Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Τα 7 ομορφότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου

Ανέκαθεν η σχέση του ανθρώπου με το βιβλίο ήταν ιδιαίτερη. Ακόμα και σήμερα όπου σε μεγάλο βαθμό ο υπολογιστής του έχει «κλέψει» κλέψει τη δόξα, το βιβλίο καταφέρνει να διατηρεί ατόφια τη μαγεία που χαρίζει απλόχερα στους αναγνώστες του.
Κάθε γύρισμα σελίδας, κάθε εικόνα που με μοναδικό τρόπο δημιουργείται μέσα από τις περιγραφές φροντίζει να κρατά ζεστό το ενδιαφέρον του ανθρώπου για το βιβλίο. Λόγω αυτής της θερμής σχέσης, τα βιβλιοπωλεία δεν θα μπορούσαν να μοιάζουν με οποιοδήποτε άλλο μαγαζί. Διότι πρέπει το μέρος που θα αγοράσεις το καινούργιο σου βιβλίο, με κάποιο τρόπο να σε βάλει στο κλίμα πριν καν διαβάσεις το οπισθόφυλλο.
Η αλήθεια είναι πως η… ιδιαίτερη μαγεία που μπορούσε κανείς να βρει στα βιβλιοπωλεία έχει αρχίσει να φθείρεται. Οχι όμως επειδή πλέον τα βιβλία δεν ενδιαφέρουν τους αναγνώστες. Πολύ απλά τα βιβλιοπωλεία άρχισαν να χάνουν τη μοναδικότητα τους ως μαγαζιά στη προσπάθεια τους να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής. Παρόλα αυτά, ακόμα υπάρχουν αρκετά μέρη όπου μπορεί κανείς να χαθεί ανάμεσα στις σελίδες, να ρωτήσει και να μάθει για όποιον συγγραφέα θέλει και εν τέλει να φύγει έτοιμος για ατελείωτο διάβασμα.
Δείτε τα επτά πιο όμορφα βιβλιοπωλεία του κόσμου σύμφωνα με το BBC:

1. Polare – Μάαστριχ, Ολλανδία

Μάαστριχτ
Στη μικρή πόλη της Ολλανδίας δεσπόζει ένα επιβλητικό βιβλιοπωλείο. Μια παλιά Δομινικανή εκκλησία του έδωσε τη θέση της από το 2006 και μετά. Οι μεγάλες και στρογγυλές κολώνες και η ζωγραφισμένη οροφή προκαλεί κάθε επισκέπτη του να ασχοληθεί πρώτα με το κτίριο, να ανακαλύψει τις όμορφες γωνιές του, και μετά να αρχίσει το ψάξιμο για κάποιο βιβλίο. Το περασμένο Φεβρουάριο το Polare ήταν έτοιμο να κλείσει λόγω χρεών. Τόσο το προσωπικό του όσο και μια οργανωμένη εκστρατεία πολιτών προσπαθούν μανιωδώς να το κρατήσουν ανοιχτό.

2. El Ateneo – Μπουένος Αιρες, Αργεντινή

Μπουένος Άιρες
Το παλιό θέατρο του Μπουένος Αιρες μετατράπηκε σε σινεμά από το 1929 και μετέπειτα έγινε ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία στο κόσμο. Ο μοναδικός του σχεδιασμός επιτρέπει στους επισκέπτες να περιηγηθούν στους ορόφους του, να καθίσουν σε αναπαυτικές θέσεις για να ρίξουν μια πρώτη ματιά στα βιβλία και ταυτόχρονα να απολαύσουν την απίστευτη αρχιτεκτονική του κτιρίου.

3. Libreria Aqcua Alta – Βενετία, Ιταλία

Βενετία
Ανάμεσα στα κανάλια της Βενετίας βρίσκεται «χωμένο» αυτό το μικρό βιβλιοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης του φροντίζει ανά πάσα στιγμή τα βιβλία να είναι σε απόλυτη τάξη. Γνωρίζει κάθε τι που υπάρχει μέσα στο μαγαζί του γιατί… υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας. Κάθε φορά που το νερό φτάνει στη πόρτα του, προσπαθεί να διαφυλάξει τη περιουσία του ανεβάζοντας τα βιβλία σε υπερυψωμένα σημεία. Για αυτό άλλωστε το μαγαζί πήρε και αυτό το όνομα. Ο συνδυασμός οργάνωσης και διακόσμησης καθιστούν το Libreria Aqcua Alta ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στο κόσμο.

4. El Pendulo – Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Μεξικό
Προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πόλης, έχει φυτά και κατάλληλη θερμοκρασία ώστε οι επισκέπτες του να ξεφεύγουν από τη ζέστη κατά την είσοδο τους στο μαγαζί. Το El Pendulo είναι ένα κτίριο γεμάτο βιβλία, με καναπέδες και τραπέζια ώστε να μπορεί κάποιος να διαβάσει, ενώ έχει και ζωντανή μουσική στο καφενείο του.

5. Livraria Lello – Πόρτο, Πορτογαλία

Πόρτο
Ενα απίστευτο αρχιτεκτονικό έργο γεμάτο με βιβλία. Το βιβλιοπωλείο Livraria Lello του Πόρτο είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Σήμα κατατεθέν του η καμπυλωτή, ξυλόγλυπτη σκάλα που οδηγεί στο πάνω όροφο του μαγαζιού. Σε συνδυασμό με τα βιτρό στα παράθυρα, το φεγγίτη και οι ζωγραφιές στους ξύλινους τοίχους του, προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία, που δεν συγκρίνεται με μια απλή αγορά βιβλίου.

6. Shakespeare & Companyde – Παρίσι, Γαλλία

Παρίσι
Κουβαλώντας μια ιστορία σχεδόν εκατό χρόνων, το μικρό βιβλιοπωλείο του Παρισιού δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Τα λίγα του τετραγωνικά σε αφήνουν με την εντύπωση ότι η ποικιλία δεν θα είναι και πολύ μεγάλη. Ωστόσο, οι στενοί του διάδρομοι «κρύβουν» βιβλία επιλεγμένα με προσοχή. Το προσωπικό του μαγαζιού είναι πάντα διαθέσιμο να προσφέρει στους επισκέπτες γνώσεις για κάθε ένα από αυτά.

7. Corso Como – Μιλάνο, Ιταλία

Μιλάνο
Η πρωτεύουσα της μόδας, η πόλη όπου το στυλ μετράει παραπάνω από οπουδήποτε αλλού, δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό βιβλιοπωλείο από το Corso Como. Εχει ιδρυθεί εδώ και 24 χρόνια και καταφέρνει με άψογο τρόπο να συνδυάζει τη τέχνη, τη μόδα, την αρχιτεκτονική και όλα αυτά να «δένει» γύρω από το βιβλίο. Εχει έπιπλα φτιαγμένα από γνωστούς σχεδιαστές και εντελώς πρωτοποριακό στήσιμο που το κάνει να ξεχωρίζει.
(opinion24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου