Υπάρχουν πέντε λόγοι γιατί η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
1. Το ΝΑΤΟ έχει ως βασική του προϋπόθεση, να υπάρχει πολιτικός και δημοκρατικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας μέλους του. Αν και οι διάφορες χώρες μέλη έχουν μια πληθώρα από πολιτικά συστήματα, όλες έχουν διάφανους αμυντικούς προϋπολογισμούς, και πολιτική επίβλεψη των στρατιωτικών τους ζητημάτων. Στη Ρωσία, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, αφού η κάθετη δομή διακυβέρνησης από πλευράς του Πούτιν, έχει ενώσει όλες τις πολιτικές εξουσίες σε μία. Κάθε απολυταρχικό καθεστώς, εξ ορισμού, απορρίπτει την απόδοση ευθυνών σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης, και ειδικά στις ένοπλες δυνάμεις. Στη Ρωσία, αυτό επιτρέπει στο υπουργείο Άμυνας να καλύπτει όλες τους τις ατέλειες. Παράλληλα, η κλειστή αυτή δομή επιτρέπει τη διάδοση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Όσο διατηρείται αυτή η κάθετη δομή διακυβέρνησης, δεν θα υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος επί των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Επί πλέον, η Ρωσία ανθίσταται στις Νατοϊκές απαιτήσεις για διαφάνεια εξαιτίας της υπερευαισθησίας της στο μοίρασμα των στρατιωτικών της απορρήτων, ιδιαίτερα των πυρηνικών, αν και τα περισσότερα μυστικά της είναι ήδη γνωστά στη Δύση.
2. Η Ρωσία χρειάζεται το ΝΑΤΟ ως αντίπαλο, και όχι ως σύμμαχο ή εταίρο. Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζεται από τις συντηρητικές και εθνικιστικές ελίτ τη Ρωσίας ως μια εγγενώς αντί-ρωσική συμμαχία. Όλη η νέα ρητορική του ΝΑΤΟ για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της πειρατείας, των ναρκωτικών, κλπ. είναι «μαϊμού», μας λένε κάποιοι. Ο πραγματικός στόχος της συμμαχίας παραμένει η Ρωσία. Αυτή η φοβία αντανακλάται και στη πιο πρόσφατη εθνική αμυντική στρατηγική, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, και η οποία θεωρεί το ΝΑΤΟ ως τον Νο 1 εχθρό της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ θεωρείται ως εργαλείο της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και επεκτατικότητας.
3. Αν ποτέ η Ρωσία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η περιοχή ελέγχου της συμμαχίας θα φτάσει ως τη Κίνα, με την οποία η Ρωσία μοιράζεται σύνορα μήκους 4.000 χιλιομέτρων. Αυτό θα αναστάτωνε την τριμερή παγκόσμια ισορροπία ασφάλειας μεταξύ ΝΑΤΟ, Ρωσίας, και Κίνας, και θα οδηγούσε τους ήδη καχύποπτους Κινέζους στο να πιστεύουν ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ τα βρήκαν, για να αποδυναμώσουν ή να περιορίσουν τη χώρα τους. Δεν συμφέρει ούτε στις ΗΠΑ, ούτε και στη Ρωσία, που διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο, να μεγεθύνουν τις εντάσεις ή να προκαλέσουν τη Κίνα. Πέραν αυτών, όπως λέγεται, η πιθανότητα μιας επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας ή του Ιράν, αυτομάτως θα στοχοποιούσε τη Ρωσία. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, η Ρωσία επιμένει στη στρατιωτική της ουδετερότητα, αναφορικά με τη βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία.
4. Μια ρωσική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ακύρωνε τον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), που η Ρωσία δούλεψε σκληρά για να πετύχει να συστήσει το 2002, με σκοπό του την εξισορρόπηση της παγκόσμιας επιρροής του ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του CSTO, Nikolai Bordyuzha, «Ποιο είναι το νόημα της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, όταν ήδη συμμετέχει σε μια συλλογική αμυντική συμμαχία, η οποία και λειτουργεί μια χαρά;».
5. Πάνω απ`όλα, μια συμμετοχή της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε πως η χώρα εγκαταλείπει κάθε σχεδιασμό προκειμένου να ξαναγίνει παγκόσμια υπερδύναμη. Εντασσόμενη στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα είναι μια ακόμη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, ή η Βρετανία, κάτι που αποτελεί ιεροσυλία για τους derzhavniki, τους νοσταλγούς εθνικιστές, που αναπολούν πως η ΕΣΣΔ ήταν κάποτε μεγαλύτερη και ισχυρότερη απ`ότι και οι τρεις αυτές χώρες μαζί. Η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε επίσης πως η Ρωσία θα είναι de facto υποτελής στην Αμερική, μέσα στα πλαίσια της ισχυρότερης συμμαχίας στον πλανήτη. Κάτι τέτοιο θεωρείται απαράδεκτο ακόμη και από τους πιο μετριοπαθείς Ρώσους.
Αν και το Κρεμλίνο αποκλείεται να διατηρεί βλέψεις δημιουργίας μιας τρίτης Ρώμης, ή μιας τρίτης Διεθνούς, τουλάχιστον θέλει να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία του ως περιφερειακή δύναμη. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στο τιμόνι του οποίου βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
S.A.- The Moscow Times
http://www.antinews.gr/?p=72372
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου