Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Βαπτίζουν το ΕΣΠΑ «Σχέδιο Μάρσαλ» για να κερδίσουν τις εντυπώσεις

Βαπτίζουν το ΕΣΠΑ «Σχέδιο Μάρσαλ», με την κυβέρνηση να επιμένει ότι έρχεται πακτωλός ευρώ. Δεν εξηγεί, όμως, για ποιον λόγο αφαιρέθηκαν οι λέξεις «Σχέδιο Μάρσαλ» από το τελικό κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, μολονότι υπήρχαν στις πρώτες εκδόσεις που διέρρευσαν στον διεθνή Τύπο. Μάλιστα στο τελικό κείμενο αναφέρονται γενικόλογες διακηρύξεις των κοινοτικών περί ανάγκης ανάπτυξης της Ελλάδας και θεωρείται ότι η χώρα μας χρειάζεται «τεχνική βοήθεια» για την αξιοποίηση των υφισταμένων κονδυλίων που λαμβάνει μέσω του ΕΣΠΑ.


Αλλά και στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο της Πέμπτης δεν αναφέρθηκε κάποιος, πλην του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, σε «Σχέδιο Μάρσαλ». Αντίθετα υπονοήθηκε ότι η Ελλάδα αδυνατεί να απορροφήσει τα δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ και -κατόπιν εισήγησης του ΔΝΤ- αποφασίστηκε να υπάρξει «τεχνική βοήθεια» προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα έργα και τα υπόλοιπα προγράμματα που βαλτώνουν στα υπουργεία. Μάλλον δεν είχαν διαβάσει την ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη σύμφωνα με την οποία με ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες είχε καταφέρει να ξεμπλοκάρει 14 δισ. ευρώ! Στην πραγματικότητα ήταν μια ακόμα βαρύγδουπη ανακοίνωση άνευ αντικρίσματος για την αγορά που στενάζει και έχει στην κυριολεξία στεγνώσει από ρευστό.

Η ικανότητα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης περιορίζεται όσο η απορρόφηση κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ μένει στις ανακοινώσεις. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια «παρκαρισμένα», τα οποία η Ελλάδα αδυνατεί να απορροφήσει. Καθυστερεί, είτε επειδή δεν μπορεί να βάλει την εθνική συμμετοχή (με καθυστέρηση μηνών συμφωνήθηκε να περιοριστεί ελαφρώς) είτε επειδή η κυβέρνηση επί δύο χρόνια έχει καταργήσει τους μηχανισμούς του ΕΣΠΑ και υποτίθεται ότι φτιάχνει καινούργιους, που θα απογειώσουν την απορρόφηση... Προ έτους ψήφισε, μάλιστα, και νόμο μέσω του οποίου θα εκτοξευόταν το ΕΣΠΑ, αλλά στο τέλος η χώρα μας κατέστη ουραγός της Ε.Ε. με βάση την απορρόφηση κονδυλίων.

Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι οι Γερμανοί και άλλοι εταίροι ζήτησαν να βγει από το κείμενο η αναφορά στο «Σχέδιο Μάρσαλ», γιατί θυμήθηκαν ότι έχουν μοιράσει δισεκατομμύρια τα τελευταία 20 χρόνια, π.χ. για τον ΟΣΕ, χωρίς να έχει τελειώσει ούτε το τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη! Συνεπώς, πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουν οι μηχανισμοί παρακολούθησης των έργων που υλοποιούνται με κοινοτικό χρήμα, ενώ δεν έχουν διάθεση να ξοδέψουν περισσότερα απ' όσα ήδη συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό για τον φτωχότερο Νότο της Ε.Ε.

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου