- Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετά απο μιάμιση ώρα διέψευσε την πληροφορία περι παραίτησης, την οποία η ίδια μετέδωσε
- Παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος πρόεδρος και ο γιός του Μουμπάρακ
- Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ
- Αναβλήθηκε η επίσκεψη Παπανδρέου στο Κάιρο
Το τηλεοπτικό δίκτυο "αλ Αραμπίγια" μόλις πριν από λίγο "απέσυρε" την είδηση, που μεταδόθηκε νωρίτερα ότι "ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, παραιτήθηκε από σήμερα από την ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού κόμματος της Αιγύπτου". Νωρίτερα η αιγυπτιακή τηλεόραση είχε μεταδώσει οτι παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Αίγυπτο. Μεταξύ των μελών του εκτελεστικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Νέος γενικός γραμματέας του κόμματος είναι ο Χόσαμ Μπαντράουι, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.
Η παραίτηση του Γκαμάλ Μουμπάρακ, "είναι ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιάς πολιτικής αλλαγής", σχολίασε στην Ουάσινγκτον μία πηγή της κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα, που ζήτησε να μείνει ανώνυμη.
Εκρήξη σε εκκλησία και σε αγωγό φυσικού αερίου
Στο μεταξύ, νωρίτερα έκρηξη σημειώθηκε στην εκκλησία των Κοπτών Μαρ Γκίργκις (Άγιος Γεώργιος) στη Ράφα, κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής το μέγεθος της έκρηξης και τα αίτιά της παραμένουν άγνωστα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν ορισμένους οπλισμένους άνδρες γύρω από την εκκλησία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχει εμπλοκή τους στην έκρηξη.Πρόσθεσαν πως εκείνη την ώρα η εκκλησία ήταν άδεια. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν επιρρίψει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά σε εκκλησία στην Αλεξάνδρεια με 23 νεκρούς στον Στρατό του Ισλάμ που εδρεύει στη Γάζα. Η οργάνωση είχε απορρίψει την κατηγορία αυτή.
Στη Χερσόνησο του Σινά ανατινάχθηκε αγωγός που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο το Ισραήλ και την Ιορδανία. "Πρόκειται για μια μεγάλη τρομοκρατική επιχείρηση", είπε ο ανταποκριτής της αιγυπτιακής τηλεόρασης. Η παροχή φυσικού αερίου διακόπηκε από τις αρχές. Πηγή ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσε ότι "η επίθεση συνδέεται με ξένα στοιχεία και πρόσθεσε ότι "βασιζόμαστε στην ηγεσία των Βεδουίνων των γύρω περιοχών για να μας βοηθήσουν στις έρευνες και να μας δώσουν ενδείξεις για άλλες ανάλογες ενέργειες". Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το σκέλος του αγωγού που δέχτηκε επίθεση ειναι αυτός της Ιορδανίας και όχι του Ισραήλ. Το Ισραήλ καλύπτει το 40% των αναγκών του σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από την Αίγυπτο.
Παραμένουν στους δρόμους
Χιλιάδες Αιγύπτιοι βρίσκονται και σήμερα στην Πλατεία Ταχρίρ, πολλοί από τους οποίους έχουν κατασκηνώσει εκεί για μέρες με πανό και σημαίες. Η εργασιακή εβδομάδα αρχίζει την Κυριακή στην Αίγυπτο και αύριο αναμένεται να ξανανοίξουν οι τράπεζες, μετά το κλείσιμό τους για μία εβδομάδα. Διοικητής του στρατού της Αιγύπτου απευθύνθηκε στους χιλιάδες Αιγύπτιους που βρίσκονται στην Πλατεία Ταχρίρ σε μια προσπάθεια να τους πείσει να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν παραλύσει την οικονομική ζωή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. "Έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε τα πιστεύω σας, αλλά σας παρακαλώ σώστε ό,τι έχει απομείνει από την Αίγυπτο. Κοιτάξτε γύρω σας", τους είπε ο Χάσαν αλ Ροουένι.
Το πλήθος αντέδρασε με φωνές ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί και ο Ροουένι κατέβηκε από το βήμα λέγοντας: "Δεν θα συνεχίσω να μιλάω εν μέσω τέτοιων ιαχών".
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, συνταξιούχος διπλωμάτης Φρανκ Ουάϊσνερ, που συμμετέχει στο Μόναχο στην 47η 'Διάσκεψη της Ασφάλειας', επισήμανε με δηλώσεις του ότι "ο κίνδυνος γιά βία δεν έχει ακόμα εκλείψει, στην Αίγυπτο, η τωρινή κατάσταση είναι ευάλωτη, όμως η διεύθυνση των πραγμάτων, πλέον, είναι υποσχόμενη. Πρέπει να παραμείνει πρόεδρος ο Χόσνι Μουμπάρακ και γιά να κατευθύνει τις μελλοντικές εξελίξεις, όπως και γιά να διασφαλίσει μία ομαλή πολιτική έκβαση" στην παρούσα ταραχώδη κατάσταση.
"Εξετάζουν σενάρια για τον περιορισμό της εξουσίας του Μουμπάρακ"
Ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν και οι επικεφαλής των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εξετάζουν διάφορα σενάρια για τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό μέγαρο, γράφουν σήμερα οι New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, προσθέτει ότι αυτά τα διάφορα σενάρια δεν προβλέπουν να ζητηθεί από τον αιγύπτιο πρόεδρο να αποσυρθεί άμεσα.
Ωστόσο, προβλέπουν τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ο Σουλεϊμάν, ο οποίος θα διαπραγματευτεί με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του αιγυπτιακού Συντάγματος κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Στο Κάιρο το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ συναντήθηκε σήμερα με μέλη της νέας του κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω. Εξάλλου ο 82χρονος πρόεδρος δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε πρόθεση να παραιτηθεί.
Ωστόσο οι New York Times επισημαίνουν ότι, μεταξύ των σεναρίων που συζητώνται για να εξασφαλίσουν στον αιγύπτιο πρόεδρο μια αξιοπρεπή έξοδο, υπάρχει και το εξής: μπορεί να προταθεί στον Μουμπάρακ να πάει να κατοικήσει στο σπίτι του στο Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ή επίσης να αναχωρήσει για ένα ιατρικό έλεγχο, όπως συνηθίζει να κάνει όλα τα χρόνια στη Γερμανία, ο οποίος ωστόσο αυτήν τη φορά θα παραταθεί, διευκρινίζει η αμερικανική εφημερίδα.
"Αμερικανικό σχέδιο"
Την Παρασκευή υπήρξε διαρροή από τους New York Times του αμερικανικού σχεδίου να πείσουν το Νο 2 της κυβέρνησης αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν να εγκαταλείψει τον Μουμπάρακ και να αναλάβει επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης που θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Οι ΗΠΑ ζήτησαν όπως έγινε γνωστό την υποστήριξη του στρατού στο σχέδιό τους. Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε το σχέδιο, εκπρόσωπός του δήλωσε ωστόσο ότι “υπάρχουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι” αλλά ότι η επιλογή θα είναι του αιγυπτιακού λαού.
"Η απόπειρα δολοφονίας που δεν μαθεύτηκε"
Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, κρυφή κρατήθηκε και απόπειρα δολοφονίας του Σουλεϊμάν, η οποία έγινε λίγες ώρες αφότου διορίστηκε από τον Μουμπάρακ στη θέση του αντιπροέδρου. Κατά την απόπειρα σκοτώθηκαν οι δύο σωματοφύλακές του. Ο Ομάρ Σουλεϊμάν είναι ο πρώην ισχυρός άνδρας των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Ανώτερη πηγή της αιγυπτιακής ασφάλειας διέψευσε την είδηση. Το ίδιο έκανε και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. "Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της Αιγύπτου ενισχύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτήν την περίοδο", δήλωσε.
Βασική πηγή ανησυχίας των ΗΠΑ είναι ότι έχουν “χάσει επαφή” με τον πρόεδρο Μουμπάρακ, ο οποίος αφού ανακοίνωσε ότι δεν αποχωρεί από την εξουσία, αρνείται να συναντηθεί με αμερικανούς αξιωματούχους.
Καθημερινές είναι οι δηλώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, που καλούν για μεταβίβαση εξουσίας "τώρα". "Η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατόν", υπογράμμισε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. "Ο πρόεδρος Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή και ότι ούτε ο γιος του θα είναι υποψήφιος (...) Έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνησή του να ηγηθεί και να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία μετάβασης", σημείωσε η Κλίντον.
Ελεύθεροι οι δύο δημοσιογράφοι του Αλ - Τζαζίρα
Το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε, ότι δύο δημοσιογράφοι του απελευθερώθηκαν από τις αιγυπτιακές αρχές ασφάλειας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τον επικεφαλής του γραφείου του στο Κάϊρο, Αμπντεφατάχ Φαγιέντ, και του συναδέλφου του, Μοχάμεντ Φάουϊ. Η κράτησή των δύο δημοσιογράφων, σύμφωνα με το δίκτυο διήρκεσε περίπου 24 ώρες.
Η διεύθυνση του δικτύου έχει κατηγορήσει "μία συμμορία δολοφόνων γιά τον εμπρησμό και τις καταστροφές" στο Γραφείο του στο Κάϊρο.
Από την αρχή του μηνός, οι αιγυπτιακές αρχές παρεμποδίζουν το σήμα του δικτύου στις οθόνες των αιγύπτιων τηλεθεατών, έχοντας κατηγορήσει τους υπευθύνους του 'αλ Τζαζίρα' "γιά διόγκωση κι υπερβολή στην 'κάλυψη' των ταραχών". Ταυτόχρονα, πάρθηκαν πίσω, από τις αιγυπτιακές αρχές, οι διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων του 'αλ Τζαζίρα', στην Αίγυπτο.
Ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος στις ταραχές της Αιγύπτου
Ρεπορτάζ του Aljazeera για τη "Μέρα Αποχώρησης"
Η συνέντευξη Μουμπάρακ στην Κριστιάν Αμανπούρ: "Αν φύγω θα προκύψει χάος"
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι όποιος και να έρθει στην εξουσία, θα πρέπει να σεβαστεί τις ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού προέδρου, Ρόμπερτ Γκίμπς, είπε ότι " Περιμένουμε πως οποιαδήποτε και αν είναι η κυβέρνηση της Αιγύπτου, θα παραμείνει αφοσιωμένη σε μία συμφωνία που έχει προσυπογραφεί από Αιγυπτιακή κυβέρνηση".
Ο Γκίμπς αναφερόταν στη συμφωνία του Καμπ Ντέϊβιντ του 1978, που επετεύχθη από τις ΗΠΑ και αποτέλεσε τη βάση για τη συμφωνία ειρήνης, που υπογράφηκε το 1979 ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η τωρινή κατάσταση κρίσης στην Αίγυπτο και ο πιθανός εξοστρακισμός του Μουμπάρακ από την προεδρία, έχει εγείρει ανησυχίες, ειδικά στο Ισραήλ, για το αν μία νέα κυβέρνηση στη χώρα, θα είναι το ίδιο φιλική προς αυτό. Η κύρια ανησυχία των Ισραηλινών έχει να κάνει με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και μία πιθανή επανάκαμψή της στο πολιτικό προσκήνιο. Παραδοσιακά αυτή η Οργάνωση αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες με το Ισραήλ, αν και τελευταία παρουσιάζεται πιο διαλλακτική με την συμφωνία του Καμπ Ντέϊβιντ.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=63388&catid=7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου