Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 21.00
Φαντασίας, 2005 (Έγχρ.), 151'

HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE. Αγγλική ταινία του Μάικ Νιούελ, με τους Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ρούπερτ Γκριντ, Έμα Γουάτσον.

Ο Χάρι Πότερ, παρότι μικρότερος σε ηλικία απ’ ό,τι προβλέπει ο κανονισμός, επιλέγεται να συμμετάσχει στο Τρίαθλο Μαγείας, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από θανάσιμους κινδύνους, την ίδια ώρα που οι οπαδοί του κακού Βάλντεμορτ αποπειρώνται να τον νεκραναστήσουν.


Χιούμορ, μαύρη μαγεία, περιπέτεια, σασπένς και τα απρόσμενα προβλήματα της εφηβείας στις σχέσεις με το άλλο φύλο, βρίσκονται στο επίκεντρο της τέταρτης ταινίας του Χάρι Πότερ. Συμπυκνώνει πειστικά το βιβλίο, χωρίς ωστόσο να επιφυλάσσει την όποια έκπληξη ή καινοτομία (κάτι που αποπειράθηκε να κάνει, όχι και τόσο επιτυχημένα, ο Κουαρόν στον «Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν»).


ΛΗΣΤΕΙΑ ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)

ΑΝΤ1 21.00
Περιπέτεια, 2003 (Έγχρ.), 110'

THE ITALIAN JOB. Αμερικανική ταινία του Φ. Γκάρι Γκρέι, με τους Μαρκ Γουόλμπεργκ, Σαρλίζ Θέρον, Έντουαρντ Νόρτον.

O Τσάρλι και η συμμορία του ξανακλέβουν μια λεία που τους ανήκει και διαφεύγουν από τους πολυσύχναστους δρόμους του Λος Άντζελες.

Ριμέικ της βρετανικής αστυνομικής κωμωδίας του 1969, το οποίο παρακολουθείται εξίσου ευχάριστα με την πρωτότυπη ταινία. Το νέο σενάριο δανείζεται τη βασική ιδέα (κυκλοφοριακό χάος και διαφυγή με Mini Cooper) και προσθέτει μια δεύτερη θεαματική ληστεία και μια συμμορία που το κάθε μέλος της βάζει τη σφραγίδα του στη δράση. Τη θέση του Μάικλ Κέιν (πρωταγωνιστής στην πρωτότυπη ταινία) έχει πάρει ο αναιμικός Μαρκ Γουόλμπεργκ.


Η ΛΕΜΟΝΙΑ

ΒΟΥΛΗ 21.10
Σινεφίλ, 2008 (Έγχρ.), 106'

ETZ LIMON. Ισραηλινο-γερμανο-γαλλική ταινία του Εράν Ρικλίς, με τους Χιαμ Αμπάς, Αλί Σουλιμάν, Ντόρον Τάβορι.

Μια εύστοχη ανάγνωση της πολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή μέσα από μια αληθινή προσωπική ιστορία. Η υπόθεση ενός υπουργού Άμυνας, ο οποίος αισθάνεται να απειλείται από ένα αγρόκτημα με λεμονιές, μπορεί να θεωρηθεί έως και αστεία.

Ο Ρικλίς όμως έχει την ευαισθησία και την εξυπνάδα να πιαστεί από ένα τόσο φαινομενικά φαιδρό γεγονός προκειμένου να μιλήσει για εθνική υπερηφάνεια, ταξικές ανισότητες, συζυγική απιστία και συζυγικό χρέος, δημοσιογραφική δεοντολογία, προσωπική μοναξιά κι εθνική απομόνωση. Αξιοπρόσεκτη είναι και η στάση του σκηνοθέτη απέναντι στην απόδοση του δικαστικού αγώνα της Σάλμα. Κρατάει μόνο τις αποχρώσεις αυτής της άνισης μάχης και προτιμά και πάλι να κατανοήσει την ηρωίδα μέσα από μια νέα διάσταση στην προσωπική της ζωή. Εξαιρετική η Χιαμ Αμπάς στον πρωταγωνιστικό ρόλο – κουβαλάει πάνω της από την πρώτη μέχρι την τελευταία σκηνή τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις μιας ζωής.


THE BANG BANG CLUB

ET1 22.00
Περιπέτεια, 2010 (Έγχρ.), 106'

Καναδο-νοτιοαφρικανική ταινία του Στίβεν Σίλβερ, με τους Ράιαν Φελίπε, Τέιλορ Κιτς, Μαλίν Άκερμαν.

Το 1994, και λίγο μετά την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα, η ένταση στη Νότια Αφρική ανεβαίνει προς κάθε κατεύθυνση. Την αλήθεια, ή τουλάχιστον ένα μέρος της, μεταφέρουν εκτός των συνόρων τα ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες των ξένων ανταποκριτών, όπως αυτές τεσσάρων λευκών φωτορεπόρτερ από τους δρόμους του Σοβέτο που έγιναν διάσημοι ως «The Bang Bang Club», βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα των πιο έγκυρων εντύπων του πλανήτη, κέρδισαν δύο Πούλιτζερ κι έγιναν σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία της μαχόμενης φωτογραφίας.

O Στίβεν Σίλβερ βρήκε στο μπεστ σέλερ «The Bang Bang Club: Snapshots from a Hidden War» έτοιμο κινηματογραφικό υλικό. Έναν κόσμο στον οποίο ο φακός δεν είχε εύκολη πρόσβαση, τέσσερις χαρακτήρες σε οριακές συνθήκες, την Ιστορία καθώς γυρίζει σελίδα κι ένα σωρό ιστορίες που γεννούν πολιτικά, ηθικά και υπαρξιακά ερωτήματα. Η ταινία υιοθετεί μια ελαφρώς μελοδραματική ματιά και στέκεται μάλλον αμήχανη απέναντι στην exploitation πλευρά της δουλειάς των τεσσάρων πρωταγωνιστών, τους οποίους περιγράφει με τηλεοπτική ευκολία. Από την άλλη, ζωντανεύει τις συνθήκες εργασίας τους με σκηνοθετικό δυναμισμό και μάτι ευθύβολο, μεταφέροντάς μας σε ένα πεδίο μάχης που ξεχειλίζει από ωμότητα και στυγνό αμοραλισμό. Αλλά ακόμη και σε «ρεαλιστικό» επίπεδο η σύγκριση των κινηματογραφικών εικόνων με τις πραγματικές φωτογραφίες του «Bang Bang Club», τις οποίες βλέπουμε στους τίτλους τέλους, είναι από κάθε άποψη εντελώς άνιση.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ 

MEGA 22.50
Νεανική, 2008 (Έγχρ.), 95'

CENTER STAGE: TURN IT UP. Αμερικανο-καναδική ταινία του Στίβεν Τζέικομπσον, με τους Ρέιτσελ Μπρουκ Σμιθ, Κένι Γουόρμαλντ, Σάρα Τζέιν Τζένσεν.

Straight-to-DVD σίκουελ μιας νεανικής μουσικής ταινίας για μια νεαρή χορεύτρια του δρόμου που θέλει να σπουδάσει μπαλέτο (το όνειρο), αλλά πρέπει πρώτα να κερδίσει τους αυστηρούς κριτές που δεν βλέπουν με καλό μάτι τον μοντέρνο χορό (το εμπόδιο), αλλά τελικά τους αφοπλίζει με τη δεξιοτεχνία της (η δικαίωση).

{Ειλικρινά, είναι τόσο βαρετό, ώστε ελπίζεις να την κόψουν από τις εξετάσεις έτσι για να αποκτήσει λίγο ενδιαφέρον.


ΠΟΙΟΣ ΕΠΝΙΞΕ ΤΗ ΜΟΝΑ 

ΕΤ3 23.00
Κωμωδία, 2000 (Έγχρ.), 86'

DROWNING MONA. Αμερικάνικη ταινία του Νικ Γκομέζ, με τους Ντάνι ΝτεΒίτο, Μπέτι Μίντλερ, Νιβ Κάμπελ.

Όταν η Μόνα, το πιο μισητό πρόσωπο μιας κωμόπολης, δολοφονείται, ο σερίφης της περιοχής θεωρεί όλους τους συντοπίτες της υπόπτους.

Στα χέρια των Κοέν θα γινόταν άλλο ένα «Fargo», αλλά εδώ μοιάζει με αξιολύπητο κάστινγκ για ριάλιτι (το συμπληρώνουν οι Τζέιμι Λι Κέρτις, Γουίλ Φέρελ και Κέισι Άφλεκ).


LEONARD COHEN: I’M YOUR MAN

ΒΟΥΛΗ 23.00
Ντοκιμαντέρ, 2005 (Έγχρ.), 105'

Αμερικανική ταινία του Λίαν Λάνσον.

Τον Ιανουάριο του 2005 ο μουσικός παραγωγός Χαλ Γουίλνερ διοργάνωσε στο Σίντνεϊ μια τιμητική συναυλία για τον Κοέν, όπου τραγούδια του ερμήνευσαν μεταξύ άλλων ο Νικ Κέιβ (για τον οποίο το άλμπουμ «Songs of love and hate» ήταν μια αποκάλυψη καθοριστικής σημασίας για τη δική του μουσική καριέρα), ο Άντονι, η Μπεθ Όρτον, ο Ρούφους Γουέινραϊτ κ.ά.

Βέβαια τα τραγούδια του Κοέν ερμηνευμένα από άλλους δεν έχουν ενδεχομένως την ίδια δραματουργική βαρύτητα, στο τέλος πάντως ακούμε και τον ίδιο μαζί με τους U2 να τραγουδά το «Tower of song». Εκτός της συναυλίας, στην ταινία παρεμβάλλονται συνεντεύξεις του ίδιου του Κοέν που διαφωτίζουν τον ψυχισμό και τη φιλοσοφία του (ιδιαίτερα την κλίση του προς τη ζεν φιλοσοφία και το μοναχισμό), αλλά με επιδερμικό τρόπο.


Η ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ 

ALPHA 23.30
Τρόμου, 2008 (Έγχρ.), 87'

SOLSTICE. Αμερικανική ταινία του Ντάνιελ Μίρικ, με τους Ελίζαμπεθ Χάρνουα, Σον Άσμορ, Χίλαρι Μπάρτον.

Νεαρή που πηγαίνει για διακοπές με την παρέα της την περίοδο της καλοκαιρινής ισημερίας καταδιώκεται από πνεύμα που εκείνη νομίζει ότι είναι η δίδυμη αδερφή της, η οποία είχε αυτοκτονήσει πριν από λίγο καιρό.

Την ίδια ώρα, ο σκηνοθέτης καταδιώκεται από την ανάμνηση του «The Blair Witch Project», που είχε σκηνοθετήσει πριν από μια δεκαετία.


ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ 

STAR 00.15
Αστυνομική, 1991 (Έγχρ.), 90'

OUT FOR JUSTICE. Αμερικανική ταινία του Τζον Φλιν, με τους Στίβεν Σίγκαλ, Γουίλιαμ Φορσάιθ, Τζέρι Όρμπαχ.

Ένας αστυνομικός γυρίζει στη συνοικία του, στο Μπρονξ, για να αντιμετωπίσει έναν παιδικό του φίλο που ηγείται του εγκλήματος.

Η δράση του μαυροντυμένου αστυνομικού-τμωρού με το κοτσιδάκι ξεκινάει με μια ρήση του Άρθουρ Μίλερ, που είναι ό,τι πιο δομημένο νοηματικά ακούγεται στην ταινία.


PILGRIM

ET3 01.00
Θρίλερ, 2000 (Έγχρ.), 96'

Αμερικανική ταινία του Χάρλεϊ Κόκλις, με τους Ρέι Λιότα, Γκλόρια Ρούμπεν, Άρμιν Μίλερ-Σταλ.

Άλλο ένα θρίλερ που στηρίζεται στο εύρημα της αμνησίας, αυτήν τη φορά ενός άνδρα που ξυπνά τραυματισμένος στην έρημο του Νέου Μεξικού χωρίς να έχει ιδέα πώς βρέθηκε εκεί και ποιος είναι.

H επιλογή της υποκειμενικής αφήγησης εξυπηρετεί την ταύτιση με ένα χαρακτήρα που αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση μέσα από εκπλήξεις που ξεπερνούν τα κλισέ των θρίλερ.


ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ

MEGA 01.30
Κομεντί, 1969 (Έγχρ.), 103'

CACTUS FLOWER. Αμερικανική ταινία του Τζιν Σακς, με τους Γουόλτερ Ματάου, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Γκόλντι Χόουν.

Ένας ορκισμένος εργένης που λέει ψέματα στην ερωμένη του ότι είναι παντρεμένος με παιδιά, της κάνει πρόταση γάμου σε μια στιγμή αδυναμίας και στη συνέχεια ζητάει από τη νοσοκόμα του να τον ξεμπλέξει.

Ολόφρεσκη –έπειτα από τόσες δεκαετίες– κομεντί παρεξηγήσεων, με γοητευτικές ερμηνείες. Όσκαρ για την Γκόλντι Χόουν.


ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ

STAR 02.00
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 104'

WHAT JUST HAPPENED. Αμερικανική ταινία του Μπάρι Λέβινσον, με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Κάθριν Κίνερ, Μπρους Γουίλις.

Βασισμένος στις προσωπικές εμπειρίες του διάσημου χολιγουντιανού παραγωγού Αρτ Λίνσον, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Ανθρώπου της Βροχής» επιχειρεί κι αυτός με τη σειρά του να μας πείσει για το πόσο αστεία είναι τα άπλυτα της λαμπερής Μέκκας του θεάματος. Οδηγός στο διασκεδαστικό ταξίδι στην αόρατη πλευρά ένας απολαυστικός Ντε Νίρο, ως producer στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ο οποίος μ’ ένα bluetooth κολλημένο μόνιμα στο αφτί του προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με το σκληρό αφεντικό τού στούντιο, έναν ασυμβίβαστο σκηνοθέτη, έναν νευρωτικό ατζέντη, έναν δύστροπο σταρ, την πρώην και την πιο πρώην σύζυγό του.

Κωμικοτραγικές καταστάσεις που δεν μας εκπλήσσουν, συμβιβασμοί και χτυπήματα κάτω από τη μέση τα οποία έχουμε μάθει πια κι αν το χαλαρό χιούμορ βρίσκει μερικές φορές στόχο, όλα μοιάζουν, μπροστά στην κοφτερή σάτιρα του αλτμανικού «Παίχτη», με ανώδυνο σινεφίλ ανέκδοτο.


Η ΑΛΛΗ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

ANT1 03.20
Ιστορική, 2008 (Έγχρ.), 115'

THE OTHER BOLEYN GIRL. Αγγλο-αμερικανική ταινία του Τζάστιν Τσάντγουικ, με τους Νάταλι Πόρτμαν, Σκάρλετ Γιόχανσον, Έρικ Μπάνα.

Η Μαίρη Μπολέιν, κόρη αυλικού, πλασάρεται ως ερωμένη του παντρεμένου αλλά άτεκνου βασιλιά Ερρίκου του Η΄. Η Μαίρη μένει έγκυος, αλλά τελικά ο βασιλιάς ερωτεύεται παράφορα την αδερφή της, την κακόβουλη και φιλόδοξη Αν, οι ραδιουργίες της οποίας θα προκαλέσουν ένα βασιλικό διαζύγιο αλλά και κρίσιμες εκκλησιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Βιογραφική ταινία που στοχεύει τα μεγέθη μιας μεγάλης και εντυπωσιακής παραγωγής, δεν καταφέρνει όμως να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων. Αιτία, η απλοϊκή ανάγνωση του δράματος, σχεδόν με όρους σύγχρονης σαπουνόπερας με κοστούμια εποχής. Ξεχωρίζει η Κριστίν Σκοτ Τόμας.


DEXTER’S LABORATORY: EGO TRIP

STAR 04.15
Κινούμενα σχέδια, 1999 (Έγχρ.), 50'

Αμερικανική τηλεταινία του Τζέντι Ταρτακόφσκι.

Στην τηλεταινία με την οποία ο Τζέντι Ταρτακόφσκι («Ξενοδοχείο για Τέρατα») αποχαιρέτησε τη σειρά κινουμένων σχεδίων που δημιούργησε για το Cartoon Network, ο δαιμόνιος εφευρέτης Ντέξτερ ταξιδεύει στο μέλλον για να σώσει τον κόσμο και να γνωρίσει τον εαυτό του.

Μία από τις πιο geeky σειρές κινουμένων σχεδίων κλείνει έναν επιτυχημένο κύκλο φρενήρους επιστημονικής και τεχνολογικής φαντασίας με μια σπέσιαλ τηλεταινία σχεδιασμένη στο χέρι από τον Ταρτακόφσκι. Να σημειώσω πως για μια ακόμη φορά μια παιδική ταινία προβάλλεται σε ώρα που θα τη δουν μόνο ενήλικοι, οι οποίοι θα εκτιμούσαν σίγουρα την πρωτότυπη και όχι τη μεταγλωττισμένη εκδοχή.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου