Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια ιδιαίτερη κινητικότητα της κυβέρνησης γύρω από το θέμα της παιδείας και της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ακούμε για αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με απευθείας εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας και εισαγωγή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων στην εκπαίδευση. Επίσης, ανακοινώθηκε αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, καθιέρωση περιφερειακών συμβούλων για έλεγχο του αριθμού των φοιτητών, των διδασκόντων, των εισακτέων και των πτυχιούχων αλλά και ευρύτερες αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπως αύξηση ωρών διδασκαλίας και προσθήκη επιπλέον μαθημάτων.
Αναμφισβήτητα, τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από τα εν λόγω μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως υπάρχουν μερικές εύλογες απορίες...Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2013-14, τουλάχιστον σε ότι αφορά το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επειδή όμως ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες και άλλων τέτοιων φιλόδοξων προγραμμάτων που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, άλλοτε λόγω αντιπολιτευτικού λαϊκισμού και άλλοτε λόγω πολιτικής ατολμίας και κόστους, είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Η κυβέρνηση καταλαβαίνουμε ότι περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο έχοντας παντού ανοιχτά μέτωπα αλλά κυρίως έχοντας πολίτες στο όριο της αγανάκτησης εξαιτίας δικών της πολιτικών αδυναμιών. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δε θα ήταν πρέπον να εξαγγέλλει πράγματα για επικοινωνιακούς λόγους που προσβλέπουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τον οικονομικό όλεθρο που υφίσταται. Μακάρι παρ' όλα αυτά, τα παραπάνω να μην ισχύουν και η μεταρρύθμιση στην παιδεία να γίνει πράξη με τη βοήθεια και τη συναίνεση και των υπολοίπων κομμάτων, όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό.
VAX
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου