Πριν από δέκα περίπου ημέρες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Robert Gates, συνέφαγε με τον Ρώσο ομόλογό του. Προχθές, η Ρωσία έκανε στροφή 180ο σε ένα ζήτημα που αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τους Αμερικάνους. Η Μόσχα ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να πουλήσει εξελιγμένα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα στους Ιρανούς. Αυτό σημαίνει, πως η Τεχεράνη είναι πλέον απομονωμένη διπλωματικά, και σαφώς πιο ευάλωτη σε τυχόν επίθεση. Ήδη, στη Ουάσιγκτον και στο Τελ Αβίβ, ανοίγουν σαμπάνιες.
Δεν γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται για αυτή την αλλαγή στάσης των Ρώσων. Μέχρι σήμερα, η Μόσχα επέμενε πως το συμβόλαιο που είχε με το Ιράν, δεν αντίκειται στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει εναντίον του Ιράν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι Ιρανοί επιθυμούσαν διακαώς να αποκτήσουν το σύστημα S-300. Σήμερα διαθέτουν μόνο το TOR M-1, που αρκεί για κατάρριψη αεροσκαφών από απόσταση δέκα χιλιομέτρων. Όμως το S-300, είναι μια πολύ σοβαρή αναβάθμιση. Είναι αυτό που οι σοβιετικοί χρησιμοποιούσαν στα τέλη του ψυχρού πολέμου για να προστατεύσουν τις καίριες εγκαταστάσεις τους από τυχόν ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις από αέρος. Οι διάφορες εκδόσεις του έχουν ακτίνα δράσης περίπου 200 χιλιόμετρα, και μπορούν να εξουδετερώσουν ακόμη και κάποιους βαλλιστικούς πυραύλους. Όπως λέγεται από τους ειδικούς αναλυτές, «είναι ένα σύστημα που τρομοκρατεί τις πολεμικές αεροπορίες των Δυτικών χωρών». Ότι ακριβώς χρειάζεται δηλαδή, για να προστατεύσεις τις πυρηνικές σου εγκαταστάσεις από τα ισραηλινά F16.
Για το Ισραήλ, το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει το σύστημα S-300, ήταν εφιάλτης. Όπως οι ΗΠΑ, έτσι και το Τελ Αβίβ, έχει αναγάγει την αποστασιοποίηση της Μόσχας από τη Τεχεράνη σε βασική εθνική γεωπολιτική του στρατηγική. Μάλιστα, μια εβδομάδα πριν το δείπνο μεταξύ του Gates και του Ρώσου υπουργού Άμυνας Anatoliy Serdyukov, ο δεύτερος συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ehud Barak να αγοράσει 36 Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
Η Ρωσία είναι εδώ και δέκα χρόνια ο μεγάλος «ευεργέτης» του Ιράν σε ζητήματα στρατιωτικής τεχνολογίας. Όμως τον τελευταίο χρόνο, όλο και απομακρύνεται από αυτή της τη στάση, εξαιτίας της αμερικανικής πολιτικής «Reset», που αφορά στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Η Ρωσία ψήφισε υπέρ των επιπλέον κυρώσεων εναντίον του Ιράν από τον ΟΗΕ, αλλά επέμενε πως μόνο ο Medvedev θα μπορούσε να ακυρώσει την ιρανική παραγγελία για τους S-300. Ολόκληρο το καλοκαίρι που πέρασε, οι Ρώσοι αμφιταλαντεύονταν για το αν θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία με το Ιράν ή όχι.
Παρόλα αυτά, η ανάκληση της συμφωνίας από πλευράς του Medvedev, δεν σημαίνει πως αλλάζουν ριζικά οι σχέσεις Ρωσίας Ιράν. Όπως αναφέρεται, μπορεί να υπάρχει κάποιο ακόμη συμβόλαιο για πώληση των S-300, μέσω της Λευκορωσίας. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι πως αυξήθηκε η διπλωματική απομόνωση της Τεχεράνης, όπως αυξήθηκε και η πιθανότητα επίθεσης εναντίον της, αν τυχόν αποτύχει η διπλωματία. Τώρα το μόνο που απομένει, είναι δούμε αν η απώλεια του τρομερού αυτού πυραυλικού συστήματος βοηθήσει στο να αλλάξει την πυρηνική του πολιτική το Ιράν.
Πηγή: S.A. The Danger Room (Wired)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου