Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Οι άπιστοι τα πάνε καλύτεροι στα θρησκευτικά

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα περισσότερα γύρω από θρησκευτικά ζητήματα, είναι συνήθως αυτοί που δεν πιστεύουν. Σε μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, οι άθεοι και οι αγνωστικιστές, γνώριζαν κατά μέσο όρο πολύ περισσότερα θρησκευτικά, από όσα οι πιστοί κάποιου από τα κυρίαρχα θρησκευτικά δόγματα. Οι πιστοί παρουσίαζαν σημαντικά κενά γνώσης, όπως για παράδειγμα οι προτεστάντες, από τους οποίους η πλειονότητα αγνοεί τον Martin Luther και το ρόλο του στη δημιουργία της θρησκευτικής μεταρρύθμισης των διαμαρτυρομένων.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μάλλον επειδή οι περισσότεροι μη πιστοί ανατράφηκαν μέσα σε θρησκευόμενο περιβάλλον, όμως απομακρύνθηκαν από τη πίστη τους μετά από πολλή μελέτη ή έντονη εσωτερική αναζήτηση. Αυτή τουλάχιστον είναι η εξήγηση που δίνει ένας από τους ερευνητές του Pew, που έκαναν τη δημοσκόπηση. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για άτομα που σκέφτονται πολύ για τη θρησκεία, συνήθως έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αν και νικούν στις γνώσεις ακόμη και εξίσου μορφωμένους θρησκευόμενους».
Μεταξύ των κύριων δογμάτων, οι πλέον γνώστες αποδεικνύονται οι Εβραίοι και οι Μορμόνοι, ακολουθούμενοι από τους Ευαγγελιστές Προτεστάντες, τους Καθολικούς, κλπ. Οι Μουσουλμάνοι και οι Ινδουιστές δεν κατατάχθηκαν λόγω του ότι ήταν μικρό το δείγμα των ερωτηθέντων μεταξύ τους.
Πηγή: Los Angeles Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου