για συγκεκριμένο ποσοστό που θα πρέπει να υπερβούμε στο χρέος και στο έλλειμμα.

http://www.marketbeast.gr/oikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου