Τον Ιανουάριο καταγράφηκαν εκροές καταθέσεων που ξεπέρασαν τα 3 δις. ευρώ, ένα από υψηλότερα ποσά μηνιαίων εκροών των τελευταίων μηνών. Παρότι τον Ιανουάριο αναμενόταν σχετικά σημαντική εκροή, το ποσό των 3 δις. ευρώ δεν ήταν αναμενόμενο και δημιουργεί προβληματισμό, ύστερα από τη μεγάλη «αιμορραγία» του 2010. Δεν είναι τυχαίο, ότι παρότι οι τράπεζες προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να μειώσουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, αυτά παραμένουν επίμονα «κολλημένα» στα επίπεδα του 3,5%.
Όπως υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη, όσο περνά ο χρόνος χωρίς να δίνεται μια οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, τόσο εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη η αντίληψη, ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας παραμένει υπαρκτός και αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα. Σε δημοσκόπηση της MARC για το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, το 49% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών δήλωσαν ότι η χώρα δεν θα αποφύγει τελικά τη χρεοκοπία.
Τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργήθηκε κλίμα αισιοδοξίας για τις αναμενόμενες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για οριστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά γρήγορα η αισιοδοξία έδωσε τη θέση της στο σκεπτικισμό, λόγω των νέων διαφωνιών που έχουν εμφανισθεί επί των γερμανικών προτάσεων. «Αν δεν εμπεδωθεί η αντίληψη, ότι η χρεοκοπία έχει οριστικά αποφευχθεί, το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο», τονίζουν τραπεζικά στελέχη. Και επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα, παρότι έγινε προσπάθεια από ορισμένες τράπεζες να «κλειδώσουν» καταθέσεις με νέα, ελκυστικά προϊόντα, για διάρκειες άνω του ενός έτους, η προώθηση αυτών των προϊόντων κατέληξε σε ναυάγιο, λόγω της επιφυλακτικότητας των καταθετών σε τόσο μακροχρόνιες δεσμεύσεις. «Εξακολουθούμε να κυνηγάμε τις προθεσμιακές τρίμηνο με τρίμηνο», τονίζει στέλεχος μεγάλης τράπεζας.
Την ίδια ώρα, στις αγορές επανέρχονται σταδιακά οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και στο κόστος ασφάλισης τους, μέσω των CDS. Το spread των δεκαετών τίτλων ανέβηκε και πάλι πάνω από τις 800 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος ασφάλισης ξεπέρασε χθες και τις 830 μονάδες, με ένα ημερήσιο «άλμα» 14,40 μονάδων. Εδώ και δυο εβδομάδες η ΕΚΤ έχει παραμείνει «σιωπηλή», αποφεύγοντας τις παρεμβάσεις στήριξης ομολόγων περιφερειακών οικονομιών, ενώ η αβεβαιότητα για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις εμποδίζει την επιστροφή κάποιων κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα, ώστε να συνεχισθεί η αποκλιμάκωση των spread.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Τρίτη οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν συνολικά κατά 70 δις. ευρώ το δανεισμό τους από την ΕΚΤ, για διάρκειες μιας εβδομάδας και ενός μήνα, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κατάφεραν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.
Τα μηνύματα από την κεντρική τράπεζα είναι αρκούντως ανησυχητικά για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όλα δείχνουν ότι αρχίζει να επανέρχεται σταδιακά σε πιο «σφιχτή» διαχείριση της νομισματικής πολιτικής και να εξετάζει και πάλι την απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών. Ενόψει της προοπτικής αυτής, το Euribor έχει «χτυπήσει» τιμές ρεκόρ για τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς οι τράπεζες επιστρέφουν όλο και περισσότερο στη διατραπεζική για δανεισμό, αλλά οι ελληνικές παραμένουν «ουραγοί» σε αυτή την κίνηση.
Προς το παρόν, αυτό που φαίνεται να αποτρέπει την άσκηση ακόμη ισχυρότερων πιέσεων στη ρευστότητα, οι οποίες θα υποχρέωναν το υπουργείο Οικονομικών να διαθέσει και νέο «πακέτο» εγγυήσεων δανεισμού στις τράπεζες, είναι η «αυτοσυγκράτηση» που δείχνουν η S&P και η Moody’s, αποφεύγοντας προς το παρόν να ανακοινώσουν νέες υποβαθμίσεις του Δημοσίου και των τραπεζών, τις οποίες προετοιμάζουν εδώ και μήνες. Αν ένας από τους δύο μεγάλους οίκους αξιολόγησης προχωρήσει σε υποβαθμίσεις πριν ληφθούν αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μέτρα εξόδου από την κρίση χρέους, οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν και πάλι σε κατάσταση «συναγερμού» για τη ρευστότητα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου