Για καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, κάνει λόγο ο Economist, εκτιμώντας παράλληλα ότι παρά το «εντυπωσιακό», όπως το χαρακτηρίζει, πρόγραμμα λιτότητας, οι αμφιβολίες παραμένουν για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της, ακόμα και έπειτα από επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας και την εφαρμογή εθελούσιας αναδιάρθρωσης...
Το περιοδικό κάνει αναφορά στους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι έχει κατορθώσει να ανακτήσει μέρος της αξιοπιστίας της στις αγορές, αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί το πρόγραμμα των αλλαγών, καθώς και τις συνέπειές του σε όρους ανεργίας και ύφεσης.
«Η δέσμευση του κ. Παπανδρέου για αλλαγές στο δημόσιο τομέα δεν αμφισβητείται. Εντούτοις, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων παραμένει αργός» αναφέρει το γνωστό βρετανικό περιοδικό, σημειώνοντας τις καθυστερήσεις που διαπιστώνει η τρόικα στην Αθήνα, καθώς και τη δημόσια κριτική που έχει ασκήσει στο πρόγραμμα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Οι καθυστερήσεις αυτές, εκτιμά ο Economist, μπορεί να αποτρέψουν την επίτευξη των οικονομικών στόχων του προγράμματος, αλλά κυρίως «να υποσκάψουν την πιθανότητα διευθέτησης μίας συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του χρέους, ως μέρος του γαλλο-γερμανικού σχεδίου για την Ευρωζώνη»
«Η Ελλάδα ελπίζει να της επιτραπεί να επαναγοράσει χρέος σε τιμή 25% μικρότερη της ονομαστικής του αξίας, με χρήματα που θα δανειστεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στους ιδιώτες ομολογιούχους ενδέχεται να προσφερθεί μία επιμήκυνση 10-15 ετών και ένα χαμηλότερο επιτόκιο. Εάν ένα τέτοιο σχέδιο αναδιάρθρωσης προχωρήσει, το χρέος μπορεί να μειωθεί κατά 20% έως 30%, αλλά και πάλι θα παραμείνει πάνω από το 130% του ΑΕΠ -το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη» αναφέρει το περιοδικό.
«Ακόμα και οι υποστηρικτές της Ελλάδας αμφιβάλλουν εάν ένα τόσο μεγάλο χρέος μπορεί να αποπληρωθεί πλήρως. Τα απαιτούμενα ετήσια πλεονάσματα του προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι δυσβάστακτα υψηλά. Υπάρχει συζήτηση για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας (αν και ο κ. Παπανδρέου αποκλείει την πώληση νησιών του Αιγαίου). Ακόμα και έτσι, τίποτα δεν είναι αρκετό ώστε να κάνει την απειλή της χρεοκοπίας να εξαφανιστεί» καταλήγει ο Economist.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου