Η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους Ελληνες νέους να παραμένουν στην πατρική τους εστία, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα έστω και μιας γκαρσονιέρας...
Συγκεκριμένα, οι...τρεις στους πέντε Ελληνες ηλικίας 18 έως 34 ετών (61%) μένουν με τους γονείς τους.
Το ποσοστό αυτό είναι από τα ψηλότερα της Ευρώπης, αφού τους Ελληνες ξεπερνούν μόνο οι Ούγγροι (με 64%) και οι Πορτογάλοι (62%).
Κατά μέσο όρο στις 27 χώρες-μέλη της Ε. Ε. το 46% των ατόμων από 18 έως 34 ετών εξακολουθούν να συγκατοικούν με τους γονείς τους διότι δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να ανεξαρτητοποιηθούν.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η επίτροπος για θέματα Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολυγλωσσίας κ. Αντρούλα Βασιλείου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν. Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την αδυναμία οικονομικής ανεξαρτητοποίησης των νέων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, για τους λόγους που οι νέοι στην Ευρώπη των 27 δεν εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι, το 44% δήλωσε ότι δεν διαθέτει τα οικονομικά μέσα, ενώ το 28% ότι υπάρχει έλλειψη στέγης σε προσιτές τιμές.
Οπως ανέφερε ο κ. Παπανικολάου, η άνοδος της ανεργίας αυξάνει και το φαινόμενο της εγκατάλειψης της αυτόνομης οικίας και της επανεγκατάστασης των νέων στο σπίτι των γονιών τους.
Από την άλλη πάντως, το 16% των νέων παραδέχονται ότι, εκτός ίσως από τις οικονομικές δυσκολίες που έχει η απόφαση κάποιου (έστω και εάν έχει ήδη περάσει τα 30) να μείνει μόνος, πολλοί συνεχίζουν να μένουν στο πατρικό διότι θέλουν όλες τις ανέσεις του σπιτιού χωρίς να χρειάζεται να φέρουν το βάρος των αντίστοιχων ευθυνών. Καθώς το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής στο πατρικό αποδίδεται κυρίως στα οικονομικά προβλήματα, την ανασφάλεια των νέων και την ανεργία, είναι εύλογο να είναι εντονότερο στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Από την άλλη, η κ. Βασιλείου τόνισε ότι ενώ οι διαφορές μεταξύ βορρά-νότου μπορούν να εξηγηθούν από τις οικονομικές συνθήκες, υπάρχουν και πολιτισμικοί παράγοντες, όπως η σημασία που αποδίδεται στον οικογενειακό πυρήνα ή ο διαφορετικός τρόπος ζωής που επιτρέπει στους νέους να είναι πιο ανεξάρτητοι. Παράγοντες που είναι όμως δύσκολο να εκτιμηθούν.
Αδράνεια
Ο κ. Παπανικολάου, από την πλευρά του, επέκρινε την κυβέρνηση για αδράνεια. «Αντί να εντατικοποιούνται πολιτικές που θα ενισχύουν επιχειρηματικά και εργασιακά το πιο παραγωγικό και ελπιδοφόρο ηλικιακό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, η Ελλάδα δεν έχει εκπονήσει ούτε ένα ολοκληρωμένο έργο που να συνδέεται με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, δεν έχει αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην έρευνα και την καινοτομία, παρά τα πάνω από 500 εκατ. ευρώ κοινοτικών πόρων που διατίθενται στη χώρα για τους δύο παραπάνω σκοπούς στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 - 2013», δήλωσε ο ίδιος.
Πηγή ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου