Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Μπάιντεν: «Η Μόσχα κινδυνεύει με περισσότερη απομόνωση»

Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και να σταματήσει «να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες» στην ανατολική Ουκρανία, διότι διαφορετικά κινδυνεύει με «περισσότερη απομόνωση», προειδοποίησε την Τρίτη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.


«Υπήρξαμε σαφείς: η Ρωσία κινδυνεύει να υποστεί περισσότερα κόστη και περισσότερη απομόνωση», δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσει η δράση. (...) Πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση, ο χρόνος είναι μετρημένος».

Στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου στο Κίεβο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης πως οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο αρωγής 50 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσουν στην οικονομική και πολιτική μεταρρύθμιση.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης επιπλέον 8 εκατ. δολάρια σε μη θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια, όπως ασύρματοι και οχήματα, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προσωπικό του Μπάιντεν στο Κίεβο.

Μικρό σε σχέση με τις ανάγκες της Ουκρανίας και με τη δανειακή εγγύηση του 1 δισ. δολαρίων που έχει ήδη υπογραφεί με την Ουάσινγκτον, το πακέτο, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του Μπάιντεν, αποτελεί σαφή ένδειξη υποστήριξης προς τις νέες αρχές μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από το Κρεμλίνο προέδρου και τη συνέχιση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στο να εξασφαλίσουν ότι οι Ουκρανοί θα μπορέσουν μόνοι τους να καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους χωρίς εκφοβισμό ή καταναγκασμό από εξωτερικές δυνάμεις», αναφέρεται στη δήλωση.

Στην ίδια δήλωση προστίθεται ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια μετά τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου και πως 11,4 εκατ. δολάρια από το τωρινό πακέτο θα αφιερωθούν στη σωστή διενέργεια της ψηφοφορίας.

Αμερικανοί ειδικοί θα εργασθούν επίσης για τη μείωση της εξάρτησης της Ουκρανίας από το ρωσικό αέριο και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

(tanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου