Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Συμφωνήθηκε εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς


Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συμφωνήθηκε μεταξύ των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και του Ισραήλ, ανακοίνωσε η Αίγυπτος έπειτα από  οκτώ ημέρες εχθροπραξιών στην περιοχή που στοίχησαν τη ζωή σε 140 Παλαιστίνιους και  πέντε Ισραηλινούς.


Σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον στο Κάιρο, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ισχύει από τις 21.00 τοπική ώρα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, για τον μεσολαβητικό του ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης της διαμάχης στη Γάζα, χωρίς να υπεσέλθει σε λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τους εταίρους τους στην περιοχή για να εδραιωθεί η πρόοδος, να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας και να έχουν ασφάλεια οι πολίτες του Ισραήλ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο προέτρεψε να δεχθεί την αιγυπτιακή μεσολάβηση.

Από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοινώθηκε «ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αποδέχθηκε τη σύστασή του να δώσει μια ευκαιρία στην αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός, αλλά και να προσφέρει έτσι μια ευκαιρία για σταθεροποίηση και εξομάλυνση της κατάστασης»

Ανακοίνωση εκδόθηκε και από το Λευκό Οίκο, η οποία αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επικρότησε την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επανέλαβε την αμερικανική δέσμευση στην ασφάλεια του Ισραήλ και δεσμεύτηκε να αναζητήσει κονδύλια για ένα κοινό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας.

Υπενθυμίζεται, πως και εχθές, Τρίτη, η Αίγυπτος είχε μιλήσει για συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία, ωστόσο, δεν τηρήθηκε.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου